löydä sisäinen kannustaja itsestäsi

3 + 1 tapaa löytää sisäinen kannustaja itsestäsi

Miten luoda sisäistä voimaa muutokseen? Vieraskynäilijänä kursseiltani tuttu valmentaja Jaana Mikkonen, joka on erikoistunut muutoksen läpiviemiseen.

Voi olisipa meillä kaikilla luonnostaan ihana sisäinen kannustaja ja tsemppaaja, joka loisi sisäistä uskoa itseen ja sanoisi, että hyvin menee, jatka samaan malliin!

Mutta valitettavasti näin ei useinkaan taida olla. Sisäinen apeuttaja torppaa yritykset ennenkuin olet päässyt edes alkuun, piiskaa pienistäkin epäonnistumisista ja muistuttelee vanhoista virheistä.

Joskus tuohon ääneen tottuu ja alkaa huomaamattaan uskoa mitä se sanoo. Kaikki ajatukset eivät ole kuitenkaan totta ja on ihan viisasta haastaa ja kyseenalaistaa ajattelua toisinaan. Ajatuksilla voi turvallisesti vähän leikitelläkin.

Jos me jatkuvasti haukumme itseämme, me tulemme vahvistaneeksi ajatusta siitä, että emme voi onnistua ja että me olemme epäonnistujia. Sisäinen ääni väittää, että olemme surkeita ja saamattomia, tai jopa toivottomia. Se ei tietenkään ole totta, mutta kerropa se ankeuttajalle.

Silloin oma ajattelu nakertaa itsetuntoa ja mahdollisuudet muuttuvat uhkiksi, eikä onnistumisistakaan jaksa kauaa iloita. Nehän tulivat ”ihan vahingossa” tai ”ei ne nyt niin isoja juttuja olleetkaan”.

Toisaalta taistelu sisäisen äänen kanssa ei houkuta eikä sitä voikaan väkisin muuttaa, piiskaamalla itseään lisää sen vuoksi että ei osaa kannustaa itseään. 

Sen sijaan on olemassa toisenlaisia strategioita. Kokeile näitä keinoja, jos haluat luoda itsellesi sisäisen kannustajan.

1. Opettele luomaan turvallinen sisäinen tila – sisäinen kannustaja

Tieto siitä että mieli pystyy tuottamaan erilaisia tarinoita, uskomuksia ja ajatuksia antaa myös toivoa sille, että sisäistä ääntä voi muuttaa ja kehittää. Samalla tavalla kuin negatiiviset ajatukset ovat syntyneet, voidaan luoda uusia positiivisia ajatustoistumia.

Mitä enemmän toistat positiivisia ajatuksia, sitä vähemmän jää tilaa negatiivisille. Ja mitä rennompi mieli on, sitä enemmän vapautuu tilaa uusille ajatuksille.

Mitä voit tehdä silloin kun alat haukkua itseäsi – katso kriitikkoa myötätuntoisesti. Myötätunto löytyy, kun ymmärrät miten se on syntynyt ja mitä tarvetta se on täyttänyt.

On jokin syy, miksi se on elämääsi ilmestynyt. Sen tarkoitus on voinut itse asiassa olla hyvä, vaikkakin lopputulos on lopulta ollut haitallinen. Se on saattanut yrittää suojella sinua huonoilta päätöksiltä tai ehkä se on nostanut esille sellaisiakin asioita, jotka on muuten jääneet vaille huomiota. 

Jos onnistut löytämään myötätuntoisen näkökulman kriitikkoasi kohtaan, voit kiittää sitä ja sanoa mielessäsi, että: ”Kiitos siitä että olet (suojellut, asettanut rajoja tai huolehtinut jostain muusta tärkeästä), mutta en tarvitse sinua enää”.

Näin opit kohtaamaan itsesi myötätuntoisesti ja ankeuttajan ääni pienenee.

2. Huomaa pienetkin onnistumiset

Tavoittele pieniä asioita, niistä voi tulla todella hyvä olo – kiinnitä niihin aktiivisesti huomiota, juhlista niitä tietoisesti, niin ne vievät sinua kohti suurempia onnistumisia.

Miten voisi oppia huomaamaan pienet onnistumiset paremmin? Voit ottaa joka ilta pienen hetken ja reflektoida mielessäsi mikä meni tänään hyvin. Jos aluksi on vaikea tarkkailla itseään positiivisessa valossa, voit aloittaa katsomalla mitä hyvää näet ympärilläsi. Joku pitää kohteliaasti ovea auki tai naapuri putsaa sinunkin etupihan. Kaikki hyvä ansaitsee huomiota.

Pikkuhiljaa alat huomaamaan enemmän kauniita asioita itsessäsi, muissa ja elämässäsi.

3. Palkitse itseäsi

Mieti miten voisit palkita itseäsi pienistäkin onnistumisista terveellä tavalla. Yksi kaunis tapa on itsensä helliminen ja omien tarpeiden huomioiminen, koska kun olemme usein tosi kovia itsellemme olemme ansainneet vähän ekstra-rakkautta itseämme kohtaan.

Terveitä tapoja helliä itseä voi olla jalkakylpy, rentouttava kehonhuoltohetki tai ajan varaaminen hemmotteluhoitoon. Voit tehdä listan asioista, joista nautit ja saat iloa.

Jos sisäinen puhe on ollut pitkään negatiivinen, voi olla vaikea ottaa näitä keinoja käyttöön. Nämä keinot saattavat tuntua jopa naurettavilta. Silloin voit olla ovelampi ja ottaa käyttöön vielä yhden keinon. 

Muuta kaikki käyttämäsi salasanat kannustavaan muotoon, kuten ”olet_tarkea”, jolloin sinun on toistettava sitä useaan kertaan joka päivä. Ja vähitellen se alkaa juurtua mieleen.

Ole itsellesi sisäinen kannustaja – oma ykkösfanisi!