Uusi venyttelyliike pistää lonkankoukistajat kuntoon

Jos venyttely ja kehonhuolto tuntuu tylsältä, “hampaat irvessä” -tyyppiseltä puuhalta, testaapa tätä pehmeästi virtaavaa venytystä! Se saa lämpimän tunteen kehoon ja sulattaa kiristyksiä alakropassa.

Alavartalo parka! Se kärsii istumisen haitoista nivelissä, lihaksissa, luissa ja ytimissä. Istuminen laiskistuttaa lihakset, lyhentää liikeratoja ja saa kehon jäykäksi ja jumiin.

Siksi kehonhuolto onkin äärettömän tärkeää!

Kun kehosta pitää huolta, on oleminen kaikin puolin helpompaa. Venyttely ja kehonhuolto on kuitenkin aihe, jonka käytännön toteutus pääsee liian usein unohtumaan. Siksi ajattelin, että pieni muistutus olisi paikallaan!

Ota siis tänään pari minuuttia aikaa venyttelytuokiolle!

Tänään tehtävä venytys lievittää jumitusta lonkankoukistajissa ja etureisissä eli paikoissa, jotka useimmin kärsivät runsaasta istumisesta. Auttaapa se myös nilkan liikkuvuuteen.

Lonkankoukistajat kuntoon – kehonhuolto palkitsee!

Lonkankoukistajien venyttelystä olen paasannut ennenkin ja paasaan taas, koska niiden hyvinvoinnista huolehtiminen on äärettömän tärkeää.

Lonkankoukistajat lonkan ja etureiden kohdalla oleva lihasryhmä, joka menee herkästi jumiin. Itse asiassa kyse ei ole vain lonkankoukistajista, vaan kaikesta muusta, joka on yhteydessä niiden hyvinvointiin.

Keho pyrkii kaikessa viisaudessaan aina hakemaan tasapainon, homeostaasiin.

Fyysisesti se tarkoittaa sitä, että jos jostain kohtaa kiristää tai joku osa kropasta on väärässä asennossa, joku toinen paikka koettaa kompensoida ja hakea kehoa tasapainoon ja oikeaan linjaan.

Joskus se voi valitettavasti viedä hakoteille ja myös kompensoiva paikka kehosta kiristyy, kun kroppa on väärässä asennossa:

 • kireät lonkankoukistajat voivat vetää lonkkaluita väärään asentoon, mikä voi aiheuttaa alaselkäkipuja
 • lonkan väärä asento taas voi johtaa polvikipuihin
 • lukossa oleva alaselkä voi vetää myös rintarangan kireälle
 • jumissa oleva rintaranka voi saada aikaan niska- ja hartiakipuja

Auts!

Aina ei ole helppoa päätellä, mistä koko vyyhtiä lähtisi purkamaan. Startataan tänään liikkeestä, joka rentouttaa lonkankoukistajia, venyttää etureisiä ja nilkkoja. Ne ovat paikkoja, joista kovin monella kiristää.

Venyttelyn tulisi aina olla rentoa ja rentouttavaa puuhaa. Jos kesken venytyksen huomaat naaman kiristyvän tiukkaan jännitykseen, hellitä hetkeksi. Kieli saa olla keskellä suuta ja on hyvä keskittyä siihen mitä tekee, mutta kaiken kiristyksen ja jännityksen pitäisi olla poissa, jotta tilalle voi purjehtia rentous ja soljuva, virtaava liike, joka verryttää kireät lihakset.

Sulata alakropan kiristykset

Katso siis ao. video ja tee perässä!

Tee näin

Ota aikaa viisi minuuttia ja tee venytyksiä vuorojaloin!

1. Testaa paikka

 • Käy lattialle istumaan. Tuo jalat koukkuun, nilkat mahdollisimman lähelle pakaroita.
 • Nosta lantio ilmaan ja tuo painoa eteenpäin. Pidä kantapäät maassa.
 • Testaa paikka, johon pääset nostamatta kantapäitä ja paina se mieleesi. Kun palaat venytyksiin uudelleen myöhemmin, voit tarkistaa, onko tullut edistystä.

2. Venytä

 • Ota sitten toisella jalalla askel eteenpäin.
 • Lähde tuomaan lantiota eteenpäin. Pidä kantapää maassa mahdollisimman pitkään, nosta sitten kantapää irti maasta ja jatka matkaa eteenpäin, niin että tunnet venytyksen etureidessä.
 • Jännitä lopuksi pakara tiukaksi ja nosta lantiota vielä aavistus ylöspäin, niin että tunnet venytyksen lonkankoukistajassa.
 • Palaa takaisin lähtöasentoon ja toista sama toisella jalalla.

3. Muokkaa

 • Saat vaihtelua liikkeeseen, kun otat välillä pidemmän askeleen eteen, askeleen sivulle tai kun pysyt venytyksessä hieman pidempään.
 • Mikäli liike tuntuu ikävältä polvessa, paina liikkeen aikana takimmaisen jalan polvea voimakkaasti sisäänpäin, kohti edellä olevaa jalkaa.
 • Vaihtoehtoisesti voit tehdä liikkeen lattialla istuen. Aseta jalat koukussa leveään haara-asentoon ja tuo niitä vuoro kummallekin sivulle. Kun jalat ovat lähellä lattiaa, nosta vastakkaisen puolen lantiota ilmaan, niin että venytys tuntuu lonkankoukistajassa.

Kaipaatko lisää rentoutumista ja venyttelyä?

Aika rentoutua – kehonhuolto kunniaan!

Arjen tahti voi joskus olla melkoista haipakkaa, jolloin aikaa palautumiselle, rentoutumiselle, venyttelylle ja ylipäätään itselle jää vain vähän.

Jos siis kiristää, kolottaa tai stressaa, on aika ottaa levähdystauko ja antautua syvien hengitysten ja rauhallisten venytysten tuomalle höyhenenkeveälle olotilalle, hyviin ajatuksiin lipuen.

Liity mukaan rentoutumaan: https://www.elisamattila.com/aika-rentoutua/

4 Comments

 1. Ratsastus vaelluksen jälkeisinä päivinä lonkankoukistajat ovat kuin tulessa. Istualtaan venyttely tuntui paremmalta.

 2. Kyllä kireyttä löytyy,vielä ei mun alaselkä kipu ole poistunut . Sain yhdeltä ystävältä syntymäpäivä lahjaksi tyynyn mikä on ilmatäytteinen ja siinä on nystyjä se aktivoi syviä lihaksia ja sen avulla voi seinää vasten hieroa alaselkää. Hiukan on auttanut , koko työpäivän on tyyny mukana kun istuu tuolilla. Hyvä lahja. 😄

  1. Hyvä kuulla, että olet saanut apukeinoja! Jos kipu jatkuu vielä, kannattaa käydä näyttämässä selkää vaikkapa osteopaatin tai fysioterapeutin luona.

Kommentointi on suljettu.