Kananmunan terveyshyödyt ja mahtavat munakasreseptit

Vuosikymmeniä kananmunaa pidettiin lähestulkoon pahiksena. Varsinkin keltuaisen kerrottiin nostavan kolesterolia ja sisältävän niin paljon rasvaa, että ainakaan laihduttajan ruokavalioon se ei mahtunut.

Viimeistään nyt tuo pieni proteiini- ja vitamiinipakkaus saa kuitenkin vapauksen. Tässä artikkelissa kuulet, mitkä ovat kananmunan terveyshyödyt ja saat kolme mahtavan maistuvaa munakasreseptiä. Munakas on päivien pelastus ja terveyspommi.

Miksi kananmuna on niin hyvä?

Kananmuna on hyvä proteiinin lähde

Kananmunassa on n. 12,6 grammaa proteiinia sataa grammaa kohden. Käytännössä se tarkoittaa, että yhdestä munasta proteiineja saa n. 6 g. Ihan ok siis!

Kun lisäät jotakin proteiinipitoista aamu- ja välipaloille, pysyt pitkään kylläisenä ja vältyt turhilta mieliteoilta. Tässä(kin) suhteessa kananmuna on helppo ratkaisu: munakas on mitä mainioin aamunaloittaja ja esimerkiksi keitetyt kananmunat kulkevat helposti mukana vaikka töihin.

Kananmunassa on hyviä rasvoja

Kananmunat ovat myös hyvä rasvan lähde. Niissä on sekä tyydyttyneitä että tyydyttymättömiä rasvahappoja, enemmän jälkimmäisiä. Mikäli kanoille on syötetty rypsiä tai pellavansiemeniä, munista saa myös mm. tulehdusta alentavia ja aivojen rakastamia Omega-3-rasvahappoja.

Kananmunista saat tärkeitä vitamiineja ja antioksidantteja

Proteiinien ja rasvojen lisäksi kananmunat pursuavat vitamiineja ja kivennäisaineita. Ne ovat mm. hyvä koliinin lähde. Koliini kuuluu B-vitamiineihin ja toimii mm. solukalvojen rakennusaineena ja auttaa aivojen toimintaa.

Lisäksi kananmunasta löytyvät antioksidantit luteiini ja zeaksantiini edistävät silmien terveyttä.

Suurin osa kananmunan proteiineista on sen valkuaisessa. Valkuaisessa on myös seleeniä, D- ja B-vitamiineja. Keltuaisessa puolestaan on rasvaliukoisia A-, D-, E- ja K-vitamiineja. Siellä on myös valkuaista enemmän kaloreita, rasvaa ja kolesterolia, mikä ei kuitenkaan ole syy välttää niiden syömistä.

Uudet tutkimukset nimittäin paljastavat, että kananmunan kolesteroli ei välttämättä nosta elimistön kolesterolin määrää eikä ole vaarallista sydämelle.

Kananmunan kolesteroli – onko se vaarallista?

Kananmunat kärsivät pitkään terveydelle vaarallisen leimasta, suurimpana syynä niiden sisältämä kolesteroli. Nykyään kuitenkin tiedetään, että ruoan sisältämällä kolesterolilla on hyvin vähän vaikutusta veren kolesterolipitoisuuteen.

Esimerkisi viime vuonna tehty suomalaistutkimus kartoitti kananmunien ja ravinnosta saatavan kolesterolin yhteyttä 2-tyypin diabeteksen, sydänsairauksien ja dementian riskiin ja tuli siihen johtopäätökseen, että kananmuna (tai ravinnon kolesteroli) ei ole kohtuudella käytettynä riski.

 • tutkimuksessa koehenkilöt söivät vain yhden kananmunan päivässä
 • lisäksi tehtiin lyhyempiä tutkimuksia, joissa kolmekaan kananmunaa per päivä ei aiheuttanut haittoja
 • päinvastoin, kananmunan hyvät puolet (proteiini, rasva, vitamiinit ja antioksidantit) auttoivat ehkäisemään em. sairauksia

Kuten kaikessa, myös kolesterolin suhteen me ihmiset olemme yksilöitä ja osa meistä on geneettisesti toisia herkempiä kananmunien kolesterolille. Siis jos kolesterolisi on koholla, ei kananmunien syöntiä tarvitse unohtaa kokonaan, mutta tarkkaile niiden vaikutusta yhdessä lääkärisi kanssa.

Muista vielä se, että vaikka kananmunat ovatkin terveydelle hyödyllisiä, kannattaa proteiinien ja rasvojen lähteitä vaihdella. Mitä monipuolisempi ruokavaliosi on, sitä paremmin voit.

Hyviä kananmunareseptejä

Kananmuna taipuu moneen ruokaan. Itse käytän kananmunia säännöllisesti mm.

 • aamupalamunakkaassa: ks. munakas ohje alta!
 • pizzan pohjana: erottele keltuaiset ja valkuaiset, vatkaa valkuaiset koviksi ja kääntele sekaan keltuaiset, levitä uuninpellille ja paista n. 10 minuuttia, lisää päälle täytteet ja pistä vielä uuniin 10 minuutiksi
 • suolaisissa muffinsseissa: yksi kananmuna per muffinssivuoka, sekaan kinkkua ja/tai kasviksia
 • banaaniletuissa: 2 kananmunaa, yksi banaani, NAM!

Alta löydät kolme maistuvaa munakasreseptiä. Testaa ja kokeile: mikä näistä on suosikkisi? Kaikista resepteistä tulee kaksi annosta. Voit paistaa munakkaat joko pannulla tai pistää ne uuniin. Mausteeksi ripaus suolaa ja munakas on valmis!

Elisan paras munakas

 • 4 kananmunaa
 • 50 g savulohta
 • 6 kirsikkatomaattia
 • 1 kourallinen pinaattia

Puolita tomaatit, pilko lohi. Sekoita kaikki ainekset ja paista pannulla kunnes kananmunat hyytyvät. Joskus laitan sekaan jämät kookosmaito- tai tomaattimurskapurkista. Ne tuovat kivaa vaihtelua!

Mausteinen munakas

 • 4 kananmunaa
 • 2 dl pilkottua salamia, chorizoa tai muuta mausteista makkaraa
 • 1 dl kikherneitä
 • 1 puolikas paprika
 • 1 valkosipulin kynsi

Pilko makkarat, paprika ja valkosipuli. Pehmitä paprikaa ja valkosipulia ensin pannulla muutama minuutti. Lisää joukkoon loput ainekset ja paista pannulla kunnes kananmunat hyytyvät.

Kasvistäytteinen munakas

 • 4 kananmunaa
 • 1 keskikokoinen kesäkurpitsa
 • 1 sipuli
 • 2 perunaa (tai puolikas bataatti)

Raasta kesäkurpitsa ja peruna, silppua sipuli. Pehmitä kasviksia pannulla muutama minuutti. Lisää sitten kananmunat ja sekoita. Paista kunnes kananmunat hyytyvät.

Mikä on sinun suosikkikananmunareseptisi? Kommentoi alle!

24 Comments

 1. Usein syön aamulla kananmunaa ennen töihin lähtöä, se pitää hyvin nälkää niin ei tule mieleen napostella mitään ennen lounastaukoa.

 2. Minulla on aina kananmunia ja ostan ne suoraan tuottajilta ja tiedän että ne on aitoja luomukananmunia. Kaikki erilaiset munakkaat on herkullisia.

 3. just tein munakasta johon laitoin tonnikalaa, herne-maissi-paprikaa ja purjosipulia. lapset söivät melkein kaiken, itsekin sain onneksi edes maistaa, hyvää oli :D

Kommentointi on suljettu.