Kuinka pysyä nuorekkaana

Kuinka pysyä nuorekkaana ja elinvoimaisena

Heräsin taas tänä aamuna väsyneenä. Pienen kissanpentumme mielestä nimittäin aamuyö on parasta leikkiaikaa.

Se tassuttelee päälleni, kehrää niin kovaa, että varmasti herään ja jos en reagoi, näykkää kevyesti leuasta. Joskus se tuo pehmolelunsa mukana, ikään kuin vinkkinä. Vaikka useimmiten saan sen taivuteltua takaisin unille, katkonaiset yöunet näkyvät aamulla tummina silmänalusina, nuutuneena olemuksena ja hieman kadoksissa olevana elinvoimana.

Silmänympärysvoidetta levittäessä olo on usein kaikkea muuta kuin hyvinvointivalmentajamaisen hehkeä.

Voi, kuinka pysyä nuorekkaana? Mistä löytyisi se ikuisen nuoruuden lähde, joka pitäisi terveenä ja elinvoimaisena silloinkin, kun arjen haasteet pistävät kapuloita hyvinvoinnin rattaisiin?

Nykypäivänä, kun nuoruus ja siloisuus ovat valttia, ei silmäpusseille oikein tunnu jäävän tilaa. Joka puolelta pommitetaan ryppyvoiteiden, selluliittihoitojen ynnä muiden siloitteluiden mainoksilla. Onko se ainoa tapa pysyä nuorena?

Mielestäni nuorelta näyttäminen tai rypytön naama eivät ole niitä tärkeimpiä asioita. Sen sijaan, eikö olisi ihanaa, jos olotila ei olisi väsynyt ja raihnainen, vaan nuorekkaan virkeä, hehkuva ja säteilevä?

Listasin alle kolme tekijää, jotka auttavat meitä näyttämään ja tuntemaan itsemme nuoriksi.

Kuinka pysyä nuorekkaana – kolme tapaa

1. Syö itsesi nuoreksi

Ensimmäinen vastaus kysymykseen ”kuinka pysyä nuorekkaana”, liittyy ruokaan.

Oletko kuullut vapaista radikaaleista? Pikainen ja ei-niin-tekninen määritelmä on, että ne ovat kemiallisia yhdisteitä, joita vapautuu mm. aineenvaihdunnassa, liikuntaa harrastaessa ja stressin seurauksena. Vapailla radikaaleilla on pariton elektroni, joka pyrkii kaikin keinoin löytämään itselleen parin, napaten niitä esimerkiksi ihosoluistamme (hyvästi nuorekas, kimmoisa iho!).

Ne ovat siis normaaleja aineenvaihduntatuotteita, mutta pari seikkaa voi keikauttaa kehon tasapainon pois raiteiltaan: liika stressi (henkinen tai fyysinen, sisäinen tai ulkoinen) tai ruokavalio, josta puuttuu tärkeitä ravintoaineita tai johon kuuluu liikaa sokeria.

Nimittäin, jos vapaita radikaaleja on liikaa, ne altistavat kehon tulehdustilalle, joka saa meidät voimaan huonosti sisältä ja ulkoa. Ulkoapäin vanhenemme ja rypistymme, sisältä altistumme sairauksille.

Vapaiden radikaalien tehokkaita sammuttajia ovat antioksidantit eli ruoasta löytyvät yhdisteet, jotka lahjoittavat vapaille radikaaleille puuttuvan elektronin. Siksi terveyden kannalta on äärimmäisen tärkeää, että ruokavalio sisältää paljon antioksidanttipitoisia aineksia.

Kuuluuko ruokavalioosi jo näitä ikääntymistä hidastavia aineksia?
 • marjat (saavat värinsä mm. antosyaaneista, jotka taistelevat tulehdusta vastaan, ks. tämä muffinssiresepti)
 • tumma suklaa (oi kyllä, mutta kohtuudella! ota oikeasti tumma suklaa, jossa on vähän sokeria, ks. tämä raakasuklaaohje)
 • inkivääri (voimakas antioksidantti, joka lisää kehon puolustuskykyä, ks. tämä flunssankarkoitusjuoma)
 • pähkinät (sisältävät tyydyttymättömiä rasvoja, joka vaikuttavat aivoihin ja kuitua, joka voi pitää kolesterolin kurissa)
 • artisokka (tehokas solujen puhdistaja, auttaa maksan toimintaa, sisältää glutationia, joka parantaa vastustuskykyä ja voi auttaa pitämään muiden antioksidanttien tasoja hyvinä)
 • kurkuma (voimakas antioksidantti ja tulehduksen alentaja, sopii mm. maustamaan pataruokia)

Lisäksi kaikki muutkin vihannekset ja juurekset tekevät hyvää. Enemmän on enemmän!

2. Liiku ja lepää itsesi nuoreksi

Liikunta pitää terveenä. Liika tai liian vähäinen liikunta puolestaan ovat omiaan sairastuttamaan ja vanhentamaan meitä.

Liikunta antaa energiaa, pitää virkeänä, vetreänä ja nuorekasta hyvää oloa hehkuvana. Liikunta saa olla rasittavaa ja kehossa saa tuntua liikunnan jälkeistä lihaskipua, mutta vastapainoisesti aikaa on annettava myös levolle ja palautumiselle.

Mitä enemmän liikkuu ja mitä enemmän stressinaiheita elämässä on, sitä tärkeämmässä roolissa palautuminen on. Liika stressi nimittäin kiihdyttää vapaiden radikaalien tuotantoa ja marjoja saisi syödä kilokaupalla, jotta niiden antioksidanteilla saisi torjuttua stressin haittavaikutukset.

Siksi stressiä alentavat venyttelyt, leppoisat kävelylenkit, palauttavat ja rentouttavat harjoitukset on syytä pitää arjessa mukana. Lisäksi – ja ehkäpä kaikkein tärkeimpänä – tarvitaan unta.

Kissanpentuni ansiosta olen viime viikkoina toden totta saanut muistutuksia hyvien yöunien tärkeydestä. Uni on yksi tärkeimmistä nuoruuden ja elinvoimaisuuden lähteistä ja hyvien yöunien vuoksi kannattaa nähdä vaivaa (tiedäthän kaikki niksit: pimeä ja viileä makuuhuone, ei tekniikkaa tai sinistä valoa juuri ennen nukkumaanmenoa, kamomillatee jne.).

Silloin kun itsestä riippumattomat tekijät heikentävät tai vähentävät unta, on keskityttävä siihen, mitä palautumista edistävää itse VOI tehdä ja lisättävä ohjelmistoon kaikkea sellaista, mikä saa sykkeen laskemaan, rauhoittaa ja rentouttaa.

3. Ajattele itsesi nuoreksi

Uskotko, että myös ajatuksillamme on vaikutusta siihen miten nuorekkaiksi tunnemme itsemme?

Negatiiviset ajatukset, viha, katkeruus ja itsensä pitäminen pienenä ovat omiaan vanhentamaan meitä niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Sen sijaan itsensä hyväksyminen, uskallus elää omannäköistä elämää ja keskittyminen positiivisuuteen, pitävät meidät elinvoimaisena ja antavat sisäistä hehkua.

Henkinen valmentaja Deepak Chopra on sanonut: “Ruumiisi palvelee ja pitää huolta parhaastasi koko elinikäsi. Se ansaitsee saada arvostusta palvelustaan ja jos mahdollista, aidon välittävästi. Useimmat ihmiset toimivat kaikkea muuta kuin näin. He suhtautuvat ruumiiseensa kuin vanhaan autoon, joka vanhetessaan tarvitsee yhä suurempia korjauksia ja aiheuttaa yhä enemmän harmia.”

Hän kehottaa tekemään yhteistyötä oman kehon kanssa ja suhtautumaan siihen kuin työntekijään. Ei voi olettaa, että se antaa jatkuvaa terveyttä ja hyvinvointia saamatta mitään takaisin, vaan sille on annettava palkkaa esimerkiksi terveellisen ruoan ja liikunnan muodossa.

Lääkäri ja naisten terveyden asiantuntija Christiane Northrup puolestaan suosittelee heittämään hyvästit sille, miltä sinun “pitäisi” näyttää tietyn ikäisenä ja mm. ohittamaan naistenlehtien ohjeet siitä, millainen hiustyyli minkäkin ikäiselle on sopiva.

Mitä jos siis unohtaisimme ikään liittyvät odotukset, ryppyjen ja kolotusten tarkkailut sekä “vanhuus ei tule yksin” -sanonnat ja eläisimme juuri niin kuin itsestä tuntuu hyvältä, kohdellen kehoa ja mieltä parhaalla mahdollisella tavalla? Oletko mukana?

Olisi mukava kuulla ajatuksiasi tästä artikkelista! Mitä itse ajattelet vanhenemisesta ja nuorekkuudesta? Mitkä ovat parhaat vinkkisi: kuinka pysyä nuorekkaana?

P.S. Tässä syyllinen viime aikojen heikkoihin yöuniin. Niin söpö, ettei tätä katsellessa voi edes olla pahalla tuulella, vai mitä?kissanpentu

10 Comments

 1. Hei. No tuo katse kyllä sulattaa pahan tuulen ja väsymyksen😻. Tiedän kahden kissan omistajana mistä puhut. Artikkelisi sisältö oli hyvä ja täyttä asiaa. Näin viikonlopun herkutteluun jälkeen on huono omatunto kun tuli taas sorruttua sipseihin ja karkkeihin. Edes eilinen pitkä lenkki ei varmasti polta sitä sokerimäärää pois. Mistä löytää sopiva tasapaino herkkujen ja terveellisten syömisten suhteen🙄. Levon ja liikunnan määrän ja tärkeyden olen sisäistänyt jo paremmin ja näiltä osin oppinut jo kuuntelemaan itseäni. Mutta ainaista tasapainoiluahan tämä ja teki niin tai näin, tärkeintä on että olet itse tyytyväinen😊ehkä silloin se nuorekkuuskin säilyy😊

  1. Hyvää pohdintaa! Ja todellakin se on tärkeintä, että on tyytyväinen ja tekee parhaansa :)

   Itselläni on juuri työn alla artikkeli tuohon herkutteluun liittyen. En uskalla vielä luvata, koska se on julkaisuvalmis, mutta tulossa on!

   1. Hei Elisa 😍! Kiitos hyvästä tekstistä! Itsellä haasteena myös tuo viikonloppu, kun usein katsotaan elokuvaa perheen kanssa ja nuorille on tärkeää saada sipsejä siihen. Kerran (KERRAN! Alkuhan sekin on 😂!) meillä oli tyttären kans kasviksia, joita dipattiin. Vaati siis aika paljon olla itse syömättä, kun muut syö. Olin ennen vuorotöissä, jolloin tätä tapahtui itsellä harvemmin. Nyt silmät aukesi ”päivätyöläisen huonoon puoleen” 😉.

   2. Ymmärrän hyvin! Mutta mahtava juttu, että dippikasviksia on kokeiltu jo kertaalleen. Koska seuraavan kerran? :)

    Itse tykkään pilkkoa leffan katselua varten hedelmiä, joita on kiva napostella. Testaapa joku kerta! Kun ensin täyttää mahan vihanneksilla ja hedelmillä, ei sipsejäkään enää mahdu niin paljoa.

 2. Buongiorno Suomesta. Niin mukavasti ja selkeästi kirjattua tämä blogisi ja kaikki niin totta. Itselläni energisyyden (ja kuulemma vielä nuorekkuudenkin?) perustana uni, oikea ravinto, liikunta, stressittömyys & kiireettömyys. Pääosin teen sitä (no aina ei voi valita), mitä itse haluan ja olen sellaisten ihmisten kanssa tekemisissa kun haluan (no, ei voi aina valita sitäkään). Säästyy energiaa olennaiseen. Tässä tietysti myös takana vanheneminen ja sitä kautta viisastuminen. Eihän sitä koko elämäänsä viitsi päätään seinään lyödä. Kissan hankin kun saan päässäni muutettua itseni sinkusta vanhaksipiiaksi.

  1. Heippa! Kerran jo mielestäni tähän vastasin, mihinköhän se on hukkunut… No, uusi yritys! :)

   Kuulostaa siltä, että olet löytänyt hyvän tasapainon elämääsi. Terveelliset elintavat ovat tärkeä tekijä niin energisyydessä kuin nuorekkuudessakin, mutta myös kaikki nuo mainitsemasi muut tekijät, kuten ympäristö ja rohkeasti omannäköistä elämää eläminen ovat hirmutärkeässä roolissa. Jatketaan siis samaan malliin! :)

 3. Ihana Kisu sinulla 😻 kunpa tuon kaiken tiedon jonka ”tietää” ja on lukenut saisi toimimaan päivittäisessä elämässä !! Liikunnan ilon kun saisi jo ennen liikuntaa se olisi jo jotain millä sais itsensä liikkumaan 😉Yritän jättää kotiin ostamatta ”vääränlaisia” herkkuja..ja usein se toimiikin. Keksit, karkit, jäätelöt, pullat..aijai kuinka maistuiskaan mutta kun tiedän ettei se ilo kauaa kestä, niin ne jää yleensä ostamatta. Vaikeinta on kieltäytyä ystävien, tuttujen luona tai jos käydään kahvilassa. Siihen tarvitsisin itsekuria ja apuja miten selätän tuon heikkouden itsestäni. Kiitos sinulle Elisa tavastasi lähestyä ”heikkouksiamme” lempeästi ja inhimillisesti.

  1. No sepä se, että tiedot saisi käytäntöön! Eipä siihen taida muuta reittiä ole kuin opetella uusia tapoja vähitellen ja maistella vanhojen tilalla uusia, parempia herkkuja. Esim. itse tykkään kovasti raakasuklaasta, jota saakin Suomessa jo monesta marketista. Toinen herkku ovat jäisistä marjoista ja banaanista pyöräytetty ”jäätelö”. Sekaan voi vielä laittaa vaikka pari taatelia tuomaan lisää makeutta!

   Aiemmissa kommenteissa toivottiinkin jo herkkuhampaan hillintäohjeita, joten eiköhän sellaista tänne blogiin ole pian tulossa! :)

   1. Kiitos vastauksestasi ❤ nuo henkisen hyvinvoinnin työkalut on kyllä ”kultaakin kalliimpia”! Uskon, että sieltä juontaa moni heikkous, joka tulee tavalla tai toisella näkymään arjen käyttäytymisessä 😔 Ei voi muuta sanoa kuin :”oppiaikäkaikki”! Kiitos kun jaksat valistaa! Muistutukset ja vinkit motivoivat jaksaamaan eteenpäin, askel kerrallaan ja pienin muutoksin.

Kommentointi on suljettu.