rentouttavat venytykset

Ota käyttöön rentouttavat venytykset

Parhaat asiat elämässä ovat usein hyvin yksinkertaisia – niin myös venyttelyssä ja rentoutumisessa.

Venyttelyä varten ei tarvitse taipua mutkalle eikä tehdä spagaattia eikä rentoutumiseen tarvita laitteita, erityisiä järjestelyjä tai kovin paljoa aikaa. Rentouttavat venytykset saat tehtyä viidessäkin minuutissa.

Lue alta lisää kahdesta liikkeestä, joiden rentouttavien sekä terveyttä ja hyvinvointia lisäävien vaikutusten lista on lähes kilometrin mittainen ja pistä ne heti testiin!

Rentouttavat venytykset

Seuraavat kaksi venyttelyliikettä ovat tuttuja venyttely- ja joogatunneilta. Kaikessa yksinkertaisuudessaan ne ovat huippuhyviä tapoja niin venyä kuin rentoutuakin.

Olemme usein kovia suorittajia ja joskus se ulottuu rentoutumiseen asti. Tekee mieli olla jatkuvasti tehokas, kehittyä ja parantaa, vaikka välillä riittäisi pelkkä oleminen.

Nämä liikkeet ovatkin hyvää vastapainoa suorittamiselle. Ei tarvitse kuin pysyä paikoillaan ja ottaa vastaan liikkeiden tuomaa rentoutta ja mielenrauhaa.

Nämä rentouttavat venytykset ovat täydellisiä ennen nukkumaanmenoa ja silloin kun haluat saada kierroksilla käyvät ajatukset rauhoitettua. Molemmat ovat itselläni ahkerassa käytössä viikoittain.

Ota molempiin venytyksiin aikaa n. 5-15 minuuttia.

Viparita karani: jalat kohti kattoa

rentouttavat venytykset

Tuettu jalat seinällä -asento eli sanskriitinkieliseltä nimeltään viparita karani oli suosikkiliikkeeni jo vuosikymmeniä sitten – silloin kun en sen nimestä tai terveysvaikutuksista vielä ollut kuullutkaan.

Useamman kerran viikossa nostan jalat seinälle illalla ennen nukkumaan menoa ja luen muutaman sivun kirjaa.

Liike on rentouttavilta vaikutuksiltaan ykkösluokkaa. Sanotaan, että se:

 • helpottaa väsynyttä ja painavaa tunnetta jaloissa
 • vähentää jalkojen turvotusta ja poista niihin kertyvää nestettä
 • rauhoittaa levotonta mieltä
 • aktivoi ruoansulatusta verenkierron keskittyessä vatsan alueelle
 • venyttää kevyestä takareisiä ja alaselkää
 • tasapainottaa kehoa, koska muutoin vietämme suurimman osan päivästä pystyasennossa
 • rentouttaa lantionpohjan lihaksia
 • lievittää päänsärkyä
 • helpottaa unettomuutta, virtsatieongelmia ja vaihdevuosioireita

Aika ihanaa, vai mitä?

Kun yhdistät viparita karanin rauhalliseen hengitykseen, saat raukeaa hitautta koko kehoon. Kun syke hidastuu, levottomuus ja stressi helpottavat.

Tätä asentoa on syytä välttää tai olla varovainen sitä tehdessä, jos:

 • tunnet sitä tehdessä kipua alaselässä
 • sinulla on ongelmia niskan ja kaularangan kanssa kanssa
 • olet raskaana tai juuri synnyttänyt
 • kärsit närästyksestä
 • sinulla on nuha tai poskiontelotulehdus

Tee näin:

Käy selinmakuulle lattialle tai sängyn päälle ja tuo takapuoli lähelle seinää tai sängyn päätyä. Laita halutessasi tyyny lantion alle ja nosta jalat ylöspäin seinää vasten.

Rentouta hartiat, niska ja kasvot. Sulje silmät ja hengitä syvään.

Kerävenytys: rentoutta pienessä kerässä

rentouttavat venytykset

Toinen rentouttava liike on nimeltään kerävenytys.

Pienelle kerälle kääriytyminen luo turvallisuuden tunteen ja ajatuksen siitä, että on sallittua levätä. Tämän seurauksena sekä keho että mieli rauhoittuvat. Liike onkin erinomainen juuri silloin jos tuhat ajatusta risteilee päässä.

Kerävenytys venyttää kevyesti lantiota, reisiä ja nilkkoja. Koska rintakehä ja vatsalihakset lepäävät liikkeessä reisiä vasten, hengitys siirtyy selän puolelle rentouttaen ja venyttäen myös sitä.

Kerävenytys tekee myös hyvää ruoansulatukselle ja voi auttaa, jos kärsii ilmavaivoista. Liike auttaa lisäksi rentouttamaan ja poistamaan painetta alaselästä sekä avaaa istumisen jäykistämää lonkanseutua.

Tee näin:

Käy lattialle polvilleen, yhdistä isovarpaat ja istu pohkeiden päälle. Pidä reidet noin lantion leveydellä.

Hengitä ulos ja laske ylävartalo reisien väliin, laske pää maahan. Venytä käsiä pitkälle eteen tai tuo ne rennosti vartalon sivuille, lähelle kylkiä.

Hengitä syvään ja sulje silmät. Anna kaiken jännityksen hartioista, käsistä ja niskasta sulaa pois.

Mieti, että jokainen sisäänhengitys ikään kuin nostaa selkää kohti kattoa ja pidentää selkärankaa ja jokainen uloshengitys laskee kehoa lähemmäs lattiaa.

Jos asento tuntuu epämukavalta alavartalossa, voit laittaa laittaa tyynyn korokkeeksi pakaroiden ja pohkeiden väliin tai pehmusteeksi polvien alle. Jos taas pään tuominen lattialle rasittaa niskaa, laita otsan alle tyyny tai kämmenet korokkeeksi.

Jos polvien päällä on vaikea olla, käy istumaan, tuo polvet koukkuun, ota kiinni reisien takaa ja tuo pää polvien väliin tai lähelle niitä. Pysy niin pienenä keränä kuin mahdollista.

Vältä liikettä jos olet raskaana.

Ihania venytyshetkiä! Pistä alle kommenttia, ajoivatko rentouttavat venytykset asiansa?

10 Comments

 1. Hyviä muistutuksia, vaikka itsekkin niitä osaan. On vaan kiva ja hyvä ja selkeä sinun tapa ilmaista ja näyttää. Tykkään ja olen alkanut seuraan sinua

  1. Kiva kuulla, että tykkäät! :) Sepä se onkin, että tietoa on meillä kaikilla paljon, mutta muistutuksia ja kannustusta käytännön toteutukseen tarvitaan!

 2. Hei et arvaa mitä tein ennen kuin avasin sähköpostin ,laitoin jalat seinälle ,telepatiaa…. hei onko sulla kursseja tai ohjeita yli 50v ehkä kohta alkaviin vaihdevuosiin luonnonmukaista , vielä ei kuukautiset oo loppunut mutta ehkä muutaman vuoden päästä .Mulla on tutkimuksen alla pieni myooma. Lantion pohja jumppaa muutakin kuin peruspuristusta.

  1. Kiitos näistä rentouttavista liikkeistä! Ovat juuri sitä mitä tarvitsen ja tulevat säännölliseen käyttöön.

 3. En tiedä tuliko eka kommentti, mutta kiva että kurssi tulossa. Sitä odotellessa.

 4. Kiitos taas muistutuksesta,venytysten tärkeydestä.💓

Kommentointi on suljettu.