Kolme kirjaa, jotka saavat sinut voimaan paremmin

Maistuisiko ravinteikas porkkananäkkileipä tai uusi salaatti vuoden jokaiselle arkipäivälle? Entä saisiko olla uusia ideoita kehonpainoliikkeisiin?

Minulta on silloin tällöin pyydetty lukulistaa mielenkiintoisista kirjoista, joiden avulla voisi syventää suhdettaan niin hyvinvointiin, terveyteen, ravintoon ja liikuntaan kuin henkiseen hyvän oloonkin.

Hyviä kirjoja on maailma pullollaan ja lukulistasta saisi helposti kilometrin mittaisen.

Jostain on lähdettävä liikkeelle, joten aloitetaan urakka kolmesta joulupukin viime jouluna minulle tuomasta kirjasta.

En ole vielä ennättänyt lukea kaikkia kirjoja kannesta kanteen, mutta selaillut, lueskellut ja testannut olen ahkerasti, joten voin suositella niitä hyvillä mielin.

Tässä ne nyt siis tulevat: kolme kirjaa, jotka saavat sinut voimaan paremmin!

kirjat

David Bez: Salaattia! Salaatti joka arkipäivälle – alle 20 minuutissa

Värikäs, idearikas ja simppeli salaattikirja, jossa on 260 erilaista salaattireseptiä – yksi vuoden jokaiselle arkipäivälle.

Kirjan taustalla on hauska tarina: kirjoittaja on kehittänyt reseptit itselleen lounaaksi ja näpsäissyt niistä kuvan aina ennen syömistä.

Ilahduin kovin siitä, että tämä salaatintäyteinen opus ei ole vain reseptikirja, vaan ohjeiden taustalla on paljon ajatusta.

Reseptejä ei ole räiskitty kirjaan vain siksi, että ne näyttäisivät tai maistuisivat hyviltä (vaikka ovat sitäkin!), vaan myös aterioiden ravintoarvoja on otettu huomioon.

Vaikka jokainen salaatti näyttää ja maistuu erilaiselta, ne on koostettu tietyllä kaavalla: ensin pohja, sitten kasvikset ja hedelmät, seuraavaksi proteiini ja lopuksi täytteet, yrtit, kastikkeet ja mausteet.

Kirjoittajan motto on: “mitä vähemmän ainesosia, sitä parempi salaatti”, joten ohjeiden toteutus onnistuu helposti ja nopeasti jokaiselta kotikokilta.

Mukana on jonkin verran suomalaiseen suuhun eksoottisia ainesosia, enkä ole täysin samaa mieltä jokaisen ainesosan terveellisyydestä/ravintoarvoista, mutta ainahan voi soveltaa!

Esimerkiksi aika moni resepti on melko vähäproteiininen. Mikäli näitä salaatteja syö lounaaksi (niin kuin ne on tarkoitettu), suosittelen lisäämään salaatin joukkoon tai kylkeen kanaa, kalkkunaa, savukalaa, nautaa, possua, mereneläviä, kananmunaa, palkokasveja (jos maha kestää) tai muuta proteiinin lähdettä, jotta nälkä pysyy paremmin loitolla.

Tähän salaattiin olisi ohjeen mukaan kuulunut päärynän ja kukkakaalin lisäksi lehtikaalia ja pistaasipähkinöitä, mutta koska en löytänyt lehtikaalia lähikaupasta ja pistaasit unohdin ostaa, laitoin tilalle Salanova-salaattia ja cashewpähkinöitä. Kastikkeessa oliiviöljyä, sitruunamehua ja suolaa. Salaatin päälle pilkoin broileria.

kanasalaatti

Ei sen monimutkaisempaa!

Yhteenvetona: piristävä, helppo, terveellinen ja raikas kirja, jos kaipaat vaihtelua siihen ainaiseen kanasalaattiin!

Kirja löytyy täältä.

Emmi-Liia Sjöholm: Viljaton kattaus

Tyylikäs ja rohkeasti erilainen reseptikirja, jonka herkulliset kuvat kutsuvat kokeilemaan. Reseptien valmistaminen kysyy hieman omistautumista, mutta palkitsee suussasulavin lopputuloksin.

Nimensä mukaisesti, kirja on täynnä viljattomia reseptejä. Se sopii siis viljan aiheuttamista vatsavaivoista kärsiville, mutta myös kaikille muillekin, jotka ovat avoimia kokeilemaan uusia makuja ja uusia tapoja valmistaa tuttuja ruokia.

Miksi kirja sitten vaatii omistautumista? Siksi, että mitä luultavimmin ainakin osa resepteissä käytettävistä ainesosista on sellaisia, joita ei valmiina löydy keittiön kaapeista, vaan ne on erikseen hankittava ennen tositoimiin ryhtymistä. Resepteissä käytetään mm. ksantaania, kikhernejauhoja, kookossokeria, riisijauhoja…

Kyseessä ei sinänsä ole terveyskirja, eivätkä ravintoarvot tai terveellisyys ole reseptien lähtökohta. Toisaalta, kun käytetään hieman parempia, ravinteikkaampia raaka-aineita (esim. vehnään ja valkoiseen sokeriin verrattuna), ei voi mennä täysin metsään – ja vatsa kiittää.

Jotta saat maistiaisen kirjan sisällöstä, tässä yksi kokeilemani resepti. Hyvää tuli!

Porkkanakräkkerit, pellillinen

porkkanakrakkerit

  • 2 dl liotettuja siemeniä
  • 1 dl pellavansiemeniä
  • 2 dl vettä
  • 1 pieni porkkana
  • 2 rkl tomaattipyrettä
  • 1 tl suolaa

Liota erilaisia siemeniä, kuten kurpitsan- ja auringonkukan siemeniä, yön yli. Kaada vesi pois ja huuhdo siemenet. Liota toisessa kulhossa pellavansiemeniä 2 dl:ssa vettä. Liota niitä myös joko yön ajan tai pari tuntia, kunnes ne ovat geeliä. Sekoita geeli muihin siemeniin ja kaada puolet tästä seoksesta blenderiin. Lisää joukkoon hienoksi raastettu porkkana sekä tomaattipyree. Sekoita tasaiseksi massaksi ja kaada se takaisin muiden siementen joukkoon, jotka antavat kräkkereille mukavan suutuntuman. Sekoita ainekset, mausta suolalla ja levitä taikina tasaiseksi, muutaman millin paksuiseksi levyksi pellille. Paista 150-asteisessa uunissa 30 minuuttia. Käännä levy ja jatka paistamista toiset 30 minuuttia.

Jos tämä kuulostaa hyvältä, kirjan voi hankkia esim. täältä.

Jukka Rajala, Jarno Härkönen: Kehonpainoharjoittelu

Asiallinen, selkeä ja kattava johdatus kehonpainoharjoittelun maailmaan.

Kirjassa käydään läpi erilaisia kehonpainoharjoitteita; miten niitä tehdään, miksi ne ovat tärkeitä ja miten niissä kehittyy parhaiten.

Iso osa kirjan annista tähtää haastavampiin liikkeisiin, kuten etuvaakaan renkailla, siltaan tai käsilläseisontaan, mutta onneksi mukana myös helppoja variaatioita, joiden avulla pääsee vauhtiin. Kirjassa pitää myös sisällään kattavan harjoitusohjelmaosion, jonka avulla liikkeitä voi harjoitella.

Parasta kirjassa on mielestäni sen salliva lähestymistapa, jossa on paljon samaa kuin Hyvinvointistartissa ja muissa valmennuksissani.

Kirjan mukaan ei kannata potea huonoa omaatuntoa siitä, jos ei vielä saa tehtyä haastavimpia liikkeitä: “Etsi itsellesi sopivin taso, kuuntele ja kunnioita omaa kehoasi.”

Yksi hauska harjoitus kirjassa on punnerruspeli.

Siinä punnerretaan niin, että jokaisen punnerruksen välissä käsien asentoa siirretään seuraavasti:

  1. tavallinen punnerrus
  2. punnerrus hieman kapeammalla otteella
  3. punnerrus toinen käsi kasvojen korkeudella, toinen kylkien tasolla (ja sama toisin päin)
  4. punnerrus toinen käsi pitkällä sivulla, toinen normipunnerrusasennossa (ja sama toisin päin)
  5. punnerrus toinen käsi pitkällä edessä, toinen kiinni kyljessä (ja sama toisin päin)
  6. punnerrus molemmat kädet sivuilla mahdollisimman leveällä
  7. punnerrus molemmat kädet pitkällä edessä

Kirja löytyy täältä.

Kannattaa tutustua!

En muuten saa muuta hyötyä näiden kirjojen suosittelusta kuin hyvän mielen ajatuksesta, että voin mahdollisesti innostaa yhdenkin ihmisen lukemaan tai kokeilemaan näitä ohjeita ja sitä kautta voimaan paremmin! :)

Jos olet viime aikoina lukenut liikuntaan tai hyvinvointiin liittyvän kirjan, joka sai sinut hihkumaan innosta, kerrothan alla muillekin, mikä kirja oli kyseessä!

2 Comments

  1. Kiitos, nämä vinkit tulivat sopivaan hetkeen.

Kommentointi on suljettu.