Viisi syytä rakastaa yleisliikkeitä (+treeni!)

Se pistää puuskuttamaan. Se harjoittaa niin jalkalihaksia, käsivarsia kuin keskivartaloakin.

Kyseessä on tietysti ihanan kamala yleisliike.

Yleisliikkeen eli englanniksi burpeen taustalla on herra Burpee, joka kaikessa kekseliäisyydessään antoi kyseiselle liikkeelle oman nimensä. Yleisliikkeitä käytettiin alunperin hänen väitöskirjaansa liittyvissä liikuntatesteissä.

On vaikea keksiä toista yhtä tehokasta kehonpainoliikettä kuin yleisliike. Yleisliikkeitä tehdessä kropan kaikki isot lihasryhmät aktivoidaan hommiin. Liikkeeseen kuuluu nimittäin kyykky, hyppy, punnerrus, toinen hyppy, kyykky ja vielä yksi hyppy.

Siinäpä tehokasta treeniä koko kropalle! Ja tehtynä on vasta ensimmäinen toisto!

Kun teet 20 yleisliikettä, tulet tehneeksi 20 kyykkyä, 20 punnerrusta, 20 vatsahyppyä ja 20 kyykkyhyppyä. Samalla saat kaiken lisäksi sykkeen tehokkaasti koholle.

Viisi syytä tehdä yleisliikkeitä

1. Yleisliikkeet ovat tehokkaita kalorinkuluttajia

Koska yleisliikkeet ovat intensiivisiä koko vartalon jumppaliikkeitä, ne myös nostavat kropan kalorinkulutusta sekä ennen että jälkeen treenin.

2. Yleisliikkeet treenaavat koko kroppaa

Parasta näissä liikkeissä on se, että saat kymmenen kärpästä yhdellä iskulla.

Yleisliike on koko vartalon liike, mikä tarkoittaa sitä, että yhtä liikettä tehdessäsi treenaat kaikkia isoja lihasryhmiä kropassasi.

3. Yleisliikeet parantavat lihaskuntoa ja tekevät sinusta vahvemman

Yleisliikkeitä tehdessä hauikset, ojentajat, rintalihakset, selkälihakset, etu- ja takareidet, pakarat ja vatsalihakset tekevät tiukasti hommia.

Yleisliike on myös hyvä esimerkki funktionaalisesta harjoittelusta, jolla on siirtovaikutus tavalliseen elämään: funktionaalisten harjoitusten avulla arkipäivän askareet (portaiden nousu, kauppakassien kantaminen, tavaroiden nostelu yms.) sujuvat helpommin.

4. Yleisliikkeitä voi tehdä missä vain

Yleisliikkeitä varten et tarvitse minkäänlaisia välineitä, oma kroppasi riittää.

Tilaa tarvitset pituussuunnassa vajaa pari metriä, joten niiden tekeminen onnistuu pienessäkin tilassa (testattu on mm. pienenpienellä parvekkeella ja pikkuriikkisessä hotellihuoneessa). Ei siis tekosyitä!

5. Yleisliikkeitä voi tehdä minkä tahansa treenin yhteydessä

Yleisliikkeet ovat nopeatempoisia ja dynaamisia. Niiden yhdistäminen muun liikunnan yhteyteen nostaa treenin uudelle tasolle.

Kokeile esim. muutamaa yleisliikettä hölkkälenkin yhteydessä tai punttitreenin päätteeksi. Kehonpainotreeneissäkin yleisliikkeet toimivat hyvinä sykkeen nostattajina.

Testaa yleisliikkeitä käytännössä

Ja nyt on aika kääriä hihat ja pistää jumppatrikoot jalkaan!

Katso alta yleisliikkeen tekniikkavideo ja tee sitten treeni.

Varoituksen sana! Jos edellisestä liikuntakerrasta on aikaa, tee muutama ensimmäinen toisto hitaasti, rauhassa ja tunnustellen. Mikäli yleisliike ei vielä tänään onnistu, löydät videolta myös hyviä ja tehokkaita vaihtoehtoja ja sovelluksia!

Lämmittele ensin:

Pyöritä käsiäsi ja hartioitasi isoissa ympyröissä eteen ja taakse, nosta polvia vuorotellen kohti rintaa, pyöritä lantiota ja jousta polvia kummallekin sivulle leveässä haara-asennossa muutaman minuutin ajan. Tee myös muutama testitoisto yleisliikkeitä.

Aloita itse treeni vasta kun tunnet, että kroppasi on lämmin ja sykkeesi on hieman koholla.

Tee sitten treeni:

  • 5 kierrosta
  • 30 sekuntia työtä, 30 sekuntia lepoa

Tässä treenissä on viisi kierrosta. Tee jokaisella kierroksella 30 sekunnin ajan yleisliikkeitä, pidä sitten 30 sekunnin tauko. Jatka viiden kierroksen ajan.

Jos viiden kierroksen jälkeen on vielä puhtia jäljellä, tee kaksi ylimääräistä kierrosta. Koita päästä samaan määrään yleisliikkeitä jokaisella kierroksella!

Hyviä treenejä! Kommentoithan alle, miltä treeni tuntui!

5 Comments

  1. Hyvältä tuntui, 5 kertaa joka kierroksella.

  2. Hyvä ja tehokas treeni. Kuusi kertaa meni joka kierroksella, ja pari kertaa ylimäöräistä ?

Kommentointi on suljettu.