Testaa pirteät dynaamiset venytykset

“Oi voi, kun on jäykkä olo!”

On muutamia lauseita, joita kuulen valmennettaviltani toistuvasti ja tämä on yksi niistä.

Voihan venyttely, miksi se aina unohtuu!

Miksi venyttely sitten on tärkeää ja miten siitä saisi asteen mielenkiintoisempaa?

Miksi kannattaa venytellä?

Tiedäthän terveyden pyhän kolminaisuuden: ruoka, lepo ja liikunta.

Venyttely kuuluu lepokategoriaan ja on siten äärettömän tärkeä osa hyvinvointia. Ilman lepoa, palautumista ja kehonhuoltoa väsyt, jäykistyt ja olet alttiimpi loukkaantumisille ja sairauksille.

Venyttely ei välttämättä auta helpottamaan treeninjälkeisiä lihaskipuja, mutta sen avulla pidät hyvää huolta kehostasi.

Venyttely mm.

 • lisää liikkuvuutta ja pitää kropan notkeana ja siten ehkäisee loukkaantumisia
 • lisää verenkiertoa ja siten lievittää jumituksia ja mm. nollaa istumisen haittavaikutuksia
 • edistää kehonhallintaa ja auttaa vaalimaan oikeita liikeratoja

Erittäin tärkeää siis! Eihän ilman niitä oikeastaan voi edes olla!

Ne iänikuiset aitajuoksijavenytykset on kuitenkin jo niin nähty.
Mitä siis tilalle?

Testaapa dynaamisia venytyksiä!

Miksi dynaaminen venyttely on tärkeää?

Dynaaminen venyttely tarkoittaa aktiivista venyttelyä, jossa liike on hidas, mutta jatkuva ja ikäänkuin virtaa asennosta toiseen. Yhdessä paikkaa ei pysytä muutamaa sekuntia pidempään, vaan venytyksen voima tulee toistoista: joka kierroksella kroppa antaa hieman enemmän periksi.

Dynaamisten venytysten vastakohtana ovat staattiset venytykset, joissa yhden lihaksen/lihasryhmän venytys samassa, staattisessa asennossa voi kestää jopa useita minuutteja kerrallaan.

Dynaamiset venytykset ovat omiaan avaamaan kehon jumituksia, lukkoja ja jäykkyyksiä ja palauttamaan luonnollisia liikeratoja, jotka ajan saatossa helposti kutistuvat. Ne myös lisäävät kehon elastisuutta sekä räjähtävää voimaa.

Dynaamiset venytykset ovat omiaan esimerkiksi lämmittelyn yhteyteen, loppuverryttelyksi treenin jälkeen tai lepopäivän palauttavaksi liikunnaksi.

Nämä venytykset ovat mukavia siksi, että näet heti harjoittelun tuloksen: toisto toistolta kroppa venyy hieman enemmän ja pidemmälle. Vaikka venyttelyssä ei koskaan olekaan kyse kilpailusta, vaan palauttelusta ja kehonhuollosta, motivoivat näkyvät tulokset silti, kun ensin saa etusormen lattiaan, sitten käden rystysiä myöden ja lopulta koko kämmenen!

Voit saada venytykseen vielä ripauksen ekstraa, jos lisäät samaan tahtiin hengityksen: venytykseen uloshengityksellä, venytyksestä pois sisäänhengityksellä.

Testaa dynaamisia venytyksiä

Testaa nyt dynaamisia venytyksiä käytännössä ja tee seuraava venyttelysarja!

Katso nyt liikkeet ao. videolta ja tee sitten kolme kierrosta kaikkia liikkeitä.

Toista jokaista liikettä 10 kertaa per kierros.

Tee ensimmäinen kierros hitaasti, lämmitellen, lihaksia herätellen ja kasvata liikeratoja seuraavilla kierroksilla, kun tunnet kropan lämpenevän. Älä pakota liikkeitä, vaan jousta sen verran kuin tuntuu hyvältä; mikään liike ei saa tuottaa kipua.

Liikkeet

 • taivutus alas selkä pyöreänä, nousu ylös selkä kaarella
 • syväkyykky-takareisivenytys
 • tuulimylly
 • polvi rintaan + pakaravenytys
 • lonkankoukistajavenytys + ylävartalon kierrot
 • kosketukset varpaisiin
Kommentoihan alle, miltä venyttely tuntui!

15 Comments

 1. Hyvältä tuntui. Hiki tuli pintaan? hyviä liikkeitä. Lonkan koukistajalihakset unohtuu helposti, hyvä että tässä oli nekin muistettu. Hyvä aamuherätyskin ? ja tosiaan huomaa, että jäykkyyttä on vaikka salilla käynkin ja pyrin myös siellä ohjattuihin venytyksiin. Kiitos ?

  1. Mahtavaa Eila! Kun päivä lähti käyntiin näin mukavissa tunnelmissa, loppupäiväkin on varmasti sujunut hyvissä merkeissä :)

 2. Ensin tuntui varsin kankealta, vaan kun venytyksen oppi tekemään, tuntui jo paljon rennommalta. Oikein hyvältä tuntuvat ja otan varmasti ohjelmaani. Kiitos ♡

 3. Tänään oli vuorossa kotitreeniä ja tein yhden kierroksen tätä venyttelyohjelmaa alkulämmittelynä. Toimi hyvin.
  Kiitos :)

 4. Hyvät venytykset .töissä yritän tästä ottaa harjan varren ja venyttää .tänään yritin jo. Vasen takareisi ihan jumissa ja yöllä kädet puutuu. Näitä liikkeitä täytyy yrittää tehdä jokapäivä??

  1. Hyvä! Tee alkuun liikkeet ihan varovaisesti ja pienellä liikeradalla, sitten kun tunnet kropan lämpenevän ja vertyvän, voit lisätä ja syventää liikettä!

 5. Tämä tuli kuin tilauksesta…..pääsin tänään pitkästä aikaa työpaikan jumppaan ja venyttely jäi kotiläksyksi. Liikkeet sopivat yliliikkuville nivelille paremmin kuin pitkät venytykset. Kiitos <3

 6. Vaatii vähän opettelua. Aluksi melkoista ähellystä ennen kun pääsi rytmiin.

 7. Kiitos Elina hyvistä venytysohjeista, nämä otan ohjelmaani. Eilen huomautti hieroja, että olisi hyvä tehdä myös venytyksiä, kun käy kuntosalilla ja lenkillä.

Kommentointi on suljettu.