Rauhoittavat hengitysharjoitukset tuovat hyvän olon

Kaipaatko nopeaa ratkaisua hyvinvointiin? Sellaista, joka tuo muutoksen omaan oloon hyvin pikaisesti? Olet oikeassa paikassa!

Vanha vitsi hyvinvoinnissa on etsiä oikoteitä onneen. Tuloksia olisi kiva saada nyt ja heti ja senpä vuoksi markkinoilla on jos jonkinlaisia pillereitä ja pulvereita, jotka lupaavat hyvän olon käden käänteessä… ihan oikeasti nämä oikopolut vain harvoin toimivat.

Pikaratkaisu on kuitenkin olemassa! Se ei tule purkissa, ei ole kallis eikä yksi merkki ole toista parempi. Ja mikä parasta, sen avulla voit muuttaa olotilasi nuutuneesta energiseksi tai stressaantuneesta rauhallisemmaksi muutamassa minuutissa.

No, mistä oikein on kyse?

Kyse on tärkeimmästä ravintoaineesta, jota ilman emme voi elää. Kyse on tavasta, jota harjoittelemme 20 000 kertaa päivässä, kuitenkaan sitä täysin aina hallitsematta.

Kyse on hengittämisestä!

Äkkiseltään voisi luulla, että se sujuu meiltä jokaiselta jo helposti, mutta totuus on toinen. Kun on kiire ja vauhti päällä, kun kiukuttaa, ahdistaa tai stressi painaa, kun ryhti painuu kasaan tai keskittyy tiukasti johonkin asiaan, hengittäminen on vaarassa muuttua pinnalliseksi, liian nopeaksi ja tehottomaksi.

Kun oikeanlaisen hengitystekniikan ottaa toden teolla työn alle ja aktiiviseen käyttöön, siitä kiittää koko keho. Hengityksen avulla voi parantaa urheilusuorituksia, se voi alentaa verenpainetta ja laskea stressiä ja se on nopea tapa joko nostaa energiaa tai rauhoittua kiireessä, epämukavassa tilanteessa tai ennen nukkumaanmenoa.

Hyvät, syvät ja tietoiset hengitykset kannattaa ehdottomasti lisätä omaan hyvinvoinnin työkalupakkiin. Hengittäminen tuo kehoon happea, tärkeintä ravintoainettamme, ja mitä enemmän happea kehon jokainen solu saa sisuksiinsa, sitä paremmin voit. Aina on aikaa tehdä lyhyt hengitysharjoitus.

Hyvä tapa hengittää

Paras tapa kuljettaa happea soluihin tapahtuu hengittämällä nenän kautta syvälle vatsaan asti. Mitä rennompana keho on hengityksen aikana, sitä parempi.

Kun välillä pysähtyy hengittämään tietoisesti, saa käyttöönsä kaikki hengityksen superhyödyt.

Tärkeitä tekniikkoja on kaksi:

1. Ota pallea mukaan hengitykseen

Kun hengität, hengitä syvälle vatsaan asti. Voit kokeilla niin, että pidät toista kättä vatsan ja toista rintakehän päällä. Kun hengität sisään, pidä huolta, että vatsa kohoaa rintaa enemmän.

Alkuun helpoin tapa päästä jyvälle hyvästä hengitystekniikasta on tehdä se selinmakuulta.

Testaa ensin kymmenen hengitystä selinmakuulta ja sitten toiset kymmenen istuen tai seisten. Rauhallisesti, nenän kautta sisään ja suun kautta ulos.

2. Ole rentona

Kun keho on jäykkä tai kireä (esimerkiksi stressaantunut), on vaikea hengittää hyviä ja syviä hengityksiä.

Testaa vaikka! Istu tai seiso ja tuo toinen käsi suoraksi eteesi. Ota muutama syvä palleahengitys ja huomioi, miltä se tuntuu kehossa ja vatsassa. Purista sitten käsi nyrkkiin ja huomaa, miten pallea reagoi. Eikö olekin vaikeampi hengittää syvään? Ota siis rennosti, niin hengittäminenkin sujuu paremmin.

Rauhoitu hengitellen

Tee vielä kaksi rauhoittavaa ja rentouttavaa hengitysharjoitusta!

Usein hengitysharjoituksissa keskitytään sisäänhengitykseen ja neuvotaan vetämään syvään happea, mutta tämä onkin erilainen hengitysharjoitus – tällä kertaa keskitytäänkin pitkään uloshengitykseen, sillä se rauhoittaa koko kehoa. Ja samalla kun hengittää pitkään ulos, myös sisäänhengitys syvenee, pitenee ja vahvistuu automaattisesti.

Pitkä uloshengitys

Tee hengitysharjoitus näin:

 1. Istu selkä suorana tai käy selinmakuulle.
 2. Hengitä nenän kautta sisään laskien hitaasti kahteen. Muista hengittää syvälle vatsaan asti!
 3. Hengitä nenän kautta ulos laskien hitaasti neljään.
 4. Toista 1-3 minuutin ajan.

Kolmen vaiheen hengitysharjoitus

Tee hengitysharjoitus näin:

 1. Istu selkä suorana tai käy selinmakuulle.
 2. Hengitä nenän kautta sisään. Muista hengittää syvälle vatsaan asti!
 3. Hengitä nenän kautta ulos. Pidätä sitten hengitystä laskien kahteen.
 4. Hengitä uudelleen nenän kautta ulos ja pidätä hengitystä.
 5. Hengitä vielä kerran nenän kautta ulos.
 6. Toista 1-3 minuutin ajan.

Rentouttavia harjoituksia! Olisi kiva, jos jättäisit kommentin alle: miltä harjoitukset tuntuvat!

7 Comments

 1. Kiitos ihanasta harjoituksesta! Helpotti heti! :) Hyvä huomio tuo käsi suorassa ja käsi nyrkissä hengittäminen, ero oli valtava!

 2. Kiitos Elisa <3 Olipa rentouttavaa ja mukavaa <3

 3. Kiva kun laitoit nämä uudelleen. Unohtuvat aina välillä. Olisi hyvä kun saisi nämä selkäytimeen että tulisi tehtyä päivittäin.

Kommentointi on suljettu.