Miten rikkoa väsymyksen kehä

Mitä voisit tehdä jos et kerta kaikkiaan jaksa ottaa niitä ensimmäisiä askeleita ruokavaliota parantaaksesi tai liikkuaksesi, vaikka todella haluaisit päästä parempaan kuntoon ja toivot, että saisit energisempiä päiviä elämääsi. Miten rikkoa väsymyksen kehä?

Voi olla, että sinulla on sairauksia, jotka vaikuttavat vireystilaan, teet vuorotyötä tai elämässä on menossa kuormittavat ruuhkavuodet. 

Tiedät luultavasti mitä pitäisi tehdä voidaksesi paremmin, mutta olo saattaa tuntua toivottomalta ja olet todennäköisesti jo yrittänytkin monta kertaa, mutta muutos ei ole ottanut tuulta alleen.

Turhautuminen ja lannistuminen pahentavat oloa ja saatat alkaa uskoa, että sinusta ei vain ole muuttumaan.

Mutta se ei ole totta!

Me olemme kursseilla nähneet, että muutos on mahdollista jopa hyvin pitkään kestäneissä haastavissa tilanteissa.

Kerron tässä artikkelissa muutamia seikkoja, mitkä auttavat rikkomaan väsymyksen kehän.

Ensinnäkin on hyvä tunnistaa, että väsyneenä ajatuksetkin on väsyneitä ja silloin on vaikeampaa löytää oikeita ratkaisuja, motivaatiota ja innostusta muutokseen.

Ensimmäisenä on tärkeää tunnistaa väsymykseen johtavia syitä, jotta niitä voi muuttaa.

Selvitä itsellesi mistä on kyse

  • Ajankäyttö: Osaatko rajata ajankäyttöäsi? Osaatko sanoa ei asioille ja muiden vaatimuksille? Jos et, auttaa jos pohdit miksi näin on.
  • Liialliset odotukset: Ovatko odotukset itseltäsi realistisia? Pystytkö olemaan tyytyväinen siihen mitä olet saanut aikaan vai pitäisikö koko ajan tehdä enemmän? Kannattaa pohtia miksi näin on – miksi vähempi ei riitä.
  • Pinttyneet tavat: Toistatko ajattelematta jotain tapaa, mikä ei ole sinulle hyväksi? Esimerkiksi menet jatkuvasti liian myöhään nukkumaan? Unohdut selaamaan puhelinta vielä nukkumaanmeno aikaan? Tiedätkö miksi näin on?
  • Unirytmi: Tuleeko väsymys väärään aikaan – liian aikaisin tai liian myöhään? Miksi näin mahtaa olla?
  • Mieli: Nouseeko mieleesi murheita juuri ennen nukkumaan menoa tai yön aikana? Alatko jännittää tuleeko uni? Onko jotain muita mielestä kumpuavia haasteita?
  • Jokin muu? Mikä?

 

On olemassa erilaisia terveydellisiä syitä, jotka vaikuttavat kehon ja mielen hyvinvointiin ja vireystilan säätelyyn. Vaikka et juuri nyt pystyisi vaikuttamaan niihin asioihin, kannattaa lukea alla olevat vinkit – niistä voi olla hyötyä sinullekin.

Nyt kun olet tunnistanut syitä, mitkä johtavat väsymiseen, voit miettiä minkä asian (tai ajattelun) muuttaminen tai parantaminen hyödyttäisi sinua.

Aseta tavoite

Voit asettaa jonkin konkreettisen tavoitteen mitä kohti haluat mennä. 

Tavoite voi olla esim.

  • Opettelen rajaamaan ja sanomaan ei
  • Lasken liiallisia odotuksia itseltäni ja olen hyväksyvämpi itseäni kohtaan
  • Rauhoitan illat levolle
  • Pistän puhelimeni pois klo 20.00 ja otan kirjan tilalle
  • Vaikka elämässä on huolia, opettelen siirtämään huomiota enemmän kaikkeen hyvään mitä on (voit kirjoittaa iltaisin kiitollisuuspäiväkirjaa)

Kun sinulla on selkeä, konkreettinen tavoite, asioita on helpompi muuttaa ja tavoitella. Tiedät tarkalleen mitä sinun pitää tehdä.

Yritä kuitenkin miettiä, että tämä tavoite olisi positiivinen sinun hyvinvointiasi lisäävä asia, eikä yksi vaatimus muiden päälle.

Tässä myös muutamia vinkkejä millä saat lisää virkeyttä ja energiaa elämääsi

  • Katkaise negatiivisen ajattelun kierre: jos ajatukset painottuu sellaisiin asioihin mitä ei pysty tekemään tai mitkä asiat ovat menneet pieleen, mieli jää jumiin ja tuottaa jatkuvasti lisää negatiivista energiaa kuluttavaa ajattelua – tunnistatko näitä ajatuksia?
  • Jos mieleen tulee murheita ennen nukkumaanmenoa, ala kirjoittaa niitä ylös jo aiemmin, jolloin saat ne pois mielestä, eivätkä ne vaivaa nukkumaan mennessä enää
  • Jos alat jännittää unen tuloa, mieti miten olet aiemmin kuitenkin selvinnyt: oletko nukkunut paremmin seuraavana yönä? Unitutkijat kertovat, että vaikka uni olisi hyvin vähäistä, keho osaa hyödyntää sen ajan optimaalisella tavalla kun nukut. Opettele hyväksymään, että toisinaan uni on huonompaa ja näin poistat itseltäsi paineen nukkumisesta ja saatat nukahtaa helpommin.
  • Mieti uni- ja ruokarytmiäsi: syötkö piristäviä sokeripitoisia asioita illalla ja väsyttäviä hiilihydraatteja aamulla – ala syömään hiilihydraatit illalla, niin unipaine kasvaa oikeaan aikaan
  • Suunnittele ruokarytmiäsi ja arkisia asioita unen kannalta: pitääkö iltalenkki tai -sali sinut valveilla? Syötkö liian raskaasti illalla? Millainen päivä optimoisi unen saantia?
  • Sanotaan, että uni tehdään päivän aikana: tarvitaan sopivasti liikettä keholle ja pysähtymistä mielelle. Minkälaisesta pienestä muutoksesta siihen suuntaan voisi olla eniten hyötyä? Muutoksen ei tarvitse aina olla valtavan iso, että sillä on jo positiivisia vaikutuksia. 
Minkä tavoitteen voisit asettaa itsellesi tänään?

———

Artikkelin kirjoittaja Jaana Mikkonen on yksi Kuningatarvalmennuksen asiantuntijoista, joka vastaa kysymyksiisi kursseilla ja asiakaspalvelussa.