lempeä muutos

Paras apu motivaationnostoon ja elämäntapamuutokseen

Kaikissa valmennuksissani tausta-ajatuksena on lempeä muutos. Mitä se oikein tarkoittaa?

  • Sitä, että jumpataan vain hissukseen villasukat jalassa? No ei.
  • Sitäkö, että syödään mielinmäärin herkkuja, jotta ei tule paha mieli? Eipä ei.
  • Entä sitä, että hyvinvointi on pelkkää hyssyttelyä ja lempeitä korulauseita siitä, kuinka pitää olla itselleen armollinen? Ei sitäkään.
Lempeä muutos tarkoittaa myötätuntoista tapaa suhtautua omiin syömisiin, liikuntaan ja hyvää oloa edistäviin tekoihin.

Esimerkiksi niin, että:

  • syöminen on syyllisyydestä ja stressistä vapaa vyöhyke (herkuttelukin mahtuu mukaan)
  • liikunta on nautittavaa (ei otsa rypyssä puurtamista)
  • muutokselle annetaan aikaa (ei kaikkea heti ja nyt)

Lempeä muutos on paras apu motivaationnostoon ja elämäntapamuutoksen tekemiseen. Anna, kun kerron, miksi!

Litteä vatsa ja -5 kg heti

Usein hyvän olon tavoittelua leimaa kiire – erityisesti silloin, kun tavoitteena on pudottaa painoa. Tuloksia halutaan nyt, heti ja äkkiä – tottakai! Kun on halu tehdä muutos ja joku lupaa, että se onnistuu helposti ja nopeasti, on dieettitarjouksiin helppo tarttua.

Kuitenkin aina jos dieetin noudattaminen tuntuu työläältä, valtavalta ponnistukselta, aiheuttaa onnistuakseen mittavia järjestelyjä arkeen ja tuntuu, no, dieetiltä eli joltain väliaikaiselta, niin että tuskin maltat odottaa, että se pian loppuu… silloin hälytyskellojen pitäisi soida.

Tämä EI ole tie, joka johtaa pysyvään muutokseen!

Tuskin koskaan on tarpeen olla täysin ehdoton minkään ruoka-aineen kanssa (Huom! Silloin, kun kyse ei ole sairaudesta, esim. keliakiasta) tai syödä niin vähän, että nälkä vaivaa. Aina jos ruokavalio vedetään kovin tiukille ja syy olla syömättä jotain ruoka-ainetta on vain se, että se ei nyt kuulu ko. dieettiin tai jos joku muu määrittää, mitä sinä saat tai et saa syödä, silloin ollaan usein menossa pieleen ja tulokset ovat harvoin kestäviä.

Mieli alkaa kapinoida kieltoja vastaan ja kiellettyjä ruokia tekee kahta kauheammin mieli.

Sama pätee liikuntaan. Liika mustavalkoisuus ja tiukat 21 tai 30 päivän haasteet jättävät usein jälkeensä runnellun olon eikä into liikkua pysy, kun haaste loppuu.

Mitä kuuluu lempeään muutokseen?

Miten lempeä muutos sitten eroaa kieltojen ja nopeiden ratkaisujen maailmasta? Siihen kuuluu kolme ulottuvuutta.

1) Joustava ruokavalio

Ruokavalion suhteen lempeässä muutoksessa vältetään mustavalkoista ajattelua. Ei kaikkien ole pakko syödä yhdellä tietyllä tavalla, suosia tiettyjä ruokia ja vältellä toisia. Ei myöskään ole tarpeen mennä äärimmäisyyksiin esimerkiksi rajaamalla kokonaista ruokaryhmää (esim. hiilihydraatit) tiukasti pois omasta ruokavaliosta.

Joustavuudella ja kuuntelemalla omaa kehoa ja omia tarpeita päästään pidemmälle. Kun löytyy tapa syödä, joka sopii sekä omaan arkeen että omalle kropalle, syntyy kestäviä tuloksia.

Oman kehon kuuntelu voi kuulostaa epämääräiseltä tai hankalaltakin, mutta sen opetteluun on selkeitä askelia, joita opetan kursseillani.

On totta, että kursseillani useimmat reseptit ovat gluteenittomia ja maidottomia. Miten se sitten sopii joustavuuden yhtälöön? Hyvin monella erityisesti vehnän ja muidenkin kotimaisten viljojen sekä lehmänmaidon vähentäminen parantaa olotilaa vatsassa ja suolistossa ja siksi haluan kannustaa kokeilemaan eri vaihtoehtoja, monipuolistamaan ruokavaliota esimerkiksi lisäämällä kasvimaitovalmisteita ja seuraamaan, miltä oma olo muutosten myötä tuntuu. Se ei kuitenkaan tarkoita, että olisi oltava ehdoton ja useimmissa resepteissä onkin vaihtoehtoja esim. sekä kasvimaidon että lehmänmaidon käyttämiseen ja valita voi omaan tilanteeseen sopivimman vaihtoehdon.

2) Liikunnan ilo

Lempeä muutos kannustaa myös liikunnan ilon löytämiseen.

Jos noudattaa tiukkaa 21 päivän treenihaastetta tai liikkuu vain kropan muokkaus tavoitteenaan, loppuuko liikunta silloin, kun haastekin loppuu ja miten käy motivaation, jos tulosten saaminen kestääkin kauemmin kuin mitä oli itse ajatellut?

Kun into liikkumiseen lähtee syvistä arvoista eli siitä, että haluaa voida hyvin, haluaa itselleen hyvän olon ja haluaa edistää omaa terveyttä, on motivaatiokin kestävämpää laatua.

Silti voi ja saa olla mielessä ulkonäköön liittyvä tavoite (painonpudotus, kehon kiinteytys), kunhan se juontuu itsensä arvostamisesta eikä inhosta omaa peilikuvaa kohtaan. Tapa liikkua, joka saa hymyn korviin, johtaa hyvin todennäköisesti ennen pitkää myös fyysisiin muutoksiin kehossa jo ihan siitäkin syystä, että sellaista liikuntaa, joka innostaa, tulee tehtyä säännöllisesti.

3) Lempeä muutos

Lempeä muutos lähtee omasta sisimmästä ja halusta olla itselle kiltti.

Pysyvä motivaatio onnistuu parhaiten, kun taustalla ei ole keppi ja porkkana, vaan lempeä itsensä hyväksyminen, siis muutosten tekeminen arkeen sopivasti, ilolla ja omaa parasta ajatellen.

Ei siis tiukkaa puskemista otsa rypyssä niin ruokavalion kuin treenienkään suhteen, vaan hyvän olon tavoittelua itseään lempeän määrätietoisesti kannustaen.

Kun vapauttaa itsensä siitä, että on ”pakko tehdä jotain” ja alkaa kuunnella itseään, omia voimavarojaan ja sitä, mikä hyvää oloa ja liikunnan iloa tuova tuntuu juuri nyt hyvältä, motivaatiokin hyrähtää käyntiin.

Lopputulos voi olla sama sekä otsa rypyssä tehden että lempeän muutoksen kautta, mutta eikö jälkimmäinen kuullostakin paremmalta?

Testaa kurssibingoa!

Klikkaa kurssibingoon ja testaa, mikä lempeään muutokseen ohjaavista kursseista sopii sinulle juuri nyt parhaiten.

Bingo kertoo, mikä kurssi auttaa sinua eteenpäin ja saatpa vielä alekoodinkin ko. kurssille.

>> Klikkaa kurssibingoon tästä! <<