Kehon ja mielen treeniä metsässä

Kuntoilua, syviä hengityksiä ja hyviä ajatuksia

Kuvittele, että kävelet kohti läheistä metsää.

Kuusten, mäntyjen, haapojen, pajujen ja koivujen vihreä kutsu humisee tuulessa. Astut polulle ja puut imaisevat sinut sisälle metsään. Jo muutaman askeleen päästä liikenteen ääni vaimenee ja pääsee syvä huokaus. On heti helpompi hengittää!

Jatkat matkaasi ohi kivien, kantojen ja sammalmättäiden. Aurinko pilkistää puiden raosta. Askel askeleelta metsän vaimea humina saa pään ympärillä kiristävän vanteen hellittämään ja olo tuntuu rauhalliselta ja rennolta. Olet valmis metsäretkelle!

Tutkimukset vahvistavat, että näin todella tapahtuu. Kun vietät kymmenen minuuttia metsässä, verenpaineesi laskee, kahdenkymmenen minuutin jälkeen mielialasi kohenee, tunnin jälkeen tarkkaavaisuutesi terästyy ja kahden tunnin jälkeen elimistön puolustuskyky paranee, kertoo metsäntutkimuslaitoksen selvitys.

Edellä mainitut oireet kuulostavat tutuilta, eikö vaan?

Heikentynyt puolustuskyky, vaikeus keskittyä, kohonnut verenpaine ja matala mieli… kiireeseen ja stressiinhän ne viittaavat.

Mitä siis tehdä, kun paineet kasautuvat töissä tai kotona?

Silloin kannattaa mennä metsään!

Kolme tapaa ottaa ilo irti metsästä

Mitä metsässä sitten voi tai kannattaa tehdä?

Tässä artikkelissa saat kolme näkövinkkeliä vihreästä kullasta nauttimiseen: liiku metsässä, hyödy metsästä ja rentoudu metsässä. Avukseni sain kaksi asiantuntijaa jakamaan heidän parhaat vinkkinsä metsän keskelle.

1. Liiku metsässä

Perinteinen hölkkä- tai kävelylenkki kuntopolulla, sauvojen kanssa tai ilman, on aina hyvä vaihtoehto. Jos mieli kuitenkin halajaa vaihtelua ja piristystä samaan vanhaan lenkkiin, sitäkin on onneksi saatavilla.

Lenkillä metsässä

Kokeilepa näitä:

Tehosta lenkkiä

Tee kävelyn/hölkän lomassa kroppaa verryttäviä ja lenkkiä tehostavia liikkeitä.

Lenkkeile viisi minuuttia, pysähdy sitten tekemään ensimmäinen venytys alla olevalta listalta, jatka taas viisi minuuttia eteenpäin ja tee listalta seuraava jne.
  • venytä pohkeita puunrunkoa vasten: vie kantapää lähelle runkoa ja nosta varpaat kohti taivasta puunrunkoa vasten, pidä 15 sekuntia per jalka
  • pyöritä käsiä isoissa ympyröissä eteen ja taakse: 20 kertaa kumpaankin suuntaan
  • nosta polvia: nosta polvia vuorotellen kohti rintaa niin korkealle kuin saat, nappaa välillä yläasennossa kiinni säärestä ja paina etureittä rintakehää vasten; liike venyttää takareittä ja pakaraa
  • tee kyykkyjä: ota hartioiden levyinen haara-asento, käännä polvia ja varpaita hieman ulospäin ja tee 20 kpl kyykkyjä, ravistele jalkoja ja tee toiset 20 kpl
  • punnerra: etsi sopiva puunrunko, kivi tai kanto ja tee 10 kpl punnerruksia, ravistele käsiä ja tee toiset 10 kpl

Tee HIIT-treeni

HIIT- eli korkeaintervallitreeni on tehokas tapa kohottaa kuntoa. Tee siis lenkilläsi pieniä spurtteja, joko kävellen tai juosten.

Esimerkiksi:

  • kulje 100 askelta tasaista tahtia, kiristä sitten vauhtia 50 askeleen ajaksi, höllää tahtia 100 askeleen ajaksi, pistele taas menemään 50 askelta reippaasti, jne.
  • kulje kaksi minuuttia tasaista vauhtia, ota sitten puolen minuutin spurtti, sitten taas pari minuuttia hengitystä tasaillen, kunnes taas mennään 30 sekuntia täysillä

Poikkea polulta

Uskalla välillä poiketa sivuun tutulta polulta (Pidä huoli, että suuntavaistosi säilyy!). Epätasainen maasto toimii hyvänä tasapainoharjoituksena ja joudut (pääset!) aktivoimaan keskivartalon lihaksia pysyäksesi pystyssä.

Loiki vaikka kannolta toiselle tai hypi puunrunkojen yli.

metsätreeni

Etsi kuntoilupaikka

Monen ulkoilureitin, kunto- ja luontopolun varrelta löytyy kuntoilupaikkoja. Löytyykö sinun lähistöltäsi tällaista?

Perinteisesti kuntoilupaikoilla voit ainakin

  • vetää leukoja (pelkkä roikkuminenkin tangossa vahvistaa hartioita, olkapäitä ja selkää ja tekee hyvää ryhdille)
  • nostaa tukkeja (pidä keskivartalo tiukkana ja jousta polvista)
  • tehdä vatsarutistuksia

Voimailujen jälkeen on vahva olo jatkaa lenkkiä eteenpäin!

kuntoilua metsässä

2. Hyödy metsästä

Liikunnan lisäksi on monta muuta tapaa hyötyä metsistä, esimerkiksi sienestys ja marjastus. Tähän aikaan vuodesta monessa kodissa pakastimet ovatkin ääriään myöten täynnä metsien antimia.

Voimavalmentaja Pessi Peura vinkkaa, että myöhäissyksyn metsäretkillä kannattaa keskittyä suppilovahveroihin ja karpaloihin, joita löytyy vielä lumenkin alta.

Pessi tuntee muutkin metsien hyödyt. Hän kertoo:

Luonnossa liikkumisella on hurjan monipuolisesti terveyshyötyjä niin mielelle kuin kehollekin. Japanissa metsää käytetään apuna stressin hoitoon. Siellä kiireisiä liikemiehiä viedään metsään rauhoittumaan. Myös lääkäri saattaa määrätä potilaansa viettämään aikaa metsässä.

Tässä Pessin parhaat vinkit metsistä hyötymiseen.

Hengitä

Happirikas metsä on paras paikka hengittää – syvään.

Pessin mukaan:

Raikkaan metsäilman hengittäminen tekee hyvää etenkin sisäilmaa paljon hengittäville ja suurkaupungeissa asuville. Mäntymetsän ilmaa on erityisen hyvä hengittää.

Männyistä tehtyä eteeristä öljyä myydään luontaistuotekaupoissa raikastamaan huoneilmaa ja vahvistamaan keuhkoja. Suomalainen mäntymetsä onkin täydellinen ympäristö hiljentymiseen ja hengitysharjoituksiin, vaikka meditaation merkeissä.

Lähde retkelle

Miten olisi syksyinen retki ruskan värittämään metsään? Pessi neuvoo tehokkaan niksin huvin ja hyödyn yhdistämiseen:

Voit lisätä metsässä liikkumisen vaativuutta ottamalla reppuun reilusti painoa. Tämä muinainen treenitapa on erityisen hyvä vahvistamaan luustoa sekä lihaskestävyyttä. Ennen maatalouden aikaa ihmiset liikkuivat paljon kantaen jatkuvasti perustarpeitaan mukanaan. Tutkimuksissa on havaittu, että paljon tavaraa kantaneilla vaeltajilla oli huomattavan tiheät luut.

Erityisen hyvä tapa toteuttaa paino selässä kävelyä on lähteä päivävaellukselle retkeilyreitille eväiden kanssa. Pidemmät metsäyöpymisiä vaativat vaellukset ovat haastavampi ja aikaa vievä, mutta palkitseva vaihtoehto. Niitä varten kannattaa kerätä kokemusta päiväretkiltä ja retkeilemällä kokeneempien vaeltajien kanssa.

Pessin mukaan onnistunut metsäretki koostuu kolmesta asiasta:

  • hyvästä seurasta
  • kiireettömyydestä
  • minimoidusta digitaalisesta hälinästä (laita puhelin äänettömälle tai lentokonetilaan!)

3. Rentoudu metsässä

Vaikka kirjoituksen aiheena olikin se, mitä kaikkea metsässä voi tehdä, ei siellä oikeastaan ole pakko TEHDÄ mitään…

Riittää, että sinne menee, on ja kuuntelee.

rauhoitu metsässä

Läsnäololähettiläs Jonna Huomo tiivistää asian näin:

Läsnäoloharjoitteet metsässä ovat erityisen voimauttavia. Pelkkä metsään meno rauhoittaa. Muutaman metsässä vietetyn minuutin aikana tulee jo tunne että on enemmän itsessään.

Kiireistä ihmistä ilahduttaa tieto siitä, että jo viiden minuutin metsässä olo lievittää stressiä. Viiden minuutin jälkeen ei kyllä kokemuksieni mukaan ole mikään kiire metsästä pois. Silloin sinne alkaa vasta uppoutua. Olo on jotenkin pehmeä ja oikeanlainen. Ihan kuin metsä ottaisi Sinut syliinsä.

Kuulostaa raukean rentouttavalta, vai mitä?

Jonna neuvoo:

Voit myös vaellella pitkin polkuja ja katsella puita. Puiden lähellä olo rentouttaa. Voit nojailla niihin tai halailla niitä ennakkoluulottomasti. Joskus niihin tekee mieli kiipeilläkin.

Itse istahdan usein puun juurelle. Nojaan runkoon ja tunnen elpyväni. Kiirettä ei tunnu enää olevan.

Kun seuraavan kerran menet metsään, kokeile Jonnan läsnäoloharjoitusta:

  • Voit istua kivelle tai kannolle, sulkea silmät ja aistia sen mitä on.
  • Tunnet tuulen kasvojen iholla, sammaleisen maan jalkojen alla.
  • Kuulet tuulen suhinan ja lintujen laulun.
  • Huomaat, että hengität. Tunnet, että olet tässä.
  • Istu ja aisti. Anna mielen vaellella vapaasti jos se niin haluaa. Jos keskityt hetkeksi hengitykseesi, huomaat mielesi rauhoittuvan.

Ilmat viilenevät, mutta vielä ehdit metsäretkelle. Pistä lämpimäsi päälle ja ei muuta kuin nokka kohti metsää!

Kommentoi nyt alle, minkä näistä kolmesta aiot toteuttaa seuraavaksi: liiku, hyödy vai rentoudu – vai ehkä kokeilla niitä kaikkia?

Lisää Pessin ajatuksia terveydestä voit lukea hänen blogeistaan osoitteissa www.pessipeura.com ja www.putkirullaus.fi. Pessi järjestää myös kesäisin luonnollisen liikkumisen leirejä, joissa harjoitellaan mm. puissa kiipeilemistä!

Jonnan ajatuksiin läsnäolosta ja rauhoittumisesta voit tutustua osoitteissa www.mindstone.fi ja Facebookissa.

2 Comments

  1. Olen täysin samaa mieltä metsässä olemisesta, jos vielä voi kerätä marjoja niin yhdistyy huvi ja hyöty.

Kommentointi on suljettu.