Mistä sisäinen kaivosi täyttyy?

Tunnustan. Olen jonkinasteinen työnarkomaani.

Ongelma on siinä, että omasta mielestäni minulla on maailman paras työ (ja ihan kiva pomokin) ja omassa yrityksessä riittää aina tekemistä. Lopputuloksena välillä tulee tehtyä liiankin pitkiä päiviä ja vapaapäivinä on vaikea pitää läppärin kantta kiinni..

Uudet ideat eivät kuitenkaan synny tyhjästä eikä paraskaan työ pysy mielekkäänä, jos välillä ei lepää tai varaa aikaa voimavarojen lisäämiselle.

Voimavaroja voisikin verrata kaivoon.

Jos kaivo on tyhjä, ei uusia ideoita kertakaikkiaan synny eikä arki luista. Sen on annettava rauhassa täyttyä, jotta sieltä voi taas ammentaa jotakin uutta ja innostavaa.

Miten oma sisäinen kaivo sitten täyttyy?

Listasin alle muutamia asioita, jotka täyttävät minun sisäistä kaivoani, saavat aivot ja kropan palautumaan ja pään surisemaan uusia ideoita. Toivottavasti näistä on iloa sinullekin!

Mieltä kohottavat kirjat

Tykkään lukea – erityisesti voimaannuttavia kirjoja.

Tavisromaanit ja liikuntaa tai ravintoa käsitteleviä kirjojakin kuluu joskus, mutta pääosin rauhoitun iltaisin lukemalla muutaman sivun jotakin mieltä kohottavaa kirjaa.

Lähellä sydäntäni ovat sisäistä voimaa vahvistavat, ajatuksia herättävät ja unelmien toteuttamista käsittelevät kirjat. Esimerkiksi nämä voimakkaat naiset löytyvät lukulistaltani:

Silloin kun mieli tekee sukeltaa syvemmälle unelmoinnin ja kiitollisuuden maailmaan, Abraham-Hicks on mielenkiintoinen tuttavuus.

Myös Michelle Obaman elämänkerran luin alkuvuodesta ja vaikutuin!

Enkä malta olla lisäämättä listan jatkoksi omaa Hyvän olon kuningatar -kirjaani! Jos et ole sitä vielä lukenut, kurkkaa täältä lisää: https://www.elisamattila.com/hyvan-olon-kuningatar!

Uusia ajatuksia lisäävä kirjoittaminen

Olen vanhanaikainen muistivihkojen suurkuluttaja. Uusia vihkoja tarttuu kaupasta mukaan liiankin tiuhaan tahtiin… Olen sitä mieltä, että kenkiä ja vihkoja ei voi koskaan olla liikaa.

Kirjoitan ylös ajatuksia ja tehtävälistoja sekä piirrän mindmappeja. Jokainen kurssini ja kirjani on ensin piirretty paperille, sitten vasta naputettu sähköiseen muotoon.

Kirjoittaminen auttaa jäsentämään ajatuksia, synnyttää uusia ideoita ja tekee niistä konkreettisia. Kirjoittaminen on itselläni myös toimivin tapa purkaa tunteita.
Yksi toimiva tekniikka kirjoittamiseen ovat aamusivut. Aamusivut ovat kirjailija Julia Cameronin luovuutta lisäävä tekniikka. Tarkoituksena on heti herättyä ottaa kynä ja paperia ja kirjoittaa kolme sivullista tekstiä – mitä tahansa mitä mieleen tulee. Vaikka alkuun tuntuisi, että ei kertakaikkiaan ole mitään sanottavaa, voi juuri sen kirjoittaa ylös ja kohta jo huomaakin kuinka se johtaa seuraavaan ajatukseen ja sitten seuraavaan.

Toinen tekniikka, jota käytän silloin tällöin, on hiljentymistä seuraava kirjoittaminen. Otan ensin 5-10 minuuttia aikaa, jolloin painan mieleeni jonkin mieltä askarruttavan asian, sitten suljen silmät ja hengittelen. Hengittelytauon jälkeen alan kirjoittaa.

Usein vastaus kysymyksiin löytyy tällä tapaa. Kirjoittamisen jälkeen on aina kevyt olo, kun mielessä tai alitajunnassa piilevät asiat on saanut vuodatettua paperille.

Inspiroiva musiikki ja videot

Lähes aina, kun teen töitä, kuuntelen Youtubesta tai Spotifystä taustamusiikkia. Jos haluan lisäbuustia ja energiaa, laitan soimaan swingiä tai nopeaa jazzia, jonka tahdissa liikkuvat sormet saavat näppäimistön sauhuamaan.

Jos taas haluan keskittyä ja tehdä ajatustyötä, laitan Youtubesta binauraalista musiikkia, esimerkiksi täältä.

Se tarkoittaa sitä, että musiikki soi tietyllä taajuudella, jonka värähtelyn sanotaan auttavan rentoutumaan, piristymään, vahvistamaan itsetuntoa, lisäävän mielihyvää tai harmoniaa. Toimivat värähtelyt tai eivät, rauhallinen musiikki toimii joka tapauksessa hyvänä taustamusiikkina työnteolle.

Jos kaipaan taukoa, saatan tehdä esimerkiksi pienen venyttelyn tai joogan täältä. Joskus katson inspiroivia ja ajatuksia herättäviä videoita Mindvalleyn sivuilta (nämä vain englanniksi).

Rennot aamuhetket ja taukojumpat

En ole koskaan ollut aamuvirkku, joten aina kun se on mahdollista, otan aamut rauhallisesti: istuskelen, hengittelen, mietiskelen, keitän teetä, leikin kissan kanssa… ja vasta sitten tartun töihin.

Usein päivä alkaakin oikealla jalalla, kun aamulla malttaa ottaa hetken rauhallista aikaa heräilylle ja sille, että on vain – ennen sukellusta täyteen touhuun sähköpostin, palavereiden, päivitysten, ideoinnin ja somen maailmassa.

Nämä ovat asioita, jotka saavat minut voimaan hyvin.

Miten on sinun sisäisen kaivosi laita: onko se täynnä vai tyhjä ja mitä pitäisi tapahtua, että se täyttyisi?

4 Comments

  1. Tuo kaivovertaus on just oikein. Mun oma kaivoni pääsi tyhjentymään pari vuotta sitten tosi pahasti :( Ja pahin siinä oli se, että en itse edes tajunnut… Päivät vaan takkus, olo oli sumuinen ja niistäkään töistä joita pystyin tekemään, ei meinannut tulla mitään. Kyllä, minäkin taidan olla jonkunasteinen työnarkomaani-yrittäjä, koska työni on kivaa ja nautin siitä! Onneksi mulla on ihania ihmisiä ympärillä ja rakas mieheni pysäytti minut ja laittoi ajattelemaan minua ja meitä. Toisin sanoen, kaksi viimeistä talvea on vietetty maailmalla ja hengitetty, koetettu nukkua ja ulkoilla näiden 24/7 kesien vastapainoksi! Nyt pystyn jo keskittymään katsomaan leffan, tai lukemaan kirjan <3 Mä pysyn fantasia-linjoilla, koska ne auttaa arkea karkuun ;) Se, että tiedosti sen kaivon ja sen tyhjyyden, auttoi jo osaltaan, mutta mä joudun vieläkin tekemään töitä nukkumisen ja siihen liittyvän palautumisen kanssa… Askel kerrallaan <3
    Kiitos Elisa <3 Nämä tekstit ja kurssit ovat olleet mulle se ahaa-elämys omasta "kuningatar"-mielikuvasta ja siitä kuinka tärkeää on välillä olla "itsekäs". <3

    1. Ihana kuulla, että elämä on vähitellen siirtynyt rennommille raiteille! Onneksi sinusta on pidetty hyvää huolta ja toipuminen on hyvässä vauhdissa. <3

  2. Minullekin kirjat, kirjoittaminen ja luonto ovat ne boostit, joita hyödynnän jatkuvasti voidakseni hyvin. Varsinkin muutamana vuonna työrintama on tarjonnut vain huonoa oloa, kyyneliä ja väsymistä, että rohkenin ottaa uuden suunnan ja tehdä vihdoin elämäni itselleni.
    Se on ollut pelottavaa ja innostavaa samalla kertaa, joten rentoutumisen keinoja on tullut käytettyä ahkerasti.

    1. Hieno juttu, että hyviä keinoja on löytynyt! Ja onpa upeaa, että kuuntelit itseäsi ja vaihdoit suuntaa!

Kommentointi on suljettu.