Viisi vinkkiä, jotka tekevät liikunnasta tavan

Puhutaanko liikuntarutiineista? Tiedän! Rutiini kuulostaa niin kovin tylsältä, mutta on lopulta pitkälti kaiken hyvinvoinnin pohja ja perusta.

  • Rutiinien ansiosta liikunnasta tulee säännöllinen osa arkea.
  • Rutiinit kiilaavat liikunnan tärkeysjärjestyksessä kärkisijoille, niin ettei se aina jää muiden hommien jalkoihin.
  • Rutiinien ansiosta ei tarvitse kaivaa itsekuria, jotta saa treenin tai lenkin tehtyä, vaan sohvan kutsua on helpompi uhmata.

Kun liikunnasta saa rakennettua hyvän rutiinin eli tavan, asiaa ei tarvitse edes miettiä sen kummemmin, vaan se tulee tehtyä muitta mutkitta.

Tarina liikuntarutiineista

Parina edellisenä kesänä, kesäloman aikana, olen saanut kehitettyä itselleni aamulenkkirutiinin. Aamulla kun herään, vedän ensimmäisenä lenkkivaatteet päälle ja lähden kävelylle tai hölkkäämään. 

Muutama ensimmäinen päivä lenkkeilemään lähtö tuntuu toooodella takkuiselta. Keksin ainakin kymmenen ”hyvää” syytä, miksi EI kannattaisi lähteä lenkille, pohdin, nukkuisinko vielä hetkisen, olisiko mukavampi mennä vasta iltapäivällä tai illansuussa jne…

Mutta kun lopulta kiristän lenkkareiden nyörit ja astun ovesta ulos, huomaan hyvin pian, miten mahtava tapa se onkaan aloittaa lomapäivä. Saan pirteän startin uuteen päivään ja koko loppupäivä on aikaa muille lomapuuhille.

Muutaman päivän päästä takkuaminen väistyy ja lenkistä alkaa tulla itsestäänselvyys. Kohta aamurutiini tulee jo luonnostaan: silmät auki, hampaiden pesu, lenkkarit jalkaan ja menoksi!

Ja tätä ovat rutiinit parhaimmillaan! 

Kehityskaari on usein sama: aluksi on hieman tsempattava itseään, kaivettava sisua, jotta pääsee liikkeelle ja tehtävä treeni, vaikka ei aivan täysillä huvittaisikaan. Hetken päästä alkaa luistaa ja liikunnasta tulee ihana tapa.

Miten saada liikunnasta rutiini?

Mikä sitten voi auttaa alkuun? Miten saada ujutettua liikunta arkeen, kun moni muu asia meinaa ajaa sen ohi?

Kokeile näitä viittä vinkkiä!

  1. Tee viikkosuunnitelma: Vanha kunnon kalenterikikka toimii aina! Merkitse jo etukäteen kalenteriin treenipäivät ja -ajankohdat. Kun jotain on sovittu (vaikka vain itsesi kanssa), se tulee helpommin pidettyä.Näin on myös helpompi sopia muut menot, kun tiedät jo, mihin aikaan olet varattuna jumppaan.
  2. Aloita pienestä: Jos tunnin treeni tai lenkki suihkuineen ja vaatteidenvaihtoineen ei meinaa mahtua arkeen tai tuntuu ajatuksena hurjan pitkältä, aloita pienemmällä. Pistä puhelimesta hälytys 10 minuutin tai vartin päähän ja tee sinä aikana pieni kuntopiiri tai kävely. Kun olet päässyt vauhtiin, voit päättää, jatkatko vielä toisenkin vartin. Lyhyetkin pyrähdykset voivat olla tosi tehokkaita (ks. Treenivartti!)
  3. Helpota aloittamista jo etukäteen: Ota jumppavaatteet valmiiksi esille, pakkaa salikassi, pistä lenkkarit näkyvälle paikalle, levitä jumppamatto lattialle, huolehdi riittävistä välipaloista, jotta virtaa riittää liikuntaan… Laske aloittamisen kynnystä jo etukäteen kaikin mahdollisin tavoin ja tee liikunnan aloittaminen helpoksi. 
  4. Tee liikunnasta mukavaa: Mieti, millainen liikunta innostaisi eniten ja miten voisit palkita itseäsi edistysaskelista, pienistäkin. Taputa itseä olkapäälle joka treenin jälkeen, vaikka et vielä olisikaan tavoitteessasi. 
  5. Sinnittele aloituskynnyksen yli: Kun aloittaa liikunnan tauon jälkeen, muutama ensimmäinen päivä tai viikko voi tuntua takkuiselta ja joudut patistelemaan itseäsi liikkumaan. Kun sisulla sinnittelet näiden hankalien hetkien yli, sitten alkaa rullata, lupaan sen!

Mikä on auttanut sinua luomaan liikuntarutiineja?