Harjoitus, joka muuttaa vuoden paremmaksi

Aina uuden vuoden alkumetreillä on hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään: mistä olet ylpeä, mitä olet oppinut ja mitä toivot seuraavilta kymmeneltä vuodelta?

Vuoden lähestyessä loppuaan tai heti alkuvuodesta tapanani on ottaa muutama tunti rauhallista aikaa, keitellä iso kuppi lämmintä teetä, ottaa kynä ja vihko kainaloon ja käpertyä johonkin mukavaan paikkaan käymään läpi kulunutta vuotta ja suunnittelemaan tulevaa.

Ota sinäkin hetki aikaa, katso taaksepäin, sitten eteenpäin ja kirjoita omalta kohdaltasi ylös asioita, jotka tekevät vuodesta parhaan mahdollisen.

Mitä hyötyä suunnittelusta on?

Pysähtyminen pohtimaan kuluneita vuosia auttaa muistamaan paremmin kaiken sen mitä onkaan tapahtunut – ja ennen kaikkea hyödyntää menneistä tapahtumista karttuneita kokemuksia siihen, että voit jatkossa tehdä parempia valintoja, elää entistä paremmin omannäköistä elämää ja jättää turhat painolastit taakse.

Oli elämäsi sitten keikahtanut viimeisten kymmenen vuoden aikana täysin päälaelleen tai jatkanut eteenpäin pääosin samaa rataa päivästä ja vuodesta toiseen, kuluneissa vuosissa on paljon viisautta.

Niiden avulla voi nähdä sen, mikä elämässä on hyvää, arvokasta ja huolenpidon arvoista sekä sen, minkä suhteen olisi jo aika hellittää.

Tulevaisuuden suunnitteleminen puolestaan auttaa asettamaan raamit tulevalle vuodelle. Suunnitelma tuo ryhtiä ja päättäväisyyttä ja auttaa suuntaamaan ajatuksia ja voimavaroja sinulle oikeasti tärkeisiin asioihin.

Katse menneeseen ja tulevaan

Ja sitten itse asiaan eli harjoituksen kimppuun. Varasithan jo kynän ja paperia lähistölle!

Tässä harjoituksessa on viisi kohtaa. Mieti kulunutta vuosikymmentä ja vastaa jokaiseen kysymykseen. Käytä 5-15 minuuttia per kysymys ja kirjoita kaikki mikä tulee mieleen.

Voit vastata kysymyksiin mihin tahansa elämän osa-alueeseen liittyen: työ, ihmissuhteet, terveys, henkinen tai fyysinen hyvinvointi, raha-asiat… voit valita yhden tai miettiä niitä kaikkia.

Ennen kuin aloitat kirjoittamisen, yksi tärkeä juttu! Jotta saat parempia vastauksia, on hyvä virittäytyä ajatusten, intuition ja sydämen taajuudelle. Se tapahtuu ottamalla vähintään viisi syvää hengitystä. Nenän kautta sisään, suun kautta ulos. Pitkiä puhalluksia, toinen toistaan syvempiä hengityksiä; syvimpiä, joita olet ottanut koko päivänä.

Sitten mennään, kohti entistä parempaa tulevaa vuosikymmentä!

1. Mistä olet ylpeä?

Mieti kuluneita vuosia, tapahtumia ja elämääsi ja kirjoita ylös kaikki asiat, joista olet ylpeä.

Ne voivat olla isompia saavutuksia, elämänmuutoksia, pieniä ajatuksia, tekoja tai omia luonteenpiirteitä, kaikki lasketaan. Oletko päässyt yli vaikeuksista, pitänyt omia puoliasi, tehnyt jotakin uutta, luopunut jostakin vanhasta, saanut elämääsi jotakin hyvää, edistynyt jossakin asiassa… kirjaa ne ylös!

2. Minkä voit jo unohtaa?

Toiseksi on aika päättää, mistä voisi luopua. Kannamme usein mukanamme turhaa painolastia: rajoittavia ajatusmalleja, vanhoja tavoitteita, mielipahaa, katkeruutta, jopa vihaa. Ajatuksia ja toimintatapoja, joiden parasta ennen päivä meni jo ja jotka voisi jo jättää taakseen.

Asiat, ajatukset ja toimintatavat, jotka eivät enää aja sinun etuasi, jotka vievät turhaa tilaa ajatuksissasi ja jotka eivät johda mihinkään hyvään, on syytä unohtaa. Puhdistus ajatuksissa voi tehdä ihmeitä niin terveydelle, voimavaroille, ajatuskapasiteetille, energialle kuin ajankäytöllekin.

Onko jokin henkilö, jolle voisit antaa anteeksi (ehkä sinä itse?), onko jokin ajatusmalli, josta ei ole hyötyä (se, että et ole tarpeeksi hyvä tällaisena kuin olet?) tai toimintatapa, joka vie voimavarojasi (laihdutuskuurin aloitus kerta toisensa jälkeen tai se, ettei koskaan sano ei ja sitten sortuminen kiireen ja stressin alle?)?

Mistä voit luopua? Minkä voit jo unohtaa? Vielä ei tarvitse edes tietää, miten se onnistuu. Kaikki järjestyy tavalla tai toisella, kun on halua muutokseen.

3. Mikä on tärkeintä ja miksi?

Ennen kuin siirrymme kohti tulevaisuutta, katso kahden edellisen kohdan listoja ja mieti:

  • miksi olet ylpeä ensin listaamistasi asioista
  • ja miksi toisena listaamasi asiat olisi jo syytä unohtaa?

Sekä menestykset ja ylpeyden aiheet että rajoittavat ajatukset voi ottaa oppimisen kannalta. Kun tiedät, mikä sinulle on oikeasti tärkeää ja missä olet jo onnistunut (ylpeyden aiheet), voit miettiä, miten näitä asioita ja hetkiä saisi lisää elämään. Toisaalta, virheistä ja luopumisista oppii vieläkin enemmän ja ne auttavat ohjaamaan elämää ja ajatuksia niistä poispäin, kohti parempaa.

4. Unelmoi!

Sitten pääsemme (ainakin omasta mielestäni) parhaaseen kohtaan, nimittäin tulevaisuuden suunnitteluun.

Kirjoita ylös kaikki se, mistä unelmoit ja mitä haluaisit elämääsi tänä vuonna tai tulevan vuosikymmenen aikana. Nyt saat toivoa mitä tahansa! Älä siis kaunistele äläkä pidättele itseäsi, vaan anna palaa.

Mitä haluaisit lisää, minkä haluaisit olevan toisin kuin nyt, mitä haluaisit aloittaa… Kirjoita ylös ihan kaikki!

5. Valitse tunne!

Niin tarpeellista, vapauttavaa kuin uusia ideoita synnyttävää unelmointi onkaan, on vaarana, että se muuttuu taas yhdeksi tehtävälistaksi entisten päälle.

Pitäisi laihduttaa, stressata vähemmän, järjestää aikaa itselle, järjestää aikaa ystävien tapaamiseen, matkustella, saada parempaa palkkaa, olla onnellisempi, parantaa parisuhdetta tai löytää parisuhde… Apua! Toiveiden ja haaveiden lista muuttuu äkkiä hengästyttäväksi ja stressiä lisääväksi.

Katso siis edellisen kohdan unelmalistaa ja mieti, minkälaisen tunteen kirjoittamasi asiat saavat sinussa aikaan. Jos kaikki kohdat toteutuisivat, miltä se sinusta tuntuisi? Tunnetko onnellisuutta, rakkautta, iloa, kiitollisuutta, vapautta, rentoutta, itsevarmuutta, hurmiota, turvallisuutta…?

Valitse yksi tai useampi tunne, jotka sinusta tuntuvat tärkeimmiltä, paina ne muistiin ja ota ne tänä vuonna oppaiksesi.

Sen sijaan, että keskityt havittelemaan yksittäisiä asioita unelmalistalta, keskity sellaisiin asioihin, jotka herättävät sinussa näitä tärkeitä tunteita. Jos siis merkitsit ylös onnellisuuden ja vapauden tunteet, keskity kokemaan ja tekemään kaikkea sellaista, mitkä herättävät sinussa näitä tunteita.

Näin et juutu tietyn, yksittäisen asian tavoitteluun, vaan voit parhaassa tapauksessa saada elämääsi paljon sellaista, josta et edes osaa vielä unelmoida.

Aloita vuosi annoksella hyvää oloa!

Jos uuden vuoden listaltasi löytyy toiveita lisäenergiasta, hyvästä olosta ja paremmasta kunnosta, lähde mukaan Hyvinvointistarttiin! Se on mitä parhain tapa aloittaa uusi vuosi pirteästi ja hyvällä energialla.

Kurssiin kuuluvat pirteät kotitreenit, jotka kannustavat, innostavat ja motivoivat liikkumaan. Lisäksi saat helpot ohjeet terveelliseen ruokavalioon, reseptejä unohtamatta.

Valmiin, kannustavan ohjelman seuraaminen on helppoa ja auttaa nostamaan motivaation korkealle.

Kurkkaa lisätiedot ja liity nyt kurssille mukaan!

>> Ilmoittaudu mukaan täältä! <<

4 Comments

  1. Kiitos Elisa. Tähän pitää palata jouluvapailla. Laatikossa on ollut pitkään kaunis muistikirja jota en ole saanut aloitetuksi. Tällä onkin hyvä aloittaa kirja ja seuraava vuosikymmen. Tuokoon se kaikkea hyvää myös sinulle. Hyvää Joulunaikaa🤶🎅🌲

  2. Tämä herätti mieleen, että yli 20 vuotta sitten tein itselleni ”tulevaisuus-listan”, johon kirjoitin kaikenlaista pienempää kuin suurempaakin, mitä haluaisin oppia tai kokea (riippumatta siitä, uskoinko osaavani tai pystyväni), ja ajattelin että lähden niitä pikkuhiljaa elämässäni toteuttamaan. Se oli silloin nuorena tyttönä vain idea, jolla sain ajatukset pois siitä, mitä minulla ei vielä ollut, mutta johtikin moneen kivaan asiaan ja hyviin muistoihin. Ehkä olisikin aika tehdä uutta listaa nyt kun on jo aikuinen. :)

    1. Olisi mielenkiintoista tietää, miten monta niistä listan haaveista lopulta toteutui! Ainakin itselläni monta asiaa vuosittaisista listoista on käynyt toteen, vaikkei niihin kirjoittaessa edes oikein uskonut. Ehdottomasti kannattaa tehdä uusi lista ja pistää uusia toiveita ylös! :)

Kommentointi on suljettu.