Kuinka selvitä vaihdevuosista voittajana?

Kuumia aaltoja, kiristävä housunnappi, mielialavaihteluja ja tukalaa oloa, sitäkö ovat vaihdevuodet? Vai voisiko tuo aika sittenkin olla ihanaa ja kukoistavaa, ehkä jopa parasta aikaa elämässä?

Ja vaikka viidenkympin rajapyykki olisikin vielä kaukana, tämä artikkeli kannattaa silti lukea, koska se mitä teet nyt vaikuttaa oloosi myöhemmin!

Vaihdevuosiin liittyy paljon myyttejä, jotka valitettavasti ovat monelle myös totista totta.

Vaihdevuosien aikaan kehossa tapahtuu paljon hormonaalisia muutoksia ja mikäli itsestään ei pidä hyvää huolta, voivat oireet, kuten salakavala painonnousu, huonot yöunet, uudet yliherkkyydet tai allergiat, hiustenlähtö, kipeät nivelet, väsymys ja hikoilukohtaukset muuttua arkipäiväksi.

Mutta onko asian pakko olla näin vai voisiko sille tehdä jotain? Onko vaihdevuosien pakko olla tuskallista hormonimyllerrysten aikaa?

Vastaus on ei, ei ole pakko.

Ikäviä oireita on mahdollista helpottaa tai jopa välttyä niiltä täysin. Vaihdevuodet eivät nimittäin ole sairaus, vaan ennemminkin merkki siitä, että keho kaipaa huomiota. Oireet ovat kehon lähettämiä signaaleja, jotka pyytävät pitämään siitä huolta ja ottamaan oman terveyden ohjat käsiin.

Tiesitkö, että vaihdevuosia ei aikanaan ole tunnettu tietyissä kulttuureissa lainkaan? Esimerkiksi Japanissa ja Afrikan maissa vaihdevuosioireet ovat yleistyneet vasta länsimaistumisen myötä, mikä antaa viitteitä esim. ruokavalion ja elintapojen vaikutuksesta oireisiin.

Menopaussia voi kutsua ikäänkuin naisen kolmanneksi iäksi.

Ensimmäinen ikä kestää lapsuudesta puberteettiin, toinen puberteetista vaihdevuosien alkamiseen ja kolmas ikä siitä eteenpäin. Siinä missä jokainen ikä tuo tullessaan omat haasteensa, ne ovat samalla uusia mahdollisuuksia voida hyvin.

Vaihdevuosien myötä kehossa tapahtuu paljon. Ulospäin näkyvien vaihdevuosioireiden lisäksi kehossa tapahtuu paljon vähittäisiä, sisäisiä muutoksia:
  • hedelmällisyyden aleneminen
  • lihasmassan, kollageenin ja ihon elastisuuden väheneminen
  • viskeraalisen ja ihonalaisen rasvakerroksen lisääntyminen
  • luiden mineraalitiheyden aleneminen
  • immuniteetin aleneminen
  • hormonaaliset muutokset

Muutokset alkavat vähitellen yleensä jo n. 35 vuoden iässä. Vaikka itse vaihdevuosiin olisikin vielä aikaa, esimerkiksi PMS-oireet antavat viittauksia siihen, miltä tulevaisuus tulee näyttämään. Mitä pahemmat PMS-oireet, sitä hurjemmat vaihdevuodet on odotettavissa.

Mutta ei hätää, vielä ehtii tehdä muutoksia, jotka helpottavat elämää sekä nyt että myöhemmin. Esimerkiksi se mitä syöt ja miten liikut vaikuttaa hormoneihisi ja siten kyseisiin oireisiin.

Miten sitten käytännössä selvitä voittajana vaihdevuosista? Kuinka kukoistaa eikä vain selviytyä oireesta toiseen?

Olen listannut alle keinoja ja niitä tärkeimpiä tekijöitä kehon hyvinvoinnin kannalta. Suurin osa näistä on sinänsä hyvin maalaisjärkisiä asioita, mutta ne kannattaa silti ottaa tosissaan ja miettiä, kuinka ne toteutuvat tällä hetkellä omassa elämässäsi.

1. Kuuntele, mitä kehosi kertoo sinulle

Tiedät nimittäin itse parhaiten. Jos tuntuu, että kaikki ei ole kunnossa, luultavasti asia on silloin juuri näin!

Kuulostele kehoasi, missä ei tunnu hyvältä fyysisesti tai psyykkisesti? Onko jokin selkeä osa-alue, missä olisi parantamisen varaa?

Moneen asiaan voit itse vaikuttaa esim. liikunnan, ruokavalion ja unen avulla, mutta myös lääkärin juttusilla ja erilaisissa testeissä käyminen (D-vitamiinitasot, verensokeri, kortisoli ja kilpirauhasarvot, muut hormonit) on aina hyvä idea. On hyvä selvittää faktat ja tehdä muutoksia tai päätöksiä seuraavista askeleista niiden perusteella.

Esimerkiksi kehon hormonit ovat ikään kuin tiimipelureita tai soittajia orkesterissa. Jos yksi on epävireessä, silloin sinfonia ei soi!

2. Älä syö ja juo kuin parikymppinen

Ikävä sanoa, mutta näin se on. Mikäli haluat voida hyvin, on syömis- ja juomistapoja tarkistettava.

Iän myötä aineenvaihduntaan tulee muutoksia, eivätkä samat, huolettomat tavat enää yksinkertaisesti sovi elimistöllesi, vaan on katsottava tarkemmin mitä suuhunsa laittaa. Se ei suinkaan tarkoita, etteikö elämästä voisi nauttia, mutta on löydettävä uusia, toimivampia keinoja.

Olet ehkä huomannutkin, että kaikki ylimääräiset herkut varastoituvat samantien vyötärölle tai reisiin tai leuan alle…

Sokeri, liialliset hiilihydraatit, pikaruoka ja suuret määrät alkoholia onkin syytä jättää minimiin ja korvata paremmilla, ravinteikkaammilla ja terveellisemmillä vaihtoehdoilla, jotka loppujen lopuksi ovat paljon, paljon herkullisempia.

Esimerkiksi kypsennetyt ristikukkaiset kasvikset (parsakaali, kukkakaali, lehtikaali, ruusukaali) tasapainottavat estrogeenia.

3. Varaa reilusti aikaa unelle ja palautumiselle

Stressi on sitkeä vieras monen elämässä. Stressi taas helposti johtaa epäsäännölliseen ja epäterveelliseen syömiseen, mikä puolestaan aiheuttaa heilahteluita verensokeriin. Nämä yhdessä voivat olla lähtölaukaus melkoiselle hormonipyörremyrskylle, joka vaikuttaa negatiivisesti elämän jokaiseen osa-alueeseen esimerkiksi heikentäen unta, horjuttaen mielenrauhaa ja keräten ylimääräistä rasvaa keskivartaloon.

Viimeistään vaihdevuosien aikaan on äärimmäisen tärkeää pitää huolta levosta ja palautumisesta. Kroppasi suorastaan huutaa sitä!

Lupaathan siis pitää huolta unestasi ja taistella stressiä vastaan kaikin keinoin?

Esimerkiksi hyvän olon hormonit serotoniini, dopamiini ja oksitosiini ovat vaihdevuosi-ikäisen naisen parhaita kavereita. Dopamiinia erittyy, kun innostut jostain toden teolla, serotoniinia erittyy, kun rentoudut ja rauhoitut ja oksitosiini virtaa, kun halaat tai pussaat jotakuta tai tunnet syvää rakkautta ja kiitollisuutta.

Pidäthän huolta, että saat päivittäisen annoksesi näitä kaikkia!

4. Liiku fiksusti

Tässä iässä on syytä tarkistaa, millaista liikuntaa harrastat. Raivokas aerobic tai rajut hypyt eivät välttämättä enää ole paras vaihtoehto nivelille tai lantionpohjanlihaksille, mutta sauvakävelylenkit eivät myöskään yksistään riitä.

Vaihdevuosien aikaan tarvitset kolmenlaista liikuntaa:

  • Hyötyliikunta, kävelylenkit ja muu kevyehkö liikunta on hyvä mm. torjumaan istumisen aiheuttamia haittoja ja parantamaan sydän- ja verenkiertoelimistön kuntoa. Se ei kuitenkaan riitä pitämään tarpeeksi hyvää huolta luustostasi ja liian energinen, pitkäkestoinen liikuntasessio voi jopa pahentaa elimistön stressiä.
  • Intervallitreenit ja painoharjoittelu ovat mainioita tapoja pitää huolta luustosta, kohottaa kuntoa, pistää vauhtia aineenvaihduntaan, lisätä lihasmassaa, lisätä kasvuhormonin tuotantoa (nuoruuden lähde!) ja pitää kilot kurissa. Intervallitreeni ei välttämättä tarkoita rajua repimistä, josta jää vain märkä läntti lattialle eikä painoharjoittelu kasvata valtavia muskeleita, vaan treenata voi esimerkiksi oman kehon painolla.
  • Vauhdikkaiden treenien vastapainoksi palauttava liikunta, esimerkiksi jooga, venyttely tai muu leppoisa kuntoilu on lähes pakollista vaihdevuosioireiden ehkäisyssä. Kuntoilu, jonka aikana mieli lepää ja keho rentoutuu, auttaa tasapainottamaan myllertäviä hormoneita.

5. Suojele luitasi

Viimeistään tässä iässä on parasta alkaa kiinnittää huomiota luiden ja lantionpohjalihasten kuntoon.

Osteoporoosi on hiljainen sairaus, joka ei juurikaan ilmoita itsestään etukäteen. Myöskään virtsankarkailu ei ole normaalia eikä sitä tarvitse sietää.

Miten sitten pidät näistä huolta? Esimerkiksi treenien avulla (ks. edellinen kohta)! Liikunnan lisäksi vahvat luut tarvitsevat rakennusaineekseen kalsiumia. Hyviä kalsiumin lähteitä ovat mm. vihreät kasvikset, lohi, makrilli, seesaminsiemet ja mantelit. Kalsium-ryöväreitä puolestaan ovat mm. stressi, alkoholi ja kahvi.

6. Anna mahdollisuus uusiutumiselle

Lauseet, kuten “Ei enää tässä iässä kannata…” tai “Vanhuus ei tule yksin” kannattaa unohtaa saman tien. Uhrina oleminen tai itsensä pienentäminen satuttaa vain sinua itseäsi.

Vaihdevuodet voivat olla varsinaiset voimavuodet! Se voi olla uusi alku, uusi sinä!

Kuka haluat olla, missä haluat olla, mitä haluat tehdä? Nyt viimeistään on aika luoda itsensä uudelleen ja tehdä asioita, joita olet aina halunnut tehdä. Luota vaistoihisi ja aseta tärkeysjärjestyksessä etusijalle itsesi sekä tasapaino ja harmonia kaikilla elämän osa-alueilla.

Kun pidät hyvää huolta itsestäsi, se ei ole itsekkyyttä, vaan kun olet omassa voimassasi, sinulla on paljon enemmän annettavaa muillekin. Matkallasi on paljon esteitä, älä anna itsesi tulla yhdeksi niistä!

Liity mukaan uuteen vaihdevuosivalmennukseen

Jos olet viime aikoina tuskaillut kuumien aaltojen tuoman tukalan olon, kiristävän housunnapin hidastuneen aineenvaihdunnan seurauksena ja valvottuja öitä seuraavan väsymyksen kanssa.

Ja jos tuntuu, että syöt ja liikut samoin kuin ennen, silti kiloja tuntuu kertyvän!

Avuksi vaihdevuosien myllerryksiin on juuri alkamassa uusi, kukoistavien vaihdevuosien verkkokurssi, tule mukaan!

Tämän kurssin avulla on mahdollista jättää ikävät vaihdevuosioireet taakse ja astua kukoistavaan oloon. Kurssi muuttaa vaihdevuodet oikeiksi voimavuosiksi ja näyttää miten pidät itsestäsi parasta mahdollista huolta tässä uudessa, ihanassa elämänvaiheessa.

Kurssilla saat viikottaiset valmennukset, ravinto-ohjeita, reseptejä, ohjeita rauhoittumiseen, palautumiseen ja stressinhallintaan sekä sisäiseen hyvinvointiin. Kaikki ohjeet on suunniteltu juuri sinun ikäisellesi naiselle.

Klikkaa alta, katso lisätietoja kurssista ja tule pitämään itsestäsi parasta mahdollista huolta!

> Katso lisätietoja ja liity mukaan!

23 Comments

  1. Hei..kiitos artikkelista, paljon hyvää asiaa, osa tuttua mutta uuttakin. Olisi hienoa jos tästä aiheesta saataisiin kurssi, jossa olisi huomioitu sopiva liikunta, ruokavalio ja myös psyykkinen hyvinvointi meille 50 + naisille ??

    1. Kyllä ehdottomasti, ja tähän myös oikeasti ikäryhmään kuuluvia mukaan. Oireita ei voi tajuta jos ei itse ole ”siinä” iässä

  2. Hei.
    Hyvä artikkeli ja samaa mieltä Jaanan kanssa. Joku tähän sopiva kurssi olisi kiva☺

  3. Erittäin hyvää ja minulle ajankohtaista asiaa! Kurssi voisi olla kiinnostava.

  4. Elisa! Tuot selkeästi esiin vanhenevan naisen kropan ja olemisen ongelmat fyysisellä tasolla. Henkinen puoli on sitten se moottori, joka vie ensimmäisten kynnysten yli. Kurssi saattaa kannustaa alkuun.

    1. Hyvin sanottu! Keho on kokonaisuus, jossa sekä fyysisen että henkisen puolen on oltava tasapainossa.

  5. Yhdyn edellisiin ja löysin itseni tuolta. Salakavalasti kilot kilahtaneet reisiin ja keskivartaloon ja nyt todella suuri halu karistaa ylimääräiset pois ja halu näyttää hyvältä ja solakalta vielä näin yli viisikymppisenä. Ylipainoa ei vielä ole, mutta maaginen kiloraja lähtyi uhkaavasti. Nyt aloitettu reippailu todenteolla ja syömiset laitettu suurennuslasin alle. Nyt kaipaisin vielä tietoa siitä miten saisin tehostettua /kiinteytystä vielä aikaiseksi ja tietty myös ylläpidettyä lihaskuntoa. Puolisoni on hienosti tukemassa asiaa, joka innoittaa yrittämään vielä lisää :)

  6. Hienoa asiatekstiä ja juurikin ajankohtaista minullekin. Kiitos!

  7. Niin hyvää ja tärkeää asiaa ja kauniilla toiveikkaalla tavalla kirjoitettu, ei piruja seinälle maalaten. Kiitos paljon. Näihin asioihin on itseni niin hyvä havahtua.

  8. ajankohtainen kirjoitus,kiitos. kurssi tulisi minullekin tarpeeseen.

  9. Vaihdevuosioireisille oleva kurssi olisi todella mahtava juttu. Löysin sinun kirjoituksesta itseni. Salakavalasti noussut paino on tässä ongelmani ja sitten kun saisi jostain sen kipinän että nyt se lähtee….muitten vaihkarioireiden lisäksi. Mistä se kipinä löytyy???

    1. Se kipinä lähtee sinusta itsestäsi! :)

      Minä tai joku muu voisi tsempata ja neuvoa maailman tappiin asti, mutta se ei lopulta riitä kuitenkaan, ennen kuin itse on valmis kulkemaan sen matkan. Se, että haluaa muutosta nykyiseen on se tärkein ensimmäinen askel, sitten voi lähteä kartoittamaan miten sen käytännössä toteuttaisi. Jotakin on tehtävä toisin kuin nyt, jotta muutosta tapahtuu.

Kommentointi on suljettu.