Vähemmän stressiä, enemmän elämää

3 mielen käsijarrua, jotka sinun kannattaa irrottaa

Tämänviikkoisen blogikirjoituksen takana on ystäväni Petri Hiissa.

Jos tulevaisuuden murehtiminen ja menneiden märehtiminen, ehdottomuus, turhantarkkuus, riittämättömyys tai epäonnistumisen pelko ovat tuttuja vieraita luonasi, varaa nyt viereesi kuppi kuumaa ja lue Petrin neuvot elämäsi muuttamiseen.

Mikäli tunnistat itsesi artikkelista, kannattaa se ehdottomasti lukea loppuun asti!

Olethan lempeä itsellesi! <3: Elisa

Tuntuuko sinusta, että ponnisteluistasi huolimatta jokin jarruttaa etenemistäsi? Pää kuumenee, mutta elämä ei oikein etene. Elät ehkä tietämättäsi mielen käsijarru päällä.

Me ihmiset tarvitsemme elämäämme sekä varmuutta, että epävarmuutta. Tuttua ja turvallista, seikkailua ja jännitystä. Meidät on ohjelmoitu välttämään kipua ja tavoittelemaan nautintoa.

Mielesi utelias, uusia kokemuksia janoava osa tahtoo kaasuttaa kohti jännittäviä seikkailuja. Uudet inspiroivat ideat ja mahdollisuudet saavat mielen kaasupolkimen painumaan lattiaa kohti.

Mielesi turvallisuutta ja varmuutta kaipaava osa taas haluaa jarruttaa aina kun vauhti kiihtyy liian hurjaksi. Epäilysten ja pelkojen avulla se pyrkii hidastamaan vauhtiasi, jotta pääsisit ehjänä perille.

Oikein toimiessaan mieli käyttää sopivassa suhteessa sekä kaasua että jarrua, jolloin matkan taittaminen on mukavaa ja taloudellista.

Tiedät varmasti, että auton käsijarrua ei tulisi käyttää ajaessa, sillä sen tehtävä on varmistaa, että auto pysyy paikallaan. Perfektionistiset ajatusmallit ovat puolestaan mielesi käsijarruja, jotka jarruttavat etenemistäsi. Ne pitävät sinua paikallasi, vaikka oikeasti haluaisit mennä elämässä eteenpäin.

Vapauttamalla mielesi käsijarrut voit nauttia täydemmin elämästä, hyväksyä itsesi, saada rohkeasti aikaan enemmän ja stressata vähemmän.

Jos haluat vapauttaa mielesi käsijarrut, ensimmäinen vaihe on tulla niistä tietoiseksi.  Siksi kuvaan sinulle nyt kolme mielen käsijarrua, jotka vaikeuttavat erityisen paljon etenemistäsi elämässä.

1. Vaadit itseltäsi mahdottomia

Voit valita millaisilla säännöillä pelaat oman elämäsi peliä. On vaarallista laatia elämäsi pelisäännöt siten, että häviät jatkuvasti itsellesi.

Et voi pärjätä elämäsi pelissä jos vaadit itseltäsi jatkuvasti mahdottomia. Jos alitat epärealistiset odotuksesi kerta toisensa jälkeen, alat tuntea itsesi riittämättömäksi. Turhaudut kun et ylläkään koviin vaatimuksiisi.

Aina kun sätit ja arvostelet itseäsi, nakerrat pienen palan itsetunnostasi. Alentunut itsetunto puolestaan huonontaa mahdollisuuksiasi onnistumiseen jatkossa. Noidankehä on valmis.

Jos olet tottunut sitomaan identiteettisi pääasiassa suorituksiisi, egosi on helppo houkutella sinut suorittamaan aina parhaalla mahdollisella tasollasi, vaikka oikeasti vähempikin riittäisi. Elämä alkaa tuntua raskaalta jos antamasi panos on jatkuvasti suhteettoman suuri saamiisi tuloksiin nähden.

Joskus haluamasi asian saavuttaminen voisi olla mahdollista teoriassa, jos elämässä ei olisi muuta meneillään. Usein käytännössä kuitenkin on. Lopeta vaatimasta itseltäsi asioita joihin tiedät pystyväsi, silloin kun se ei ole järkevää eikä taloudellista.

Teoriassa ja käytännössä mahdollisen erottavat käytössäsi olevat resurssit kuten aika, energia ja keskittymiskyky. Tiedosta ne ja kunnioita niitä. Tunnista, että tarpeellinen ja mahdollinen ovat kaksi täysin eri asiaa.

Täydellisen suorituksen tavoittelu on varma tapa lamaantua. Mitä jos jatkossa tekisitkin sen mikä on tarpeen, sillä tavalla mikä riittää. Säästyneen ajan voit käyttää vaikka palautumiseen ja itsesi hemmottelemiseen.

2. Odotat, että asiat menevät juuri kuten olet kuvitellut

Mikään ei ole elämässä pysyvää, kaikki on jatkuvassa liikkeessä. Elämä etenee harvoin juuri kuten olet ajatellut. Saat usein kokea odottamattomia yllätyksiä, jotka tekevät elämästä mielenkiintoista.

Liiallinen hallinnan tarve romuttaa keskittymisen ja ilon käsillä olevasta työtehtävästä jos stressaat lopputuloksesta etukäteen ja yrität varmistella, että tulevaisuus toteutuu juuri kuten haluaisit.

Oikeasti tulevaisuus ei ole koskaan täysin hallinnassasi. Elämän merkityksellisiin asioihin liittyy aina toiset ihmiset ja he muuttuvat ajatuksineen koko ajan. Kuten sinäkin.

Mitä tiukemmin kiinnityt tekemiisi suunnitelmiin ja tavoittelemiisi lopputuloksiin, sitä enemmän niistä poikkeaminen aiheuttaa stressiä ja harmitusta.

Jos harmittelet jatkuvasti, että asiat voisivat olla tällä hetkellä toisin, kulutat kallisarvoisia voimavarojasi taistelemalla todellisuutta vastaan.

Ajattelun ehdottomuus pienentää maailmakuvaasi ja rajaa mahdollisuuksiasi. Jos hyväksyt vain oman mielesi mukaisen muutoksen, niin päädyt rajaamaan pois myös odottamattoman suuren onnistumisen.

Liiallinen hallinnan tarve kuluttaa energiaa ja supistaa havainnointikykyäsi silloin kun elämä tarjoaa sinulle hopeatarjottimella parempaa ja mielenkiintoisempaa tietä etenemiseen.

Elämä voi yllättää sinut positiivisesti vain jos annat sille siihen luvan. Mitäpä jos opettelisitkin hyväksymään sen minkä elämä tuo eteesi?

3. Välttelet epäonnistumisia

Ihmiset välttelevät epäonnistumisia, koska ne tuntuvat epämukavalta. Ajattelemme, että jos vain teemme kaiken täydellisesti ja elämämme näyttää täydelliseltä, niin meistä pidetään, saamme arvostusta, vältymme kritiikiltä ja saamme elämältä kaiken hyvän.

Karu totuus on, että jos haluat saada aikaan tuloksia ilman epäonnistumisia, saat aikaan vähemmän ja huonompia tuloksia. Epäonnistumiset ovat tärkeitä välivaiheita matkalla onnistumiseen, sillä me ihmiset opimme parhaiten kokeilemalla.

Kirjailija Paulo Coelho on todennut viisaasti: ”Vain yksi asia tekee unelman saavuttamisen mahdottomaksi: epäonnistumisen pelko”. Epäonnistumisen pelosta seuraava onnistumisen pakko puolestaan luo suorituspaineita ja lamauttaa.

Unelmasi jäävät toteuttamatta jos haluat aina pelata varman päälle. Silloin päädyt tekemään vain tuttuja ja turvallisia asioita, samoilla vanhoilla tavoilla. Välttelet asioiden aloittamista kun ylianalysoit, tutkit loputtomasti vaihtoehtoja ja stressaat oikean päätöksen tekemisestä.

Aivosi ovat rakennettu säästämään energiaa ja siksi alitajuntasi pyrkii seulomaan hyödylliset asiat hyödyttömistä. On tärkeää huomata, että ajatus ”mitä jos tämä ei onnistukaan?” on mielen suojamekanismi, jonka tehtävä on suojella sinua. Sen tehtävä ei ole loputtomasti pidätellä sinua tekemästä asioita, vaan ennemminkin tarjota mahdollisuus tulla tietoiseksi toimintasi vaikutuksista.

Jos et välillä epäonnistu, et opi luottamaan taitoosi selviytyä yllättävistä tilanteista. Jos et silloin tällöin epäonnistu, niin tiedät, ettet käytä sinulle annettua kapasiteettia kovinkaan tehokkaasti hyödyksi.

Sinulla on päivän aikana rajallinen määrä energiaa käytettävissäsi. Epäonnistumisen välttely vie energiaa. Tee itsellesi palvelus ja käytä kallisarvoinen energiasi mieluummin tärkeiden asioiden tavoitteluun!

Jos auto seisoo pitkään käsijarru kytkettynä, saattaa käsijarru jäädä jumiin vaikka sen vapauttaisi. Minunkin autolleni kävi näin viime keväänä kun se seisoi parin viikon ajan sateessa ulkoparkkialueella.

Jarru vaati suostuttelua ja nykimistä edestakaisin, ennen kuin se suostui vapautumaan. Mieli toimii samalla tavalla. Jos mielen käsijarrut ovat olleet käytössä liian pitkään, niiden vapauttaminen vaatii työtä.

Perfektionistiset ajatusmallit rajoittavat ja sabotoivat elämääsi. Ne nojaavat vaatimuksiin, rajoituksiin, odotuksiin, syytöksiin, vertailuun ja häpeään.

Ne pitelevät sinua paikallaan, saavat sinut tuntemaan itsesi riittämättömäksi ja suorittamaan loputtomasti.​ Ne aiheuttavat stressiä, huolta, levottomuutta, ärtyneisyyttä, vihaisuutta, jännittyneisyyttä, ahdistusta ja jopa masennusta.​ Perfektionistiset ajatusmallit ovat mielesi käsijarruja.

Muutoksesi voi alkaa kun tulet tietoiseksi toimintasi kaavamaisuudesta ja alat haastamaan ajatteluasi, joka ohjaa tunteitasi ja toimintaasi.

Jos haluat vapautua mielesi käsijarruista, tule mukaan 29.1.2016 alkavaan Täydellinen haaste -verkkovalmennukseen.

Kuuden viikon sisäisellä tutkimusmatkalla tiedostat ja kyseenalaistat vanhoja tapojasi, jotta uusille, paremmille tavoille voisi tulla elämässäsi tilaa.

Ilmoittautuminen Täydelliseen haasteeseen on auki. Kun ilmoittaudut nyt mukaan, saat heti pääsyn valmennusalueelle. Saat kuuden kuukauden ajaksi rajattoman pääsyn valmennusmateriaaleihin ja keskustelualueisiin.

Tervetuloa mukaan!

>> Ilmoittaudu Täydelliseen haasteeseen tästä <<