Paranna puolustuskykyä

Pidä pöpöt poissa parantamalla immuniteettia

Taas on se aika vuodesta, kun joka puolelta kuuluu aivasteluja, pärskintää ja nenän niiskutusta. Karhea kurkku ja vuotava nokka vaivaa ja vie lämpimän viltin alle kuuman teekupin kanssa.

Jokasyksyinen flunssakausi taitaa olla täällä.

Itse asiassa on pakko myöntää, että jouduin varmistamaan kollegalta kausiflunssan tarkan ajankohdan, sillä olen onnekkaasti jo useamman vuoden säästynyt pöpöjen petiin kaatavalta voimalta.

Ehkä kyse ei sittenkään ole onnesta, vaan jatkuvasta taustatyöstä oman terveyden eteen. Tärkeä tekijä terveenä pysymisessä onkin vahva immunipuolustuskyky, joka rakennetaan flunssa-ajan ulkopuolella.

Tässä artikkelissa kerron kolme tapaa parantaa immuniteettia ja jos nyt luet tätä nuhanenäisenä, kerron myös kolme tapaa helpottaa oloa silloin kun tauti on jo päällä.

Paranna kehon puolustuskykyä

Keholla on tehokas järjestelmä, jonka avulla se puolustautuu bakteereja, taudinaiheuttajia ja tulehdusta vastaan. Kehon puolustusjärjestelmiin kuuluvat mm. imusolmukkeet ja kehoa puolustavat T-solut, jotka torjuvat bakteerien pääsyä elimistöön.

Immuunijärjestelmä pyrkii palauttamaan kehon tasapainon ja välillä se vaatii aktivoimista, välillä rauhoittamista. Esimerkiksi jos flunssa vaivaa, se tarkoittaa, että keholla ei ole ollut tarpeeksi keinoja puolustautua bakteereja vastaan ja immuniteetti kaipaa aktivointia. Joskus taas puolustusjärjestelmä käy liiankin suurella teholla, esimerkiksi allergioiden yhteydessä, silloin immuunipuolustusjärjestelmää on rauhoitettava.

Koska nyt kyse on flunssasta, tässä kolme keinoa immuunipuolustusjärjestelmän vahvistamiseksi ja aktivoimiseksi. Vanha tuttu kolmikko ruoka, lepo ja liikunta näyttää taas voimansa!

1. Vahvista ravinnolla

Kun keho käy taisteluun pöpöjä vastaan, se tarvitsee paljon ravintoaineita, vitamiineja ja kivennäis- ja hivenaineita.

Onkin tärkeää valita mahdollisimman ravinteikkaita ruoka-aineita vahvistamaan kehon puolustusjärjestelmää. Paranna puolustuskykyä valitsemalla ruokia, jotka aktviisesti auttavat laskemaan tulehdusta.

Esimerksi prosessoidut lihavalmisteet tai huonot hiilihydraatit (pikaruoat, vehnäleipä) nostavat tulehdusta kehossa, kun taas marjat, vihannekset ja Omega3-rasvahappoja sisältävät rasvaiset kalat sammuttavat tulehdusta.

Vitamiineista mm. D- ja C-vitamiini ovat tärkeitä immuniteetin lisääjiä. Ilman D-vitamiinia elimistön hyvinvointia puolustavat T-solut eivät aktivoidu, jolloin taudit pääsevät jylläämään kehossa. D-vitamiinin pääasiallinen lähde on aurinko, joten Suomen oloissa sitä on vaikea saada tarpeeksi. Siksi sitä kannattaakin ottaa lisäravinteena purkista.

C-vitamiini on voimakas antioksidantti, joka tehostaa immuunipuolustusta. Hyviä C-vitamiinin lähteitä ovat marjat, hedelmät ja vihannekset. Hivenaineista sinkki auttaa vastustamaan infektioita ja edistää vastustuskykyä. Sitä saa mm. eläinkunnan tuotteista ja pähkinöistä. Ubikinoni (Q10) suojelee kehoa mm. estämällä hapettumista ja siitä valmistuu ubikinolia, joka toimii antioksidanttina. Sitä on lähes kaikessa ruoassa, mutta sen imeytyminen vähenee iän myötä, joten jos immuniteetin kanssa on haasteita, sen ottamista lisäravinteena kannattaa harkita.

2. Aktivoi liikunnalla

Myös liikunta auttaa aktivoimaan kehon puolustusjärjestelmää. Sen määrän suhteen kannattaa kuitenkin olla tarkkana. Sekä liikkumattomuus että liian kova liikunta nimittäin alentavat immuniteettia.

Siinä missä terveellisellä ravinnolla ei ole rajoja, vaan esimerkiksi kasviksia voi syödä niin paljon kuin napa vetää. liikunnan suhteen kannattaa muistaa maltti ja pitää huolta sopivasta määrästä.

Liikunnan vaikutus immuunipuolustukseen kulkee ao. käyrän mukaan. Liikkumattomana riski sairastua on hieman korkeampi. Kun harrastaa liikuntaa, kehon puolustuskyky ensin kasvaa, mutta sitten vähenee mitä raskaampaa ja runsaampaa liikunta on. Esimerkiksi urheilijat ovat muita alttiimpia sairastumaan.

(lähde: Precision Nutrition)

Kehoa kannattaa siis kuunnella. Reipas, vahvistava liikunta muutaman kerran viikossa tekee hyvää, kun taas raskas ja väsyttävä liikunta monta kertaa viikossa ei paranna puolustuskykyä, vaan laskee sitä.

3. Huolla levolla

Samoin kuin liian kova liikunta, myös korkea ja kehoa rasittava stressi tai unenpuute heikentävät immuniteettiä ja nostavat riskiä sairastua.

Stressinhallinnasta ja rentoutumiselle ja rauhoittumiselle pyhitetystä ajasta on siis hyötyä myös terveenä pysymisen kannalta. Pidäthän huolta itsestäsi!

Helpota nuhanenäistä oloa

Tiedäthän sanonnan “Flunssa kestää hyvin hoidettuna 14 päivää ja hoitamatta kaksi viikkoa.” Kun flunssa pääsee iskemään, jotakin on kuitenkin tehtävissä olon helpottamiseksi.

1. Lepää

Flunssan iskiessä keho kaipaa lepoa, siispä uni ja pötköttely ovat paikallaan. Pakko ei kuitenkaan ole jäädä moneksi päiväksi vaakatasoon sohvan pohjalle, vaan kevyttä liikuntaa voi harrastaa oman jaksamisen mukaan.

Kevyt liikunta tarkoittaa esimerkiksi verkkaista kävelyä ja kevyttä venyttelyä, joka pitää kehon vetreänä ja ehkäisee makoilun aiheuttamia jumeja.

Muista kuitenkin aina kuunnella omaa oloasi. Keho tekee jo kovasti hommia flunssanhäätöpuuhissa, joten kaikki muu toiminta olisi hyvä olla palauttavaa.

2. Sammuta tulehdus

Siinä missä terveellinen ravinto vahvistaa immuunipuolustusta pitkällä jänteellä, siitä on iloa myös silloin kun flunssa on jo päässyt iskemään. Jos vetämätöntä ja nuhaista oloa koettaa helpottaa herkkujen voimalla, sokeri vain lisää vettä myllyyn. Sen sijaan kasviksista, marjoista ja hedelmistä keho saa työkaluja taistellakseen pöpöjä vastaan.

Ekstra-annos sinkkiä ja C-vitamiinia voi olla avuksi. Samoin yrttivalmiste Ecinacean eli auringonhattu-uutteen on todettu tepsivän flunssaviruksiin. Sitä voi ottaa kuuriluontoisesti flunssakauden aikaan.

Myös hunaja, inkivääri ja valkosipuli ovat vanhan kansan konsteja taistella tulehduksia vastaan. Lisää niitä juomien ja ruokien joukkoon!

3. Juo lämmintä juomaa

Myös lämmin juoma helpottaa olotilaa. Esimerkiksi ravinteikkaiden ja piristävien Mate- tai kurkumateen nauttiminen voi olla virkistävä kokemus. Niitä löydät luontaistuotekaupoista.

Voit myös kokeilla seuraavan vitamiinijuoman valmistamista. Jos tämä sekoitus ei pelästytä pöpöjä tiehensä, niin ei sitten mikään!

Flunssanhäätöjuoma

 • 5 dl vettä
 • 1/2 sitruuna
 • 1 valkosipulin kynsi
 • n. 2 cm pala inkivääriä
 • 1 rkl hunajaa
 • ripaus kanelia

Kiehauta vesi. Purista veteen puolikkaan sitruunan mehu. Jätä myös sitruunan kuoret veden joukkoon. Pilko inkivääri ja valkosipulin kynsi pieniksi paloiksi ja lisää veteen.

Anna juoman hautua miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia. Lisää joukoon hunajaa ja kanelia. Nauti kuumana.

Hyviä vointeja!

Kuulisin mieluusti, mikä on sinun paras tapasi pysyä terveenä tai helpottaa flunssaista oloa.

14 Comments

 1. Hei!
  Aloitin ennen joulua käyttämään Arctic Nutrition Villiravintovalmisteita. D-vitamiinia otin isolla annostuksella. kun sisko oli influenssassa. Ja mulle ei tarttunut, vaikka täällä tauti jylläsi kaikilla muilla. Oli kyllä mullekin tulossa, kun välillä yritin pienempää annostusta, mutta kun taas otin enemmän tauti pelästyi eikä tullut päälle. Nyt koko ajan käytössä sata mikrogrammaa päivässä.
  Parasta, mitä tähän ikään mennessä olen kokeillut!

 2. D-vitamiinia, C-vitamiinia ja arginiinijauhetta…liikuntaa ja ns. rehuja sopivassa suhteessa. Jos pöpö iskee päälle (lähinnä teineille) niin sitruuna-inkivääri teetä ja täräys hunajaa. Aika nopsasti ovat parantuneet. Itselläni ei ole ollut flunssaa pariin vuoteen. Jos edes yrittää niin mätän sinkki-imeskelytabletteja. Hyvin pärjää =)

 3. Teen itselleni ”mössöä”, jossa on valkosipulia, hunajaa sitruunaa, inkivääriä, tuoretta kurkumaa, mustapippuria ja oliiviöljyä. Otan sitä aamuisin 1 ruokalusikallisen. Ei tule flunssa ja auttaa muutenkin olooni. Virkistää myös muistia ym, ym. Tehosekoittimella sitten mössöksi. Maistuu tosi hyvälle.

  Jos haluatte koko resepti, voin laittaa sen erikseen.

  1. Hei ja kiitos TAAS !! Ihanaa olla taas viisaiden Ihanien ihmisten seurassa :).. voisitko Marja-Liisa kirjoittaa tuon ”mössön” reseptin!! Jotenkin vaan motivoidun paremmin, kun saan tarkat ohjeet, totta kai minäkin läträän välillä tehosekoittimeen yhtä ja toista, mutta olisi kiva vähän verrata noita aineita/määriä, KIIIITOS :)

   Aina vain innostavalle Elisalle ja kaikille teille muillekin loistavan lempeää syksyä t. Reija

   1. Laita ihmeessä reseptisi Marja-Liisa! Kuulostaa tosi tehokkaalta :)

    Ihanaa syksyä myös Reijalle! :)

 4. Tässä ohje:
  3 valkosipulia
  1/2 kg hunajaa
  5-7 sitruunaa
  100-150 g inkivääriä
  250 g kurkumaa
  2 tl mustapippuria
  1-2 rkl oliiviöljyä tai kookosrasvaa

  Sekoita kaikki aineet tehosekoittimessa ”mössöksi”
  Nautitaan aamulla 1 rkl tyhjään vatsaan. Voi lisätä sen vesilasilliseen jos tuntuu liian tujulta. Itse pidän sen mausta enkä raskisi heti juoda vettä. Voi ottaa parikin ruokalusikallista jos siltä tuntuu.

  Minulle sopii tämä hyvin, vatsa toimii ja olo on hieno.

  1. Tämä määrä riittää kuukaudeksi, mutta säilyy hyvin jääkaapissa. Sitruunan valkoista osaa eitarvi kuoria pois, siinähän on paljon vitamiineja. Annoksesta tulee n. litra.

   1. Voitko vielä tarkentaa….. 3 kokonaista valkosipulia vai kynttä ja mitkä osat sitruunoista käytät?

 5. Hei
  Kuorin sitruunat, kuoren alta valkoista maltoa ei tarvitse poistaa kokonaan. En viitsi tehdä niin tarkkaa puhdistusta ja siinähän on vitamiineja paljon.
  Seokseen laitetaan kolme kokonaista valkosipulia.
  Hunajaa voi laittaa enemmänkin jos maku on liian tuikea.

  Ei muuten itse haise valkosipulille kun käyttää sitä säännöllisesti. Ainakin ystävät ovat sanoneet niin.

Kommentointi on suljettu.