Kuinka selättää stressin hyökyaalto

Pulssi nousee, korvissa humisee, kurkkua kuristaa ja pään ympärillä kiristää vanne. Ajatus ei luista, silmiä painaa ja hengitys on tiheää.

Stressi ottaa vallan.

Kun kiire, tekemättömät tehtävät tai huolet painavat, tekee mieli lyödä hanskat tiskiin ja paeta peiton alle. Se kuitenkin johtaisi entistä isompaan pinoon tekemättömiä tehtäviä ja kahta kauheampaan kiireeseen, joten on pakko jatkaa eteenpäin vaikka väkisin.

Stressi saa voimaan pahoin niin henkisesti kuin fyysisestikin. Tutkimusten mukaan se jopa kutistaa aivoja, joten ei ihme, jos tuntuu, ettei ajatus luista. Jos tällaiset oireet kuulostavat tutuilta, sulje nyt silmäsi, ota syvään happea ja puhalla rauhallisesti ulos. Tee se nyt! Sulje sitten vielä uudelleen silmäsi ja hengitä vielä toisen kerran sisään ja ulos syyyyväääään.

Eikö tunnukin heti aavistuksen paremmalta? Hyvä!

Ota stressistä niskalenkki

Jotta stressin hyökyaalto saadaan taltutettua ja ajatukset valtaa ihana rauha, tarvitaan systemaattisia toimenpiteitä.

Valitettavasti toive siitä, että “kyllä se kiire ihan kohta helpottaa” tai että “lepään sitten kesälomalla” ei yleensä riitä alkuunkaan, vaan tilanne jatkuu samanlaisena viikosta, kuukaudesta ja jopa vuodesta toiseen. Jos mitään ei muuta, mikään ei muutu.

Pitkittynyt stressi puolestaan sotkee hormonitoiminnan, unirytmin ja ennen pitkää vie koko terveyden. Ugh!

Kuinka sitten irtautua stressin otteesta?

Stressin hallintaa ja hillintää voi lähestyä neljän kohdan avulla. Kun mietit stressaavaa asiaa,
 • voitko välttää sen?
 • miten voit muuttaa sitä?
 • voitko sopeutua tilanteeseen?
 • voitko hyväksyä asian?

Otetaan lähempään tarkasteluun kohdista ensimmäinen.

Yksi tapa lisätä hyvinvointia ja vähentää stressiä on poistaa elämästä jotakin ylimääräistä, sellaista, mikä aiheuttaa harmaita hiuksia ja hammastenkiristelyä. Kun vähennetään ylimääräistä hälinää elämästä, vapautuu silloin tilaa jollekin uudelle ja hyvälle.

Tarkoituksena ei ole vältellä jokaista stressaavaa tilannetta, vaan poistaa stressaavia asioita tai tapahtumia elämästä. Niitä on yllättävän monta!

Kannattaakin varata kynä ja paperia ja käyttää muutama minuutti seuraavien kysymysten miettimiseen:
 • Mikä elämässäsi on sellaista, jolle voisit sanoa ei? Määritä rajasi ja pysy niissä.
 • Mikä seuraavien päivien tai viikkojen aikana on sellaista, mitä pitäisi tehdä, mikä taas on sellaista, mitä ehdottomasti pitää tehdä? Jos tekemistä on liikaa, keskity vain niihin välttämättömimpiin, äläkä murehdi muista.
 • Onko ympärilläsi ihmisiä, asioita tai tapahtumia, jotka aiheuttavat stressiä? Voitko viettää niiden parissa vähemmän aikaa?
 • Mitä muuta stressaavaa voit välttää? Voiko esimerkiksi liikenneruuhkan kiertää tai välttää kulkemalla toista reittiä, voiko uutisten seuraamista vähentää, voiko kaupassa käynnin keskittää yhdelle päivälle jne.?

Kolme muuta stressiä helpottavaa tekijää käydään läpi pian käynnistyvässä Puhdistusspurtissa!

Kyseessä on kymmenen päivän löytöretki stressittömään, kiireettömään ja keveään elämään; ikään kuin loma keholle ja mielelle, jossa rentouttavien harjoitusten, leppoisan liikunnan ja puhdistavan ruokavalion myötä olo on kevyt ja virkistynyt.

Tule siis mukaan, jos kaipaat lisää energiaa, haluat ehkä pudottaa muutaman kilon ja haluaisit näyttää hehkuvammalta (ihosi tykkää puhdistuksesta!). Olisi ihana auttaa sinua voimaan paremmin.

>> Lue lisää ja toivota tervetulleeksi kukoistava olo! <<

6 Comments

 1. Hei,
  Yritin kaksi kertaa tilata stressioppaan, mutta se ei tullut spostiin. Katsoin tarjouksista ja roskapostista.

 2. Olen yrittänyt jo 3 kertaa tilata sressioppaan mutta se ei tule sähköpostiin eikä se löydy roskapostista eikä tarjouksista.

  1. Hei Pirjo, olet varmaankin ladannut oppaan jo aiemmin, muutama kuukausi sitten. Siksi se ei ole lähtenyt matkaan uudelleen. Laitan oppaan sinulle nyt sähköpostitse. :)

 3. Hei! Onko stressiopas jo poistettu, en löydä?

Kommentointi on suljettu.