Parhaat vinkit hyvään oloon jouluna

Pitäisikö joulunakin muka laihduttaa?

No ei sentään!

Emme ehkä olisi enää puheväleissä, jos ehdottaisin, että joulusuklaat on tänä vuonna vaihdettava viherpirtelöön, pipareiden ja torttujen suhteen on nollatoleranssi ja glögissäkin on sokeria, joten se on nyt unohdettava. Jos sortuu juhlapöydän konvehtiin, on siitä syytä tuntea omantunnontuskia koko pyhien ajan.

Ei ole aikomustakaan ehdottaa sellaista. Eihän sen näin tarvitse mennä!

Itse asiassa olen ennemminkin sitä mieltä, että välttämättä ei tarvitsisi “laihduttaa” ollenkaan, ikinä, sillä siihen liittyy yleensä negatiivinen vivahde. Laihduttamisella viitataan usein johonkin epämiellyttävään, tiukkapipoiseen, hampaita kiristävään ja kuuriluontoiseen.

Jos keskikehoon on kertynyt ylimääräistä, josta haluaa päästä eroon, on paljon, paljon tärkeämpää ja pysyvämpää tehdä vaikka pieniäkin, läpi elämän kantavia muutoksia (nämä seikat ovat avainasemassa myös valmennuksissani, mutta niistä voidaan jutella lisää vaikka joulun jälkeen).

Kun suuret linjat ovat mallillaan, silloin mukaan mahtuu yleensä myös muutamia poikkeamia, esimerkiksi juuri jouluna, eikä niistä tarvitse potea syyllisyyttä.

En ole ääripäiden kannattaja, eikä joulunakaan ole syytä mennä äärimmäisyyksiin – suuntaan eikä toiseen.

Jouluna ei tarvitse laihduttaa, MUTTA jos syömisten kanssa olisi malttia sen verran, että joulun jälkeen päälle mahtuu muutakin kuin trikoot, eikö sekin olisi mahtavaa?

Ei siis kitkuttelua, kieltäytymistä tai kilojen vahtaamista. Vastavuoroisesti ei myöskään täyteen ahdettua vatsaa, syyllisyyttä tai huonoa oloa.

Rennoin mielin, ilman huonoa omaatuntoa ja kohtuudella.

Kun tarjolla on monenmoista, on helppo tulla syöneeksi liikaa. Kannattaa siis muistaa, että koko herkkuarsenaalia ei tarvitse hotkaista samalla kertaa. Kun välillä malttaa lopettaa tai pitää taukoa, maistuvat juhlapöydän antimet yhtä hyviltä vielä seuraavallakin aterialla.

Yksi näkökulma asiaan on se, että pienilläkin teoilla ja valinnoilla voi saada enemmän irti joulusta.

Sen sijaan, että nukahtaa sohvalle suklaarasia kainalossa, hieman kevyempien eväiden turvin jaksaa seurustella sukulaisten kanssa ja pyöriä piirileikkiä kuusen ympärillä.

Siispä alla kolme vinkkiä siihen, kuinka joulusta saa enemmän iloa irti, nautiskellen, mutta ilman syyllisyyttä tai kiristävää vyötä.

1. Hyvät, jouluiset naposteltavat

Aion varautua joulunpyhiin seuraavanlaisilla eväillä.

 • Kuivatuilla hedelmillä ja pähkinöillä. Ei pelkkiä suklaarasioita, vaan vähän ravinteikkaampia, mutta maistuvia naposteltavia: kuivatus viikunat ja taatelit, erilaiset pähkinät, mantelit, rusinat ja vaikkapa mulperit tai inkamarjat ovat helppoja ja hyviä valintoja. Kuivattuja marjoja tai hedelmiä valitessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, ettei niihin ole lisätty sokeria.

joulu

joulu3

 • Ichoc-suklaalla. Tämä suklaa on suhteellisen tuore löytö. Kyseessä on vegaaninen eli maidoton suklaa, jonka tuoteseloste on ihanan lyhyt (=yksi merkki hieman paremmasta laadusta). Ainakin minun makuhermooni tämä suklaa upposi heti täysillä!
 • Jouluisella teellä. Innokkaana teenjuojana ostoskoriin päätyi myös kaksi jouluista teetä: toinen rooibosta, toinen sekoitus vihreää ja valkoista teetä jouluisin maustein.

joulu2

 • Raakasuklaalla. Valmistin yhden erän jo viime viikolla. Tällä kertaan unohdin ottaa tarkan ohjeen ylös, kun heittelin aineksia keitokseen mutu-tuntumalla. Se meni suurin piirtein näin: sulata 1 dl kaakaovoita ja 1 dl kookosöljyä vesihauteessa, lisää joukkoon n. 5 rkl raakakaakaojauhetta, 1 rkl piparimaustetta, 1 rkl hunajaa ja lisukkeiksi mulpereita, manteleita ja rusinoita n. 1-2 rkl per laatu. Sekoita hyvin ja kaada annosmuotteihin tai lautaselle/uuninpellille leivinpaperin päälle. Laita suklaat jääkaappiin reiluksi vartiksi ja valmista on! Tästä tuli niin hyvää, että suklaat ovat jo melkeinpä kadonneet parempiin suihin. Voi olla, että jouluksi on vielä tehtävä uusi satsi. Nykyään muuten kaupoista löytyy kivoja valmispakkauksia raakasuklaan valmistukseen, joissa oikeat mitat ja tarvittavat aineet on jo laskettu valmiiksi!

raakasuklaa (1)

 • Omenapiirakalla. Suunnitelmissa on myös leipoa viime viikon postauksen reseptin mukaista omenablondieta!

Kaikkia em. ainesosia löytyy marketeista, Ichoc-suklaata lukuunottamatta. Sitä olen nähnyt vain Ruohonjuuri-kaupassa, myös Ruohonjuuren verkkokaupasta ja Ekolo-verkkokaupasta näyttää löytyvän!

2. Joulun paras rentoutumishetki

Joulun paras rentoutumishetki on nimeltään suklaarentoutus.

Olen maininnut tästä maksimaalisesta rentouttajasta aiemminkin, mutta mielestäni varsinkaan suklaasta ei voi koskaan puhua liikaa tai liian usein.

Suklaarentoutus menee näin:
 1.  Istu mukavasti.
 2. Ota pala tummaa suklaata.
 3. Laita suklaapala suuhun.
 4. Älä pureskele.
 5. Laita silmät kiinni ja odota, että suklaa sulaa.

Siinä kaikki! Kun suklaa on sulanut, on mieli levollisempi ja rentoutuneempi.

Jos valitset suklaata, jonka kaakaopitoisuus on vähintään 80%, on enemmän mahdollisuuksia sille, että suklaassa on hieman vähemmän sokeria ja hieman enemmän aidon kaakaon ravitsevia ainesosia.

Jos taas suklaaksi valikoituu yksi Juhlapöydän konvehdeista, olkoon niin!

raakasuklaa

3. Liikunta pitää joulumielen virkeänä

Pari viikkoa sitten kirjoitin liikunnan piristävistä vaikutuksista. Kun endorfiinit jylläävät, on olo virkeä, pirteä, positiivinen ja joulumieli pysyy korkealla.

Jos täysverinen jumppa kynttelikön valossa joululaulujen tahtiin kuulostaa utopistiselta, miten olisi pieni kävelylenkki? Pienikin liike tekee hyvää ja kinkkukin maistuu taas paremmalta!

Itse olen menossa jouluksi paikkaan, jonka varusteisiin kuuluvat lumikengät. En ole moisia koskaan kokeillut ja into päästä testaamaan olisi kova.

Olen pitänyt peukkuja pystyssä jo monta viikkoa, että jouluksi saataisiin lunta… saas nähdä, miten käy! Vaihtoehtoisesti paikassa on kuulemma myös polkupyörä, johon täytynee turvautua lumen puutteessa.

——

Blogi hiljenee nyt pariksi viikoksi pienelle joulupaussille.

Toivotan sinulle rentouttavaa, rauhoittavaa, lämmintä ja kanelintuoksuista joulua! Palataan asiaan ensi vuonna! <3

3 Comments

 1. Toivotan teille kaikille Hyvän Olon porukalle !

  Oikein Hyvää & Rentouttavaa Joulua sekä Hyvän Olon Uutta Vuotta 2016

 2. Makoisaa Joulua ja Hyvää Uutta Vuotta kaikille tasapuolisesti.

Kommentointi on suljettu.