Lomareissu, mikä ihana tekosyy treenata

Kolme tapaa pysyä kunnossa lomamatkalla

Jos harrastat lomareissuja, millaisissa merkeissä ne yleensä sujuvat? Siis kuntoilua, terveellistä ruokavaliota ja hyvinvointia ajatellen?

Lomalla usein mieli lepää, mutta miten on kehon laita? Pysyvätkö terveelliset elämäntavat ja liikunta mukana menossa vai ovatko loma ja matkat sinulle aikaa, jolloin jumppaa ja juureksia ei juurikaan mietitä?

Loma on aikaa, jolloin levätään, palaudutaan ja voidaan hyvin, eikö vaan?

Eikö siis tässä valossa ajatus siitä, että loman ajaksi unohtaisi täysin kuntoilun ja terveelliset elämäntavat tunnukin ristiriitaiselta?

Mitä jos lomalta palaisikin voiden paremmin kuin sinne lähtiessä – niin henkisesti kuin fyysisestikin?

Itse otin varaslähdön lomakauteen jo toukokuussa. Olen viettänyt koko alkuvuoden nenä kiinni läppärissä lähes aamusta iltaan ja alkoi tuntua siltä, että pieni irtiotto arkeen oli paikallaan. Niin paljon kuin pidänkin työstäni, maisemanvaihto ja hengähdyshetki tuntui tarpeelliselta. Niinpä suuntasimme mieheni kanssa nokat kohti Pariisia.

Oli kyse sitten ulkomaan- tai kotimaanreissusta, kuntoilu on aina jollakin tapaa mukana omilla matkoillani.

Olenkin listannut alle kolme itse käyttämääni tapaa pitää huolta kropan hyvinvoinnista myös reissussa ollessa.Näillä keinoin varmistan, ettei lomalta palatessa tarvitse ottaa uutta starttia kuntoiluun.

1. Käy aamulenkillä

Mitä jos puoleenpäivään nukkumisen sijaan, laittaisitkin lenkkarit jalkaan heti herättyäsi ja pistäisit juoksuksi?

Reissussa tulee toki käveltyä paljon, mutta rauhaisa maisemienkatseluvauhti ei vielä riitä kohottamaan kuntoa. Siksi muutaman korttelin kiertäminen heti aamusta joko hölkäten tai reippaasti kävellen on testaamisen arvoinen tapa.

 • Aamulenkit ovat mainio tapa tutustua lomakohteeseen. Heräävää kaupunkia on kiva katsella ja näet katuja ja maisemia, joihin ei ehkä muuten tulisi kiinnitettyä huomiota (varsinkin jos satut eksymään… varaa siis mukaan kartta ja/tai puhelin!).
 • Vartin tai puolen tunnin reippailu aamuisin pistää päivän käyntiin energisesti. Lenkillä kroppa herää ja vertyy, saat veren kiertämään ja olon hyväksi. Lenkin jälkeen aamupala maistuu entistä paremmalle ja koko loppupäivän on pirteä fiilinki.
 • Hikoilu tekee hyvää. Kun harrastat hikoiluttavaa ja hengästyttävää liikuntaa muutaman kerran viikossa, laitat aineenvaihduntaan vauhtia, kehität hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa ja edistät sydämen, verisuonten ja keuhkojen terveyttä.
 • Lenkin jälkeen voit olla ylpeä itsestäsi; olethan saanut päivän liikunta-annoksen kasaan heti kättelyssä!

Tällaisissa maisemissa lenkkeiltiin Pariisissa. Portaissa tahkottiin alakroppaa kesäkuntoon! ;)

Pariisin portailla

2. Tee hotellijumppa

Jos sattuu satamaan tai reippailu ulkoilmassa ei huvita heti aamutuimaan, toinen vaihtoehto ujuttaa liikuntaa loman lomaan on tehdä hotellijumppa.

Tiedäthän, kymmenen minuutin intervallitreeni oman kehon painolla vastaa tunnin huhkimista punttisalilla ja onnistuu pienessäkin hotellihuoneessa (kokeiltu on!).

Kokeile vaikka seuraavaa:
 • Ensin lämmittely: käsien pyörityksiä, vartalon kiertoja, pieniä venytyksiä, kevyttä hölkkää paikallaan, muutama tanssiaskel…
 • Sitten viisi kierrosta:
 • 15 x hiihtokyykky (tavallinen kyykky, mutta anna käsilläsi vauhtia kuin hiihtäisit tasatyöntöä)
 • 15 x dippi (istu sängyllä/tuolilla, aseta kädet viereesi ja laske takapuolta sängynreunalta alas samalla kyynärvarsia koukistaen, punnerra takaisin ylös lähtöasentoon)
 • 15 x polkupyöräily (käy lattialle selinmakuulle, nosta pää ja hartiat ilmaan ja tee jaloillasi ympyröitä, niin kuin polkisit pyörää)

Myös staattiset kyykkypidot seinää vasten onnistuvat paikassa kuin paikassa!

Staattinen kyykky

3. Pidä lihaksista huolta

Lenkin, jumpan ja päivittäisen kävelyn seurauksena varsinkin jalat ja ehkä alaselkäkin ovat kovilla. Mikä tähän auttaisikaan paremmin kuin venyttely!

Kokeilepa seuraavanlaista:

Porrasvenytys

 • laita jalkaan pitävät kengät (esim. lenkkarit)
 • nouse seisomaan rappuselle tai muulle korokkeelle päkijöiden varaan
 • jalkaterät osoittavat suoraan eteen
 • pidä kiinni kaiteesta tai muusta tuesta
 • tärkeää: älä nojaa eteenpäin, vaan pidä koko vartalosi suorana (olkapäät lantion päällä, lantio kantapäiden päällä) ja paino kantapäilläsi niin, että jos et pitäisi kiinni kaiteesta, kaatuisit taaksepäin

Aluksi tunnet venytyksen pohkeissasi, mutta kun pidät painon kantapäilläsi, tunnet venytyksen myös takareisissäsi, pakaroissasi ja alaselässäsi, varsinkin jos niissä on lihasjumeja.

Toinen venytys, joka rentouttaa alaselän ja virkistää jalat tapahtuu selinmakuulta:

Käy lattialle selinmakuulle ja nosta jalat 90-asteen kulmassa sohvalle tai sängylle. Levitä kädet kämmenet ylöspäin kummallekin sivulle. Pysy tässä asennossa viisi minuuttia.

Liike ei sinänsä tunnu juuri missään, mutta rentouttaa niin alaselän kuin jalatkin. Kun rentoutat yläselkäsi, tunnet venytyksen kuinka koko alaselkäsi asettuu vasemmalta oikealle tasaisesti lattiaa vasten.

Entäs sitten ruokapuoli? Miten nauttia lomasta täysillä ja noudattaa terveellistä ruokavaliota? Tästä kirjoitan lisää seuraavassa postauksessa, joten pysy kuulolla! :)

4 Comments

 1. Aivan ihanat ohjeet. Tulostin ja otan mukaan tulevana vkl Ikaalisten Lomarinteeseen. Siellä koira lenkittää mutta jumppa ja venettely on oiva lisä sinne. Samoin olen lähdössä Espanjaan syyskuun viimeiseksi viikoksi yksin,ilman lenkittäjää :) mutta siellä tulee käveltyä mäkimaastoa. Jumppa tasapainottaa ja venyttely huoltaa. Tuppaa unohtumaan ellei ole ohjeita mukana ;)
  Ja nyt jumppa on sellainen,että ylipainoinen,yläpainotteinen pullukkakin pystyy tekemään ilman että niska ja hartiat jumittaa. KIITOS ELISA! Mukavaa syksyä.

  1. Kiva, että ohjeet pääsevät heti käyttöön!

   Ja oi, Espanjan aurinko kuulostaa mahtavalta. Ihania reissuja Satu :)

 2. Kiitos kivoista ohjeista, olen lähdössä aurinkorannikolle Kuningattaren korsetti kurssin päättyessä?

Kommentointi on suljettu.