Uuden vuoden lupaukset: tuhoon tuomittuja vai mahdollisuus muutokseen

Lupauksista pysyviin muutoksiin pienin askelin

Jiihaa, uusi vuosi ja uuden vuoden lupaukset!

Tuliko tehtyä monta?

Jos olet tehnyt lupauksia, suosittelen, että luet tämän artikkelin. Vaarana nimittäin on, että lupaus unohtuu helmikuuhun mennessä. En halua manata, mutta tilastojen mukaan näin käy jopa 92%:lle lupauksen tehneistä, valitettavasti.

Koska haluan yhtä paljon kuin sinäkin, että olet poikkeus ja oikeasti onnistut tekemään kaipaamasi muutoksen, kirjasin alle kaavan, joka parantaa onnistumismahdollisuuksia.

Jos taas ET tehnyt lupauksia, koska ajattelit, että ote kuitenkin lipsuu, tämä artikkeli on yhtä lailla sinulle. Jos haaveissasi siintää viime vuotta parempi kunto, olo, peppu tai energiataso, seuraava kaava antaa avaimet muutokseen, joka ei edes tunnu työläältä toteuttaa.

Uusi vuosi ja pyhät lupaukset

Uusi vuosi on mainio paikka aloittaa tyhjältä pöydältä, unohtaa edellisen vuoden lipsumiset ja rientää uudella innolla kohti muutosta.

Tiedätkö mikä on paras tapa saada aikaan muutos? Paras tapa on se, että ylipäätään aloittaa! Entä mikä sitten on paras tapa aloittaa? Paras tapa aloittaa, on aloittaa pienesti.

Mietitäänpä. Oletko joskus tuskaillut jonkin ison projektin aloittamisen kynnyksellä?

Olipa kyse sitten kuntokuurista, isoksi päässeestä pyykki- tai tiskivuoresta tai muusta isosta työstä tai muutoksesta elämässäsi, mitä luultavimmin edessä oleva valtava työ tuskastuttaa jo ennen kuin olet edes päässyt alkuun. Tuskastuminen puolestaan johtaa helposti homman lykkäämiseen hamaan tulevaisuuteen.

On helpompi “aloittaa vasta huomenna”.

Tässä mielessä uusi vuosi ja uuden vuoden lupaus voi olla se kaivattu sysäys, joka saa homman käyntiin. Hyvä!

Mutta jotta et lankeaisi samaan lankaan kuin ehkä viime vuonna ja sitä edellisenä ja vielä sitäkin edellisenä ja luovuttaisi viimeistään maaliskuussa, tarvitaan pieniä askelia.

Isot projektit puuduttavat

Otetaan esimerkiksi tiskivuori, joka on päässyt kasvamaan. Vuori ärsyttää, häiritsee, pyörii mielessä ja muuttuu sitä isommaksi mitä kauemmin tiskaamista välttelee. Ja mitä isompi vuori on, sitä vaikeampi on aloittaa tiskausoperaatiota.

Kun tiskit sitten kerran päättää putsata, voi urakka olla niin valtava, että kun on päästy puoliväliin, vannotaan jo mielessä: “En tiskaa enää ikinä!”

Sama juttu toistuu laihdutuksen ja kuntoilun aloittamisen ynnä muiden hyvän olon tekojen kanssa. Jos homman aloittaminen on pitkittynyt ja sitten kääritään hihat isolla rytinällä, on vaarana että kohta tulee kyllästyminen. “Ei jaksa, ei pysty, ei kykene!”

Siksi uuden vuoden lupauksetkaan eivät aina onnistu. Kerralla tulee haukattua liian suuri palanen.

Mikä sitten olisi parempi taktiikka?

Pienin askelin kohti onnistumista

Hyvä lähestymistapa niin tiskivuoren selättämiseen kuin elämänmuutokseenkin on ottaa pienenpieniä askelia.

Kun aloittaa tekemällä jonkin ihan naurettavan pienen jutun, on helpompi lähteä liikkeelle ja kerta-annos pysyy kohtuullisena.
 • Jos kyse on tiskauksesta, aloita tiskaamalla yksi haarukka. Näin saat homman käyntiin ja mitä luultavimmin on helppo jatkaa haarukasta veitseen, lautaseen ja mukiin.
 • Jos hammaslangan käyttö meinaa jäädä, aloita vain yhdestä hampaasta. Melko pian yksi hammas vaihtuu koko hammaskaluston putsaamiseen.
 • Jos et millään saa aikaiseksi kuntoilla, aloita laittamalla treenikamat päälle. Kun olet täydessä tällingissä, on melkeinpä tyhmää olla jumppaamatta, kun kerran olet jo valmiina!

Tämä kuulostaa lähestulkoon älyttömältä, mutta kun pilkkoo tekemisiä pieniin paloihin, ne eivät enää tunnukaan mörrimöykyiltä, vaan niin helpoilta ja nopeilta, että ne voisi tulla tehtyäkin.

Yksinkertaisuus on motivaatiotakin tärkeämpää ja se voi olla ratkaiseva tekijä siinä, tekeekö jotakin vai jääkö se tekemättä.

Kun tavoitteena on parantaa omaa kuntoa tai pudottaa painoa, ei aluksi tarvitse välttämättä murehtia kokonaiskuvaa. Riittää, kun miettii seuraavaa askelta: tekee yhden treenin, kävelee korttelin ympäri, syö ison kourallisen kasviksia, jättää yhden pullan syömättä, venyttelee, tekee jotakin oman hyvinvointinsa edistämiseksi. Tärkeintä on, että tekee! Jo tänään!

Kun tekee pieniä juttuja yksi toisensa jälkeen, yhtäkkiä huomaakin, että on saanut paljon aikaan ja olo on huomattavasti parempi kuin ennen.

Onnistumisen kaava

Mainitsin aluksi kaavasta, joka johtaa onnistumiseen. Se on loppupelissä äärimmäisen yksinkertainen ja siihen kuuluu vain kolme kohtaa.

Onnistumisen kaava

 1. Pidä mielessä tavoitteesi. Oli se sitten uuden vuoden lupaus tai mielessä pyörivä haave paremmasta, pidä se mielessä, jotta tiedät, mihin suuntaan olet matkalla.
 2. Ota pieniä askelia. Kulje eteenpäin askel kerrallaan tehden asioita, jotka johtavat kohti tavoitetta. Yksi haarukka, hammas ja jumppa kerrallaan. Ei ole pakko asettaa tiukkaa puolen vuoden suunnitelmaa, mikäli se tuntuu lannistavan innostuksen.
 3. Juhli onnistumisiasi. Joka ikinen pieni askel eteenpäin on pienen juhlahetken arvoinen. Tuuletus, taputus omalle olalle tai itsensä positiivinen kannustaminen vievät pitkälle (lue täältä lisää tuulettamisen tärkeydestä!).

Askel askeleelta pääset eteenpäin ja uusia tapoja syntyy huomaamatta, eikä ensi vuonna enää ole tarpeen tehdä samaa lupausta uudelleen.

Olisi kiva kuulla kommenttejasi. Kirjoita siis alle, minkä pienen askeleen voisit ottaa jo tänään!

12 Comments

 1. Olipa hyvä kirjoitus, kiitos siitä!
  Sen innoittamana aion tänään tehdä pakkasesta huolimatta pikku kävelylenkin raikkaassa talvisäässä!

 2. Moi ja hyvää vuotta 2016!

  Ostin kesällä Hyvinvointistartin ja minulle tulee edelleen näitä – sinänsä oikein kivoja – kirjeitä. Veloitetaanko minua jotenkin niin, etten huomaa? En ole mielestäni sitoutunut mihinkään maksulliseen.

  Yst. terv. Kerttuli

  1. Hyvää uutta vuotta Kerttuli! Ei veloiteta. Hyvinvointistartin liittymismaksu on kertamaksu, eikä muita kuluja tule. Viikkokirjeet ovat vain bonusta siihen päälle :)

 3. Itse innostuin ekaa kertaa ikinä smoothieista ja mun pieni muutos on että joka ilta mun iltapala onkin itse tehty terveyspirtelö ja vähän manteleita tai pähkinöitä ?olen tyytyväinen tähän ja odotan innolla uusien reseptien kokeiluja. PS.saisko sulta jonkun uuden smoothie-ohjeen?

  1. Jes, iltapalasmoothiet kuulostaa hyviltä! :)

   Itsekin pyöräytän melkein joka aamu smoothien, mutta ne ovat viime aikoina olleet enempi mallia ”mitä-kaapista-sattuu-löytymään”.

   Viime viikolla pistin smoothieen mustikoiden, salaatinlehtien ja porkkanan lisäksi yhden granaattiomenan siemenet ja siitä tuli tosi hyvää (ravinteikasta myös)!

 4. Oli hyvä artikkeli, olen jo tehnyt jo pitemmän aikaa niin että pienin askelein eikä kerralla.. Paljon helpompi olla kun tietää että ei tarvi tehä kuin pienen asian, se on jo askel eteenpäin.

 5. Hei. Joillekin sopii askel kerrallaan. Minulle itselleni paras tapa oli aloittaa kertarytinällä Hyvinvointistartti ruokineen ja treeneineen. Syy on varmasti se, että tulokset motivoivat minua jatkamaan kun paino laski; ja kun jatkoin saavutin sellaisen energian ja hyvän olon että aloin kiinnostumaan urheilusta ja hyvistä ravinnon lähteistä. Nyt 13kg kevyempänä liikun jollain tavalla joka päivä ja syön paleotyyppisesti, mutta vain maitotuotteita ja pahoja hiilareita vältellen. En pidä sitä vakavana jos jonain päivänä syön pari leipää silloin tällöin. Toki pidän välipäiviä treenistä ihan leväten. Nyt paino on pysynyt pitkään samana, vaikka muutama kilo olisi vielä tiputettavaa. Se ei harmita ollenkaan, koska näen muutosta peilistä kun läski muuttuu lihakseksi. Ja mikä kiire minulla on. Tavoite on olla kesällä siinä kinnossa että kehtaa olla bikineissä. Muutama minulle tähän kommentoinut että se on liikaa kuviteltu. En välitä niistä kommenteista.

  1. Olet ihan oikeassa Niina, asioilla on aina kaksi puolta! Jos iso muutos jännittää, silloin on hyvä edetä pienin askelin, joskus taas hyppäys suoraan syvään päähän on paikallaan.

   Noihin kiloihin liittyen muuten huomio. Välttämättä vaa’an lukeman tuijottaminen ei ole koko totuus. Jos lihasmassa samalla kasvaa, painaa se rasvaa enemmän, jolloin kiloja ei välttämättä lähde, mutta rasvanpolttoa kuitenkin tapahtuu. Peili tai vanhat vaatteet ovat näin ollen parempi mittari kehitykselle!

   1. Ja vielä piti sanoa, että hurjasti tsemppiä Niina ja isot aplodit sille mielettömälle muutokselle, jonka olet jo nyt tehnyt! :)

   2. Kiitos! :) Tiedostan sen, että esim. käsissä ei ole enää läskiä vaan lihasta, mutta kummasti sitä vaakaa vaan tuijottaa. Kävin juuri ostamassa pienempiä treenivaatteita, kun trikoot pyörii jalassa ja topit lörpättää. :) Halusin kertoa tarinani, koska tyylejä tehdä pysyvä muutos on monia.

Kommentointi on suljettu.