Mustikoista hyötyvät niin aivot, sydän kuin mielikin

Mustikka on varsinainen vitamiinipommi, sen jo varmasti tiesitkin. Mutta tiesitkö, että tarjoamiensa vitamiinien ja kivennäisaineiden ansiosta mustikoilla on paljon terveyshyötyjä JA että ne taipuvat maistuvaksi kesäjuomaksi?

Mustikka, varsinainen vitamiinipommi

Mustikkaan, tuohon pieneen, siniseen ystäväämme on pakattu iso kasa vitamiineja ja kivennäisaineita. Sitä on sanottu suomalaiseksi superfoodiksi, eikä syyttä.

Mustikat sisältävät mm. C-vitamiinia, mangaania ja kuituja.

N. 150g mustikoita riittää kattamaan neljäsosan päivittäisestä C-vitamiinin tarpeesta ja 36% päivittäisestä K-vitamiinista.

Iloinen uutinen on myös se, että erään tutkimuksen mukaan pakastaminen ei heikentänyt merkittävästi mustikoiden antioksidanttipitoisuuksia, joten talvella maisteltavat mustikat ovat edelleen ravinteikkaita!

Mustikoiden terveyshyödyt

Mitä kaikkea hyvää mustikoiden ravinteet sitten saavat kropassa aikaan? Tässä viisi hyvää syytä popsia näitä kielen violetiksi värjääviä marjoja!

1. Mustikat tekevät hyvää sydämelle

Mustikoissa on polyfenoleita, joilla on antioksidanttinen ja elimistön matala-asteista tulehdusta alentava/estävä vaikutus, mikä puolestaan edistää mm. sydämen terveyttä. Metsämustikat ovat varsinaisia polyfenolipommeja; viljellyissä pensasmustikoissa niitä on vähemmän.

Erään tutkimuksen mukaan mustikka voi myös auttaa alentamaan verenpainetta.

Ei uskoisi, että pienenpieni marja voi tehdä näin paljon hyvää!

2. Mustikat auttavat aivoja voimaan hyvin

Korkean antioksidanttipitoisuutensa ansiosta mustikoiden on todettu tekevän hyvää myös aivoille. Mustikoiden sisältämät flavonoidit voivat edistää verenkiertoa aivoissa ja täten parantaa oppimiskykyä, ehkäistä tai estää muistin heikkenemistä tai jopa parantaa muistia. Myös mustikoiden siementen sisältämät Omega-rasvahapot edistävät aivotoimintaa.

Muistathan siis syödä mustikoida!

3. Mustikat edistävät silmien terveyttä

Silmät kärsivät herkästi elimistön hapetusstressistä. Mustikan flavonoidit aktivoivat hiussuonten verenkiertoa ja estävät solujen hapettumista, mikä on alustavien tutkimusten mukaan antanut viitteitä silmien toimintaa edistävistä vaikutuksista.

4. Mustikat parantavat ruoansulatusta

Mustikkasoppaa on perinteisesti syöty lääkkeeksi vatsavaivoihin. Eräässä tutkimuksessa päivittäisen annoksen mustikkajuomaa havaittiinkin parantavan suoliston hyvää bakteerikantaa.

Lisäksi mustikan sisältämät kuidut pistävät vauhtia aineenvaihduntaan.

5. Mustikat voivat pienentää syöpäriskiä

Mustikoiden tummansininen väri on peräisin antosyaanista, jonka on kerrottu myös pienentävän riskiä sairastua syöpään.

Eläinkokeissa hiirien eturauhas- ja maksasyöpäsolujen lisääntyminen pysähtyi mustikkakuurin ansiosta.

Eikö ole upeaa, että Suomen metsät ovat pullollaan näitä herkkuja? Metsässä kykkiminen on kaiken lisäksi mitä parhainta hyötyliikuntaa, kunhan muistaa välillä suoristaa selkää ja venytelläl ja ottaa vesipullon mukaan, jottei nestehukka pääse yllättämään.

Kesän viilein mustikkadrinkki

Mustikoista saa pirteän smoothien, piirakan tai keiton, mutta lämpimänä kesäpäivänä mikään ei maistu paremmalta kuin raikas mustikkadrinkki.

mustikkadrinkki

Mustikkadrinkki

 • 1 dl mustikoita
 • 5 lehteä tuoretta minttua
 • 1/2 limen mehu
 • kivennäisvettä
 • jääpaloja

Soseuta mustikat ja silppua mintunlehdet. Laita juomalasin pohjalle mintunlehdet, mustikkasose ja limen mehu. Sekoita. Kaada päälle kivennäisvettä ja jääpaloja. Sekoita ja nauti. Koristele halutessasi limesiivuilla ja mintunlehdillä.

Pistähän alle kommenttia, jos aiot kokeilla tätä maistuvaa drinksua ja miltä se maistui, kun olet testannut!

20 Comments

 1. Kokeilen jo tänään, päivään kuuluu maalausta ja puutarhanhoitoa ja kaikki ainekset löytyy joten suu värjäytyy siis tänään violetiksi :-)

 2. Kuulostaa hyvälle, tätä on pakko kokeilla nyt kun helteetkin taas palaavat.

 3. Menee illalla kokeiluun – eilen poimituista mustikoista :-)

 4. Menee myös tänään kokeiluun eilen poimittuja mustikoita❤️???kiitos vinkistä. Hellettä luvassa.☀️

 5. Jaa – jospa hakisin paperipostin laatikosta ja matkalla poikkean ojan yli metsään poimimaan mukillisen mustikoita. Jäitä ja kivennäisvettä ei ole, mutta jospa vaan popsin nuo mustikat, kaitpa ne ovat terveellisiä ihan sellaisenaan? Suun värjäytymät huuhtelen raikkaalla vesijohtovedellä. Terveisin nimimerkki Maalla asumissessa on puolensa

  1. Jep, mustikat ovat hyviä ja terveellisiä ihan sellaisenaan. Kokeile juomaa joskus, kun haluat vaihtelua! :)

 6. Kokeiluun menee, kuulostaa herkulliselta,nam.

 7. Kokeilin tänään, mut vähän muokkailin ku ei ollu kaikkia aineksia.<3 hyvää tuli, ihana pihalla ottaa aurinkoa ja juoda tätä raikasta juomaa.:)<3

 8. Mustikka-drinkkiä olen kokeillut myös avokadon kanssa. Toimii!

   1. Hyvä artikkeli, melkoinen pieni `marjapommi.´
    Minulla onkin mustikkapäivä tänään, aamulla jogurtin kanssa, päiväkahvilla mustikkapulla, ja tuo drinkki, pihassa kasvaa minttua ja mustikkaa (mökillä) limen korvasin sitruunalla. Nimipäivä, sekin vielä ;-) tänään, ja hieno menyy.

 9. Tätä täytyy kokeilla ,eilen käytiin mustikassa ja selän ehdoilla kerättiin viisi litraa. Mustikoita on todella paljon, nyt välipäivä ja ehkä huomenna uudestaan metsään , jos selkä antaa periksi.

Kommentointi on suljettu.