apua vaihdevuosiin

Ruoat, joita kehosi rakastaa vaihdevuosien aikaan

Kuumien aaltojen tuoma tukala olo, kiristävä housunnappi hidastuneen aineenvaihdunnan seurauksena ja valvottuja öitä seuraava väsymys. Tällaiset voivat olla olla vaihdevuodet.

Hormonien tuomat muutokset voivat tuoda mukanaan uusia, outojakin oireita ja tuntemuksia eikä oma keho yhtäkkiä tunnu enää omalta.

Kun vaihdevuodet vyöryvät päälle, se ei kuitenkaan tarkoita, että elämä olisi ohi tai että oireet pitäisi hyväksyä. Se sijaan vaihdevuodet kutsuvat pitämään erityisen hyvää huolta omasta hyvinvoinnista.

Mistä vaihdevuosissa on kyse?

Vaihdevuosioireet ovat monesta tekijästä johtuva kokonaisuus ja siksi niiden hoitoonkaan ei ole yhtä ainoaa ratkaisua.

Yksi tärkeä tekijä vaihdevuosioireiden hillitsemiseen ja hyvän olon lisäämiseen on ravinto. Oikeanlainen ravinto voi auttaa tasapainottamaan hormoneja, mikä puolestaan helpottaa oireita. Lisäksi ravinto vaikuttaa mm. verensokeriin ja luuston kuntoon, joihin molempiin on tärkeä kiinnittää huomiota viimeistään vaihdevuosien aikaan.

Katso alta maistuva resepti, jonka yllättäväkin ainesosa on omiaan pitämään luut vahvoina ja ruoansulatuksen toiminnassa.

Luustoa vahvistava luumu

Viimeistään vaihdevuosi-iässä on korkea aika alkaa kiinnittää huomiota luustoon ja luiden terveyteen. Estrogeeni-hormoni nimittäin suojaa luita ja menopaussin jälkeen riski sairastua osteoporoosiin kasvaa, sillä luukudosta alkaa hävitä jopa 3-5% vuosittain.

Yksi yllättäväkin tapa pitää huolta luustosta on syödä kuivattuja luumuja. Eräässä tutkimuksessa päivittäinen kuivattujen luumujen syönti pysäytti luukadon etenemisen, paransi luiden tiheyttä ja auttoi jopa lisäämään jo menetettyä luumassaa.

Luumuissa on kalsiumia, magnesiumia, K-vitamiinia, jotka kaikki ovat tärkeitä tekijöitä terveen luuston takana. Lisäksi niissä on fenolisia yhdisteitä, jotka toimivat antioksidantteina. Yhdessä nämä vitamiinit, kivennäisaineet ja yhdisteet pitävät huolta luista.

Optimaalinen määrä näyttäisi olevan 100 g/ päivä (n. 10 kuivattua luumua), mutta hieman pienemmästäkin määrästä voi olla hyötyä. Kirsikkana kakun päällä, luumut ovat kuitupitoisia ja helpottavat vatsan toimintaa.

Testaapa seuraavaa herkkusmoothieta. jonka kaikki ainesosat ovat kalsiumpitoisia. Mikä maistuva coktail, josta luut pitävät!

luumusmoothie vaihdevuosiin

Luumusmoothie

  • 100 g kuivattuja luumuja
  • 2 dl mustikoita
  • 2 dl mantelimaitoa
  • 2 rkl seesaminsiemeniä

Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi tehosekoittimella ja nautiskele!

Liity mukaan Kukoistavat vaihdevuodet -kurssille

Kukoistavat vaihdevuodet on kuuden viikon mittainen verkkokurssi, joka herättää vaihdevuosi-ikäiset naiset pitämään parasta mahdollista huolta itsestään ja näyttää askel askeleelta, kuinka selvitä voittajana vaihdevuosista – eikä vain selvitä, vaan suorastaan kukoistaa!

>> Liity mukaan nyt! <<