Näyttääkö jääkaappisi punaista, keltaista vai vihreää valoa?

Kolmen minuutin harjoitus tuo selkeyden syömiseen

Muistatko sen tilanteen, kun tuli avattua suklaalevy ja yhtäkkiä jäljellä olikin enää pelkät käärepaperit?

Tai kun piti ottaa ihan vain yksi pala juustoa viinin kanssa, mutta seuraavana aamuna kivistävä vatsa muistutti, että taisi sittenkin tulla syötyä muutama pala liikaa… Tai ehkä kyse on jäätelöstä, ranskalaisista, ruisleivästä tai jostakin muusta.

Entä oletko pistänyt merkille, että silloin kun päivä alkaa sitruunavedellä ja jatkuu vihreällä smoothiella, se ei koskaan jatku karkkipussillisella, vaan ennemminkin tekee mieli lähteä lenkille tai ratsata kaupan vihannesosasto terveellistä päivällistä varten?

Liikennevalot tuovat selkeyden syömiseen

Terveellisten ja ei-niin-terveellisten ruokien viidakossa kaiken arkihulinan keskellä ei ole ihan helppo luovia.

Siksi haluaisin esitellä sinulle pienen harjoituksen, ajatusleikin, joka tuo hommaan helpotusta.

Kaikki ruoat voidaan jakaa liikennevalojen mukaisesti punaisen, keltaisen ja vihreän valon ruokiin.

 • Punainen valo tarkoittaa: Stop – vaaran paikka!
 • Keltainen valo tarkoittaa: Ole varovainen!
 • Vihreä valo tarkoittaa: On turvallista edetä!
Punaisen valon ruoat ovat sellaisia, joiden syöminen johtaa kerta toisensa jälkeen ylilyönteihin, ylensyöntiin, vatsanpuruihin ja huonoon omatuntoon jälkikäteen. Näissä ruoissa yksikin pala on liikaa ja sata palaa liian vähän.

Esimerkiksi pieni pala suklaata laukaisee makeanhimon, jota ei voi lopettaa ennen kuin koko levy on syöty.

Keltaisen valon ruoat riippuvat tilanteesta. Joskus niitä syödessä hälytyskellot alkavat soida ja ne johtavat huonoihin seurauksiin, toisinaan ne ovat ok.

Esimerkiksi juhlissa tai muiden seurassa on helppo ottaa vain yksi kakkupala, mutta kun on yksin, menee kerralla koko kakku (tai toisinpäin).

Vihreän valon ruoat ovat aina ok. Niistä tulee hyvä olo, ne johtavat terveellisen elämän tuulahdukseen ja intoon tehdä hyvää itselle.

Esimerkiksi mustikkapirtelö aamupalaksi saa aikaan hyvän mielen ja koko loppupäivä on helppo syödä terveellisesti.

liikennevaloruoat

Tee liikennevaloharjoitus

Jokaisella meistä on omat liikennevalomme. Se mikä on yhdelle punainen valo, voi toiselle olla keltainen tai jopa vihreä. Siksi on tärkeää, että kirjaat ylös omat liikennevalosi.

Kun käytät seuraavaan harjoitukseen nyt kolme minuuttia, voit kiittää itseäsi myöhemmin. Harjoituksen myötä syömisestä tulee selkeämpää ja ymmärrät syyt ja seuraukset paremmin.

Harjoitus menee näin:

 1. Ota kynä ja paperia (harjoituksesta tulee konkreettisempi, kun oikeasti kirjoitat nämä asiat ylös).
 2. Jaa paperi kolmeen osaan: punaiseen, keltaiseen ja vihreään valoon.
 3. Käytä minuutti (voit käyttää enemmänkin) per valo ja kirjoita ylös kaikki ne ruoat, jotka omalla kohdallasi sopivat kuhunkin väriin.

Harjoituksen seurauksena on ihana selkeys.

Kun opit tiedostamaan mitkä ruoat ovat sinulle niitä kaikkein ongelmallisimpia, opit ymmärtämään ja hallitsemaan omaa toimintaasi paremmin.

Kun tiedät omat punaiset valosi, on helpompi keksiä niille vaihtoehtoja tai sotasuunnitelmia niiden välttämiseksi. Tai ainakin tiedät jo etukäteen mitä tapahtuu, kun saat tietyn ruoan käsiisi.

Kannattaa myös pitää mielessä, että jos esim. pieni määrä keltaisen valon ruokaa auttaa sinua syömään enemmän vihreän valon ruokia, silloin siitä ei kannata luopua. Esimerkiksi luraus kaupan majoneesia voi auttaa syömään isomman annoksen salaattia.

Nyt kynä ja paperia esiin ja harjoituksen kimppuun!

Kommentoithan alle, mitä punaista, keltaista ja vihreää sinun listallasi on?

14 Comments

 1. Pun: makeat kahvin kaa, jäätelö, suolakeksit, sipsit, leipää, pasta.
  Pärjännyt hyvin ilman mutta houkutus on suuri kun toinen niitä oppii.
  Kelt: pähkinöiden ylisyönti, katkarapusalaatti, salaattikastike, juusto, rahka, pastilli, peruna ja riisi
  Vihr: hedelmät, marjat, vihannekset, kala, porkkanaleivät, siemennäkkäri

  1. Jes, lista on valmiina! Seuraava kysymys onkin, mitä tällä tiedolla tekee. :)

   Mitä terveellisempää makeaa voisi syödä kahvin kanssa? Käykö jäätelön tilalla itse tehty ”rahka” jäisistä marjoista ja mantelimaidosta? Voisiko sipsit korvata lehtikaalisipseillä? Jne…

 2. Punaiset: ehdottomasti jäätelö, myös mansikkasuklaapatukat pyörivät mielessä päivittäin.
  Keltaiset: puuro ja leipä, ilman ei tule toimeen ja tulee syötyä liikaa varsinkin iltaisin leipää…
  Vihreät: runsaasti erilaisia kaaleja, (kukka, kiinan, ruusu, parsa) olen löytänyt myös lehtikaalin, jota aiemmin inhosin. Myös porkkanat ja muutkin juurekset ovat löytyneet ruokavalioon. Marjat ovat vielä vähän hakusessa, pirtelö päivässä sisältää sentän jonkin verran niitä. Marjojen käyttöön olisi hyvä saada vinksuja. Kiitos hienoista vihjeistä Elisa, päivä menee tosi topakasti silloin kun olet viestin aamulla lähettänyt.

  1. Hih, kiitos Eila! Kiva kuulla, että vihjeistä on iloa :)

   Mahtavaa, että vihreän valon ruoissa on jo noin pitkä lista kaikkea hyvää.

   Mansikkasuklaasta tuli mieleeni, että kokeilepa joskus mansikkaista raakasuklaata: http://fitnessfirst.fi/ombar-mansikka-raakasuklaa.html. Se on asteen terveellisempi herkku! :) Näitä löytyy ainakin Punnitse&Säästä-kaupoista ja luontaistuotekaupoista.

 3. pun. pastilli ja purkka,paahtoleipä/juusto/joskus pulla

  kelt. pähkinöitä liikaa kerralla, jos ei tee pirtelöä niin tulee syötyä aamulla puuro ja tietysti kera paahtoleivän, kahvi ei mene ilman maitoa

  vihr. pirtelöt ovat melko päivittäisiä,marjoja saisi käyttää enempi, vettä juon riittävästi/sitruuna,kalaa syön joka viikko, vihanneksia tulisi käyttää enempi

  1. Hyvä, että tunnistat noita kohtia ruokavaliossasi, jotka ovat jo nyt hyviä ja joita voisi vielä lisätäkin. Itse olen huomannut, että jos pilkon vihanneksia kerralla valmiiksi isomman satsin lautaselle tai purkkiin, niitä tulee syötyä enemmän kuin silloin, jos niitä pilkkoo vain yhden annoksen yhtä ateriaa varten.

 4. Punainen ovat suklaa,viini,Leivokset Keltainen ovat pasta,riisi,leipä Vihreä ovat vihannekset,kasvikset,kala,marjat

  1. Hyvä! Sitten vaan tekemään sotasuunnitelmaa, kuinka noita vihreitä voisi lisätä ja punaisia ja keltaisia korvata paremmilla vaihtoehdoilla! :)

 5. Punainen suklaa, runebergintortut, pakko saada keksiä kahvin kanssa, cupsolo kahvit+kaakao (sokerin takia)

  Keltainen, liika pasta

  Vihreä hedelmät, kaurapuuro, sopivat annoskoot ruuan kanssa, viikossa noin 4 x 500 g marjoja

  1. Oletko kokeillut, kelpaisiko kahvin kanssa joku muu rapea ja/tai makea vaihtoehto kuin keksi? Yksi keksi silloin tällöin ei tietysti maailmaa kaada, mutta jos juo kolmekin kuppia kahvia päivässä, kertyy keksejäkin nopeasti vino pino…

   Muuten, jos Googleen pistää esim. haun raakasuklaa+keksi, saa ison kasan herkullisen oloisia reseptejä, joissa sokeria on viljelty hieman perinteisiä keksejä vähemmän :)

 6. Pun. Salmiakki, juustot, punaviini,chorizo, suklaa
  Kelt. kaurapuuro, leipä, liikaa pähkinöitä, hedelmät
  Vihr. siteuuna, salaatit, vihannekset, juurekset, marjat, vesi, yrttitee

  1. Hyvä! Jo pelkkä ruokien listaaminen voi auttaa selkeyttämään omaa toimintaa ja tuoda sitä kautta muutosta.

 7. Pun: suklaa, karkki, keksit, jäätelö. Kelt: leivonnaiset, sipsit, siideri, olut, leipä, muromysli, hapankorppu, juusto. Vihr: kasvikset ja vihannekset, hedelmät, marjat, pähkinät.
  Olihan tässä ja kyllä täytyy itseään kiitellä, miten viime aikoina on ollut selkärankaa jättää kahvipullat eri kokouksissa ym väliin ja pärjännyt pelkällä kahvilla :-)

  1. Hienoa! Se olisikin ihan parasta, jos kahvipullakulttuuria voisi vähitellen muuttaa ja tarjolla olisikin vaikka hedelmiä. Ne maistuvat makeilta, mutta jälkeenpäin ei ole tukkoinen olo.

Kommentointi on suljettu.