Miten olla hyvä itsellesi – kohti energisempää oloa

Mietitkö koskaan miten saisit ajan riittämään itsestä huolehtimiseen, mutta samaan aikaan huolehdit perheestäsi, autat läheisiä ja annat työllesi paljon.

Kaikki nämä ovat tärkeitä asioita, mutta ellet aika ajoin pysähdy myös omien tarpeittesi äärelle, alkaa väsymys hiipiä ja tankki alkaa olla tyhjä.

Oletko kyllästynyt siihen, että illat ovat kilpajuoksua ajan kanssa? Kun tulet illalla rättiväsyneenä kotiin ja sitten pitäisi vielä hoitaa ruoat ja kotitöitä ja lähteä lenkille ja levätäkin… helpointa on unohtaa koko juttu, vaikka sitten loppuilta meneekin itseä moittiessa, että miksi et taaskaan saanut aikaiseksi.

Aikaa itselle

Mitä neuvoksi, kun on pitkään antanut itsestään muille, mutta oma vointi alkaa kärsiä?

Ensin kannattaa pohtia mikä on johtanut siihen, että kaikki muu on mennyt oman hyvinvoinnin edelle? Mikään ei muutu, jos asiaa ei pysähdy miettimään syvällisemmin. Oma hyvinvointi jää helposti edelleen taka-alalle, jos ei tunnista mitkä ajatus- ja toimintamallit johtavat siihen, että olet omassa elämässäsi tärkeysjärjestyksessä häntäpäässä.

Ota vaikka kupponen hyvää kahvia tai teetä, pysähdy ja pohdiskele asiaa. Mutta muista: älä syyllistä itseäsi aikaisemmista valinnoista. Olet tehnyt parhaasi!

Vain sinä voit nostaa itseäsi tietoisesti lähemmäs sitä sijaa, jossa sinun kuuluisi olla voidaksesi hyvin. Miksi et antaisi itsellesi yhtä paljon hyvää kuin muillekin?

Mikä on sinun motivaatiosi voida hyvin

  • Miltä tuntuisi, kun sallisit itsellesi aikaa omasta hyvinvoinnista huolehtimiselle?
  • Minkälaisia vaikutuksia sillä olisi elämääsi, jos pitäisit itsestäsi yhtä hyvää huolta kuin muista?
  • Miltä elämäsi näyttäisi vuoden päästä, kun olisit huolehtinut itsestäsi säännöllisesti?

Hyvä! Alkaako ajatukset selkiytyä? Mutta miten päästä konkretiaan oman arjen tasolla?

On muutamia tapoja lähestyä asiaa:

 1. Mitä voit vähentää ja mitä voit lisätä

Ajatuksena on, että tarkastelet omaa elämääsi kokonaisuutena: mihin asioihin olet tyytyväinen, mihin taas et?

Listaa noita asioita paperille oman otsikon alle.

2. Mihin voit vaikuttaa

Jos sinulla on lapsia, toki heistä on huolehdittava ja työtkin on tehtävä, mutta onko jotain josta voisit karsia. Kaikkiin asioihin ei välttämättä voi vaikuttaa, mutta tartu siihen mihin voit vaikuttaa.

Piirrä paperille kaksi ympyrää: kirjoita toiseen asioita mihin et voi vaikuttaa ja toiseen mihin voit vaikuttaa oman hyvinvoinnin suhteen.

Panosta jatkossa jälkimmäisiin.

3. Minkälaisia konkreettisia tekoja sinun pitäisi tehdä voidaksesi hyvin

Jotta voisit hyvin, mitä sinun pitäisi tehdä päivittäisellä tasolla? Mikä saisi sinua pitämään motivaatiota yllä jatkaa eteenpäin hyvinvoinnin tiellä? 

Listaa nämäkin asiat ylös ja päätä mistä aloitat. 

Vinkki: Valitse sopivan kokoisia tavoitteita, jotka tuntuvat mahdollisilta toteuttaa. Älä aseta liian korkeita ja saavuttamattomalta tuntuvia tavoitteita. Näin annat itsellesi mahdollisuuden onnistua.

Käännä rakastava katseesi itseesi ja ota ensimmäiset askeleet kohti hyvää energistä oloa.

—–

Artikkelin kirjoittaja Jaana Mikkonen on yksi Kuningatarvalmennuksen asiantuntijoista ja vastaa kysymyksiisi kursseilla ja asiakaspalvelussa.