Miten päästä eroon makeanhimosta

Koukussa? 5 tapaa päästä eroon makeanhimosta

Kolottava sokerihammas, herkutteluhimo, ylenmääräinen napostelun tarve, karkki- tai suklaakoukku… Apua! Miten päästä eroon makeanhimosta?

Osalle meistä jatkuva herkkuhimo on arkipäivää, lähes kaikkia se vaivaa toisinaan. Muutama karkki tai suklaapala maistuu hyvältä, mutta jos syömistä on vaikea lopettaa, ylimäärästä seuraa väistämättä huono olo ja huono mieli. Karkkilakkoon ryhtyminen taas voi saada aikaan kahta kauheamman makeanhimon.

Nyt kun herkkujuhlista suurin, joulukin on kohta oven takana ja kiivain pikkujoulukausi on meneillään, miten loppuvuodesta voisi selvitä ehjin nahoin – ilman että tulee syötyä itseään ähkyksi vihreitä kuulia tai muita juhlapöytien herkkuja ja tammikuussa on taas aloitettava terveellinen elämä alusta?

Tässä artikkelissa jaan parhaat vinkkini sokerihampaan hillitsemiseen.

Mistä mieliteot johtuvat?

Mieliteot voivat johtua monestakin tekijästä, mutta yleensä syypää on jokin seuraavista:

Ympäristö

Jos kaikki ympärillä puputtavat pullaa, puoliso kantaa kerta toisensa jälkeen kaupasta kotiin suklaata tai työpaikan kahvihuoneessa on aina tarjolla jotain hyvää, on vaikeaa olla se tiukkapipo, joka aina kieltäytyy.

Kun hyvää on koko ajan tarjolla nenän edessä, herkuttelusta tulee vähän liiankin normaalia ja arkipäiväistä eikä enää osaa olla ilman.

Energian- tai ravintoaineiden puute

Jotta pysyt virkeänä ja toimintakunnossa, kroppa tarvitsee energiaa. Liian niukalla ja yksipuolisella dieetillä kroppa tai ruokavälien venyessä pitkiksi, verensokeritaso notkahtaa ja tulee nälkä ja/tai jano.

Energianpuutteesta seuraa nuutunut olo, johon oikea lääke olisi kunnon ateria tai välipala. Olotila on kuitenkin helppo tulkita väärin mieliteoksi ja korvata ruoka esim. suklaapatukalla, joka nostaa vireystilan hetkessä (ja hetkeksi) huippuunsa.

Stressi ja tunteet

Voi kun syöminen olisikin vain loogisen mielen ja järjellisen ajattelun lopputulos, mutta ei! Myös tunteet iskevät lusikkansa soppaan. Samoin stressi sekoittaa pakkaa joskus pahastikin.

Ilo, onni, suru, tylsyys, viha, epätoivo.. erilaisia tunnetiloja voi korostaa tai painaa alas syömällä. Ruoka toimii harhautuksena, helpotuksena ja lohtuna, onnistumatta kuitenkaan lopulta paikkaamaan perimmäistä syytä syömiseen.

Tunteet voivat kertoa siitä, että jokin osa elämästä kaipaa huomiota ja sitä ei karkilla korjata. Kun sokerihuuma laskee, sama ongelma tai tunne on yhä paikallaan. Lisäksi ennen pitkää kaverina voi olla muitakin ylenmääräisestä herkuttelusta seuraavia ongelmia: mahakipuja, turvotusta, närästystä ja lopulta ehkä ylipainoa ja elintasosairauksiakin.

Tapa

Voi myös olla, että mieliteko on vain tapa. Aina on lauantaina ostettu karkkipussi ja kahvitauolla syöty pullaa, jolloin niitä tekee aina samaan aikaan mieli. Kroppa ja aivot tottuvat siihen, mitä toistamme monta kertaa ja jos omia tekemisiään ei koskaan kyseenalaista, tulee viikosta ja vuodesta toiseen tehtyä samoin.

Miten päästä eroon makeanhimosta?

Ok, tiedät, että suklaansyöntisi johtuu stressistä tai siitä, että kaipaat piristystä tylsään työpäivään. Entäs sitten? Pelkkä tieto ei riitä tuomaan asiaan muutosta, vaan on käärittävä hihat otettava muutoksen ohjakset omiin käsiin.

Jotta oikeasti pääset eroon makeanhimosta ja muutosta tapahtuu, on oltava syy tehdä asioita eri tavalla kuin nyt. Herkutteluhan on hirvittävän kivaa, miksi siis muuttaisit tapojasi?

Koska luet tätä nyt, mitä luultavimmin kaipaat muutosta. Ehkä haluat paremman olon tai rauhallisen tunteen vatsaan. Ehkä mielessä siintää ulkoinen muutos tai kaipaat tunnetta, että syömisesi ovat hallinnassa. Mikä on sinun syysi laittaa seuraavat ohjeet käytäntöön?

Alta löydät viisi tapaa, joiden avulla herkkuhammasta voi hillitä ja pääset eroon makeanhimosta.

Ainakin kaksi ensimmäistä ovat hyvin maalaisjärkisiä ja voi olla, että *tiedät* ne jo, mutta oletko oikeasti testannut niitä käytännössä? Jos haluat muutosta, testaa näitä nyt!

1. Syö kunnon ruokaa

Niin tylsältä kuin tämä ohje kuulostaakin, se ratkaisee monet pulmat. Ei tarvita tahdonvoimaa, ei kituuttamista pienillä annoksilla eikä muutakaan kummallista.

Kun syöt säännöllisesti reiluja annoksia tuoretta, laadukasta ruokaa (esim. annoksia, joita neuvotaan Kuningattaren korsetissa) ja pahimmat verensokerinheittelyt ja karkinhimot ovat poissa kuin taikaiskusta.

Lisäksi ravintorikkaat ruoat ravitsevat kehoa ja tasapainottavat nälkä- ja kylläisyyshormoneja, jolloin koko keho sekä toimii paremmin että tunnet paremmin, milloin olet syönyt tarpeeksi.

Vinkki: Jos kuitenkin päädyt syömään jotakin sokerista, ota samalla pieni annos proteiinia tai rasvaa. Se ehkäisee verensokerin nousun rakettina ylös. Esimerkiksi muutama pähkinä auttaa asiaan!

2. Korvaa paremmilla

Kun herkkuhammasta kolottaa, kokeile syödä jotakin oikeasti hyvää – ei vain hyvänmakuista – sellaista, joka on makeaa, mutta josta saat samalla tärkeitä ravintoaineita.

Jos kyse on energiavajeesta, pelkkä tuore hedelmä tai kupillinen marjoja voi riittää.

Vaihtoehtoisesti kokeile vaikka uunissa kypsytettyjä päärynöitä (halkaise päärynät, kaada päälle loraus hunajaa ja ripaus kanelia (vaniljakin on ihana lisä!), koristele pähkinöillä ja pistä uuniin alhaiselle lämmölle n. 15 minuutiksi, kunnes päärynät pehmenevät.

Tai kurkkaa nämä ohjeet: suklaapallot, kikhernebrowniet, raakasuklaa ja mantelikakku. Makeahammas kiittää!

3. Opettele tuntemaan itsesi

Pääsy eroon makeanhimosta helpottuu, kun tiedät ja tunnet itsesi ja kehosi merkit.

Usein mieliteot saavat aikaan kiireen tunteen: Nyt äkkiä jotakin hyvää! Tekee mieli olla impulsiivinen ja ajattelematon, vaikka takaraivossa tietääkin, ettei tästä seuraa mitään hyvää.

Kun tiedät ja tunnistat itsessäsi nämä hetket, tiedät myös, että nyt on syytä hidastaa. Kun tunnet herkkuhimon nousevan, pysähdy hetkeksi kuulostelemaan, mistä nyt kiikastaa.

Onko oikeasti nälkä? Onko tylsää? Mitä ihan oikeasti kaipaat? Tee sen jälkeen itsellesi palvelus ja muuta vanhaa toimintatapaa paremmaksi.

Kun tunnet omat tapasi, voit vaikuttaa myös ympäristön asettamiin haasteisiin. Kun tiedät pahat paikat, voit varautua jo ennalta. Kunnon ruoka ennen juhlia, happihyppely kahvitauolla pullatarjoilun sijaan, hyvää ja terveellistä syötävää perjantai-illaksi, jne.

4. Ole kärsivällinen

Kun mielitekoja yrittää kontrolloida, seurauksena on kahta kauheampi makeanhimo. Siksi niiden kanssa ei kannata hätiköidä. Kun malttaa olla kärsivällinen ja odottaa, ne tulevat ja menevät omia aikojaan eikä niihin tarvitse aina reagoida.

Ne eivät ole tulipaloja, jotka on pakko sammuttaa heti paikalla!

Siispä seuraavan kerran, kun mieliteko iskee, odota hetki. Koita kestää sen kanssa muutama minuutti ja seuraavalla kerralla muutama minuutti enemmän.

Mitä pidempään voit olla vastaamatta makeanhimon kutsuun, sitä paremmin vastuu on sinulla ja syömiset ovat hallinnassasi. Jos sitten hetken odotuksen jälkeen valitset, että annat periksi mieliteolle, se on silloin tietoinen päätös eikä äkkiä tehty ratkaisu. Sinä olet pomo eikä mieliteko.

5. Löydä oikea syy

Jos syy tai kaipuu mieliteon takana on jokin muu kuin se, jolla sitä koettaa tyydyttää, edes kilo karkkeja ei silloin riitä.

Usein makeanhimoon kuuluu enemmän tai vähemmän taistelua sitä vastaan syödäkö vai eikö syödä – ihan turhaan.

Kun sokerihammasta kolottaa, tee heti päätös: joko annat itsellesi luvan syödä mitä haluat tai sitten päätät, että ei tällä kertaa – ja pysyt päätöksessäsi. Veivaaminen edestakaisin, voinko syödä, saanko syödä, en saisi… unohda se! Se vain vie kaiken energiasi.

Hyväksy mieliteko, tee päätös suuntaan tai toiseen ja käytä säästynyt energia oikean, perimmäisen syyn selvittämiseen.

Miksi juuri nyt tekee mieli syödä? Mikä muu voisi auttaa asiaan?

Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua! Jos sait tästä idean siihen, kuinka pääset eroon makeanhimosta tai sinulla on takataskussa vinkki herkkuhimon hallitsemiseen, kommentoithan alle!

3 Comments

  1. Kiitos😊Niin tuttu ongelma,josta yrittää päästä eroon. Välillä onnistunutkin ja sitten taas kokeillut että jos ihan vähän pystyisi karkkia syömään…mutta ihan vähän ei ole onnistunut ja kierre alkaa taas. Nyt yritän näillä ohjeilla jälleen kerran😁

  2. No joo… nyt yritän jättää makiat pois, niin sipsit ovat tulleet tilalle. Niitä sitten illalla tv ääressä napostelen

Kommentointi on suljettu.