Parhaat vinkit kesäiseen hyvinvointiin

Käsi pystyyn, jos olet kesäihminen!

Minäkin! Henkeen ja vereen!

Oi vihertävät koivunlehdet, kesän ensimmäiset mansikat, pulahdus järveen, valoisat ja lämpimät illat…

Ne saavat takuuvarmasti hymyn huulille ja kehon ja mielen heräämään eloon talven jäljiltä.

Mielestäni parhaat asiat kesässä liittyvät kuitenkin tunteisiin ja tunnelmiin.

Siihen, että kesälaitumilla on yhtä aikaa innostavaa ja energistä sekä rentoa ja leppoisaa. On helppo latautua ja nauttia joka hetkestä. Voi vetää syviä henkäyksiä kepeää kesämieltä ja taltioida hehkua, jonka turvin jaksaa taas painaa sitten syksymmällä.

Kesä on mitä parasta aikaa pitää huolta itsestään.

Siksi en millään haluaisi hyväksyä sitä, että kesällä pitäisi heittää hyvästit kaikelle terveyttä ja hyvinvointia edistävälle vain sen takia, että “nyt ollaan lomalla”?

Miksi siis kesään yhdistyvät vuosi toisensa jälkeen kesäkilot, turvonnut olo ja syksyn tullen “ruotuun palaaminen”?

Kesästä nauttiminen ja hyvinvointi eivät missään nimessä ole toisiaan poissulkevia asioita.

Toistan.

Kesästä nauttiminen ja hyvinvointi eivät ole toisiaan poissulkevia asioita!

Päinvastoin, mielestäni ne suorastaan täydentävät toisiaan!

Nimittäin mitä paremmin voit ja mitä parempaa huolta pidät itsestäsi, sitä enemmän jaksat nauttia tästä ihanasta ajasta.

Lupaan, että voit nauttia lomastasi täysin siemauksin ilman tunnetta, että jäät jostakin paitsi, vaikka joka kauppareissulla mukaan ei tarttuisikaan jäätelöpuikkoa.

Mitä terveyttä edistävä kesästä nauttiminen sitten käytännössä tarkoittaa?

Ei, se ei tarkoita pelkän parsakaalin pureskelua. Se tarkoittaa pieniä hyviä tekoja ja valintoja, jotka tuovat hyvän olon. Sitä, että silloin tällöin poikkeat perinteisistä lomarutiineista terveellisempään suuntaan. Ei absoluuttisuutta, ei kieltäytymistä, ei tylsistelyä, vaan hyviä valintoja.

Tähän artikkeliin olen listannut muutaman tällaisen hyvän valinnan. Kun tein tätä artikkelia varten hieman taustakartoitusta, yhdellä sivulla kehotettiin ottamaan terveyttä edistäväksi kesätavaksi hammaslangan käyttö, sillä hampaista huolehtiminen edistää koko kehon terveyttä.

No joo, ihan kiva… uskallan kuitenkin väittää, että minun vinkkini ovat kivempia! ;)

Ota käyttöön vinkit kesäiseen hyvään oloon

Testaa siiderin sijaan vesimelonijuomaa

Kuvittele mielessäsi lämpöinen kesäpäivä. Hikikarpalot helmeilevät otsalla, kun istahdat pihakeinuun nautiskelemaan kädessäsi viileä juoma. Ah, ihanuutta!

Raikas vesimelonijuoma sopii kuin nenä päähän kesäisiin päiviin.

Vihreän teen flavonoidit ja antioksidantit virkistävät, vesimeloni raikastaa ja basilika tuo juomaan piristävän säväyksen.

Virkistävä vesimelonijuoma (3 lasillista)

  • 6 dl vettä
  • 2 pussia vihreää teetä (valitse esim. tämä vihreä matcha-tee)
  • 2 dl vesimeloninpaloja
  • 10 lehteä tuoretta basilikaa
  • jääpaloja

Kiehauta vesi ja anna se jäähtyä hieman (n. 70-80-asteinen on paras lämpötila vihreälle teelle). Kaada vesi kuumuutta kestävään kannuun ja lisää kaksi teepussia. Hauduta 10 minuuttia.

Poista teepussit ja anna teen jäähtyä ensin huoneenlämpöiseksi, viilennä sitten jääkaapissa.

Kuutio vesimelonit ja sekoita ne ja basilikanlehdet teen joukkoon n. 10 minuuttia ennen tarjoilua. Lisää lopuksi vielä jääpaloja.

Vaihtoehtoisesti viimekesäinen mustikkadrinkkikin maistuu edelleen mainiolta!

Vesimeloni on parhaista parhain jälkkäri myös ihan perinteisinä viipaleina. Nam!

Vaihda makkara grillikasviksiin

Perisuomalainen “kasvis” makkarakin maistuu välillä hyvältä (ja vielä paremmalta kun valitset version, jossa on enemmän lihaa ja vähemmän lisäaineita), mutta grillatut kasvikset osuvat ainakin tämän mökkiläisen makuhermoon.

Kesäkurpitsaa, munakoisoa, paprikaa, parsaa, tomaattia, sipulia, ananasta, sieniä… tai miksei myös artisokkaa, parsakaalia tai kukkakaalia?

Tai mitä sanot uusimmista trendeistä: grillatusta avokadosta ja vesimelonista?

Kasvikset tuovat mukavaa väriä, keveyttä ja ravinteita lautaselle eikä ruokailun jälkeen olo ole mallia ähky.

Mm. viime mökkireissulla teimme lohinyyttejä, joissa folion sisään käärittiin lohiviipale sekä iso kasa kasviksia, nam!

Korvaa jäätelö tuoreilla marjoilla

Kuvittele, että pidät kädessäsi isoa, kypsää, mehevää, punaista mansikkaa. Poistat siitä vihreän kannan ja haukkaat mansikasta palasen. Maistat suussasi makean, pehmeän, kesäisen maun. Mmmmm…

Tuliko vesi kielelle?

Ihanat, kesäiset mansikat, vadelmat, mustikat ja kirsikat suorastaan kutsuvat maistamaan ja voittavat maistuvilla mauillaan monet keinotekoisesti makeutetut jäätelöt mennen tullen.

Kulje siis välillä kauppareissulla pakastealtaan ohi nenä pystyssä ja nappaa sen sijaan mukaan rasiallinen tuoreita marjoja. Edes joka kolmas kerta!

Makeahampaasi pysyy tyytyväisenä, huomaat vaikutuksen kiristämättömänä housunkauluksena ja samalla saat kaikkea hyvää kehollesi. Kesäiset marjat ovat varsinaisia vitamiinipommeja ja parhaimmillaan juuri silloin kun niiden satokausi on huipussaan.

Tee rentoutumishetkistä entistäkin parempia

Kun haluat rentoutua, kannattaa se tehdä huolella. Testaa vaikka Saariston kesä -lehdessä julkaistua, suunnittelemaani laiturirentoutusta!

Ajatuksen kanssa otettu paussi rauhoittaa ja rentouttaa, antaa sisäistä voimaa ja vahvuutta.

Etsi siis rauhallinen paikka, lue ohjeet ja anna mennä. Pienikin hetki rentoutusta tehden saa aivot hyrisemään tyytyväisinä.

Klikkaa tästä lehden sähköiseen versioon!

P.S. Saariston kesä -lehden artikkelissa on myös mukana allekirjoittaneen suunnittelema mökkiläisen kesäjumppa! Testaathan sitäkin!

Hyppää ylös lepotuolista reippaaseen treeniin

Tiedän kyllä, kesällä ja lomalla pitää saada rentoutua (olen samaa mieltä!). Harmittavan monella se kuitenkin tarkoittaa sitä, että kaikki säännöllinen liikunta joutuu paussille ja syksyn tullen on taas haettava kuntoa alusta asti uudelleen.

Voi olla, että jumppa kesämökin pihalla kuulostaa pähkähullulta ajatukselta, jos sellaista ei ole ennen harrastanut.

Mutta eikö yhtä pähkähullulta kuulosta se, että itsestään huolehtimisesta olisi pidettävä lomaa! Harjaathan hampaitakin vaikka olet lomalla, eikö vaan?

Kun oikeasti pidät huolta omasta kunnostasi ja hyvinvoinnistasi, ei silloin kyse ole laihdutuskuurista tai pikadieetistä, vaan läpi elämän kestävistä hyvistä tavoista.

Mitä jos siis kuitenkin jatkaisit jumppaa läpi kesän?

Tiedäthän, että treenin jälkeistä hyvää oloa voita juuri mikään! Kun saat kroppaan liikettä, voit paremmin, olo on energisempi ja jaksat nauttia kesästä entistä enemmän. Kroppa ja mieli kiittävät!

Yksi hyvä vaihtoehto on liittyä mukaan Hyvinvointistarttiin. Kesäetuna saat kaupanpäällisenä Kesäkroppa kukoistukseen -hyvän olon työkirjan, jihuu!

Työkirjan kesäiset treenit, maistuvat smoothiet, rentouttavat harjoitukset ja ajatuksia herättävät tehtävät takaavat kevyen olon koko kesäksi – ja sen jälkeenkin.

>> Hyödynnä siis kesätarjous ja liity mukaan jo tänään! <<

Luuletko, että nämä pienet, hyvät teot mahtuisivat mukaan sinunkin kesääsi?