Mistä motivaatiota treenaamiseen

Mistä motivaatiota treenaamiseen?

Motivaatio, se hieman epäluotettava kaveri, joka tuntuu katoavan aina kun sitä tarvitsisi eniten…

Kun pitäisi lähteä lenkille, mutta ei vain saa aikaiseksi. Kun pitäisi jumpata, mutta aloittaminen takkuaa. Kun pitäisi venytellä ja huoltaa kehoa, mutta ei voisi vähempää kiinnostaa…

Huhuu, motivaatio, missä olet?

Apua motivaation nostamiseen

Kyselin vuodenvaihteessa seuraajiltani, mikä on suurin hyvinvointiin liittyvä asia, johon he kaipaisivat neuvoja. Vastauksissa yksi toive toistui kerta toisensa jälkeen: apua hukassa olevan motivaation nostamiseen!

Ajatus energisemmästä olosta, ryhdikkäämmästä olemuksesta tai kapeasta keskivartalosta tuntuu innostavalta ja saa harkitsemaan lenkille lähtöä, mutta kun pitäisi ryhtyä tuumasta toimeen, tulee aina jotakin väliin: kiireinen työviikko, stressi, flunssa, väsymys tai ihan puhdas laiskuus, joka saa palaamaan sohvalle, vaikka kuinka olisi luvannut itselleen, että tänään se taas alkaa…

Ymmärrän. Arki ei aina ole mutkatonta ja joskus ihan jokainen tarvitsee alkusysäyksen tai lempeitä potkuja takapuolelle, jotta uinuva motivaatio saadaan herätettyä.

Liikunta on kuitenkin mitä parhain keino vähentää stressiä, nollata ajatuksia, nostaa energiaa, parantaa terveyttä ja lisätä onnellisuutta. Se voi myös olla ratkaiseva tekijä “ihan hyvän” ja “aivan mahtavan” päivän välillä, joten treenimotivaation nosto on tärkeää.

Mistä motivaatiota treenaamiseen

Mistä sitten löytyy se todellinen treenimotivaatio? Sellainen palo liikuntaa kohtaan, joka kestää läpi vaikeidenkin hetkien?

Fakta on se, että motivaatio harvoin tipahtaa taivaalta, vaan sen eteen on nähtävä hieman vaivaa. Voi olla, että liikkeelle on lähdettävä, vaikka ei huvittaisi. Pysyvä motivaatio seuraa perässä hieman jälkijunassa ja kasvaa käytössä ajan kanssa.

Innostuksen herättelyyn ja motivaation ylläpitoon on monia strategioita, joista ainakin jotkut voivat totuuden nimissä olla melko raskaita prosesseja – niin että jo motivation herättämiseen tarvitaan motivaatiota!

Niinpä koitin tehdä asian mahdollisimman yksinkertaiseksi. Löydät alta 3+1 arkeen mahtuvaa askelta treenimotivaation nostoon.

Parhaat keinot treenimotivaation nostoon

Askel 1: Mieti syy ja aseta tavoite

Todellinen motivaatio on usein paljon syvemmällä kuin pelkässä bikinivartalossa.

Pysyvän motivaation nosto alkaakin aina kysymällä “miksi”. Mitä haluaisit liikunnan tuovan elämääsi? Mikä olisi tavoittelemisen arvoista?

Haluatko alentaa verenpainetta tai parantaa muita veriarvoja? Haluatko tuntea olosi virkeämmäksi? Haluatko tuntea, että omassa kehossa on parempi olla? Haluatko näyttää esimerkkiä lapsille tai lapsenlapsille?

Mikä on tärkeää? Mikä syy tai tavoite saa aikaan innostuksen pilkahduksen?

Motivaatiota voi olla vaikea pitää yllä, jos tekemisellä ei ole selkeää alkua tai loppua. Siksi selkeä päämäärä auttaa eteenpäin.

Askel 2: Siloittele tietä

Selkeä tavoite ei välttämättä vielä riitä pysyvään motivaatioon, mutta on omiaan herättämään pienen innostuksen kipinän, joka kannattaa hyödyntää.

Voit toki käyttää innostuksenpuuskan treenin tekemiseen, mutta mieti samalla, miten voit jo tasoittaa tietä seuraavaa kertaa varten.

Jos ajattelee, että tekee treenin sitten myöhemmin, kun ehtii ja jaksaa…on suuri todennäköisyys, että jotakin tulee aina väliin. Sen sijaan treenin aloittamista voi helpottaa monin keinoin: liikuntakertojen suunnittelu etukäteen, treenivaatteiden ottaminen jo valmiiksi esille, välipalojen varmistaminen, jotta treeni ei karahda kiljuvaan nälkään, nukkumaanmeno vartin aikaisemmin, jotta väsymyksen vaara on pienempi jne.

Mieti siis, miten voit raivata tietä jo etukäteen ja helpottaa näin ollen treenin aloittamista.

Askel 3: Tee pieniä tekoja ja anna itsellesi tunnustusta

Edellisillä askelilla olet asettanut pohjan motivaatiolle ja poistanut esteitä sen tieltä.

Kolmas ja ratkaiseva askel on toimeen tarttuminen.

Yksi kapula motivaation rattaissa voi olla se, että tavoite, haave tai toive muutoksesta on niin kokonaisvaltainen ja suuri, että tuntuu vaikealta lähteä liikkeelle.

Motivaatiota nostavatkin parhaiten pienet askeleet. Jos mieleen hiipii ajatus siitä, että liikunnan aloittaminen ei onnistu, kysy itseltäsi, miten se voisi sittenkin onnistua.

Muutosta ei tarvitse tehdä kertaheitolla, vaan riittää, kun tekee tänään jotain, jotta pääsee vauhtiin. Pieni kävelylenkki, hyötyliikuntaa, hetki venyttelyä, mitä tahansa, joka pistää sinut liikkeelle. Ja sitten huomenna uudelleen!

Ja muista! Aina kun teet jotain, anna itsellesi siitä tunnustusta. Sano itsellesi kiitos, tee isot tuuletukset tai mieti valmiiksi mukava palkinto. Näin treenin aloittaminen tuntuu seuraavalla kerralla jo aavistuksen mielekkäämmältä.

Askel 4: liity mukaan kannustavaan ryhmään

Motivaation ylläpitämisessä tuki ja kannustus ovat tärkeitä palasia. Jos säännöllisen liikunnan käynnistäminen takkuaa, tule mukaan Kuningattaren kotikuntosalille!

Valmiin, kannustavan ohjelman seuraaminen on helppoa ja auttaa nostamaan treenimotivaation korkealle.

Kuningattaren kuntosali kestää 12 viikkoa ja saat pääsyn kurssille vuoden ajaksi, joten voit tehdä treenejä useaankin kertaan. Kurssiin kuuluvat pirteät, koko kehon kotitreenit, jotka kannustavat, innostavat ja motivoivat liikkumaan.

Kurssin arkeen sopivat treenit auttavat saavuttamaan tavoitteet, pistävät vauhtia aineenvaihduntaan, kiinteyttävät ja saavat hehkumaan itsevarmana.

Kurkkaa lisätiedot ja liity nyt kurssille mukaan!

> Ilmoittaudu mukaan täältä! <<