Kaksi keinoa pitää paino pysyvästi hallinnassa

Mikä avuksi, kun paino jojoilee? Mikä menee vikaan, jos hyvien tulosten jälkeen tulee aina takapakkia ja pudotetut kilot hiipivät takaisin – joskus jopa tuplaten?

Onko syynä huono itsekuri vai liian tiukka dieetti? Löytyykö syy mahasta vai korvien välistä? Painonhallinta on vaikeaa.

Amerikkalaisesta TV-sarjasta Suurin pudottaja, jossa tavoitteena on intensiivisellä rääkkitreenillä ja tiukalla dieetillä pudottaa mahdollisimman nopeasti mahdollisimman paljon painoa, tehtiin muutama vuosi sitten tutkimus. Tutkimuksessa seurattiin sarjaan osallistuneiden painon kehitystä ohjelman jälkeen.

Lopputulos: kuusi vuotta ohjelman loputtua, 70% pudotetuista kiloista oli palannut takaisin.

Vastaavia tuloksia varten ei ole tarpeen mennä Amerikkaan asti, voi olla että sinulle tai kaverillesi on käynyt samoin. Allekirjoittaneelle ainakin on, vuosia sitten kun olin dieetillä toisensa perään.

Jojoilulle on kuitenkin mahdollista laittaa stoppi.

Kaksi keinoa lopettaa painon jojoilu

Painonhallinta kattaa kaksi puolta: fyysinen ja psyykkinen. Molemmilla niistä on näppinsä pelissä pysyvän painonpudotuksen suhteen.

1. Syy voi löytyä suolistosta

Vuonna 2016 julkaistiin mielenkiintoinen tutkimus jojolaihdutukseen liittyen.

Tutkimuksessa (joka tehtiin hiirillä) katse suunnattiin kohti suolistoa ja suoliston bakteerikantaa.

Tutkijat huomasivat, että ainoa eroavuus jo ennestään laihojen ja kokeen aikana painoa pudottaneiden terveydessä löytyi suolistosta. Painoa pudottaneilla suoliston bakteerikanta pysyi laihtumisen jälkeenkin samanlaisena kuin ylipainoisena, ikään kuin muistona menneestä.

Kun laihtuneiden hiirten dieetti sitten lopetettiin ja ne laitettiin korkeakaloriselle ruokavaliolle, niiden paino nousi uudelleen pikavauhtia – paljon nopeammin kuin niiden, joilla ei ollut ennestään painonpudoshistoriaa.

Mielenkiintoista, vai mitä?

Kun suolistomikrobit toden teolla laitettiin mikroskoopin alle, havaittiin, että syypää painon nousuun löytyi flavonoideista. Flavonoidit ovat kasviksista löytyviä orgaanisia yhdisteitä, jotka mm. toimivat antioksidantteina ja antavat kasviksille niiden värin.

Painon pudottajien suolistosta hyödyllisiä flavonoideja löytyi huomattavasti vähemmän kuin ennestään laihoilta, mikä monen mutkan ja kemiallisen reaktion kautta vaikutti painon nousuun uudelleen. Kun näiden flavonoidien määrä suolistossa saatiin nousuun, painokaan ei noussut uudelleen yhtä nopeasti kuin aiemmin.

No miten tämä sitten onnistuu käytännössä?

Syömällä oikein.

Ravintorikas ruokavalio on a ja o painonhallinnassa. Kasvikunnan ravitsevat vihannekset, marjat, hedelmät, juurekset ja yrtit suorastaan vilisevät flavonoideja, jotka tekevät hyvää sekä suolistolle että koko keholle.

2. Uusia tapoja vanhojen tilalle

Jos laihduttamisen jälkeen palaa samoihin vanhoihin tapoihin syömisten ja liikkumisten suhteen, palaavat samat vanhat kilotkin. Ymmärrettävää, eikö vaan?

Uusia tuloksia tulee vain tekemällä asioita eri tavalla kuin ennen. Avainasemassa onkin uusien tapojen sujauttaminen mukaan arkeen.

Kun opetellaan uusia tapoja ruokavalion suhteen, ei silloin kitkutella tiukalla dieetillä, vaan tehdään terveellisiä valintoja yksi toisensa perään joka päivä. Muutos tapahtuu vähitellen ja se kysyy malttia. Välillä tulee väistämättä pari askelta takapakkia ja se on ihan ok. Painonhallinta on taitolaji, joka on opittava – joskus erehdystenkin kautta.

Tärkeää on olla koko ajan silmät ja korvat auki ja aktiivisesti etsiä sellaisia toimintatapoja, jotka mahtuvat mukaan arkeen ja jotka tuntuvat hyviltä. Miten voisi syödä nykyistä paremmin? Mitkä ovat haastavimpia paikkoja ja miksi? Milloin aina meinaa lipsahtaa vanhaan ja mitä sen sijaan voisi tehdä?

Miten vältät jojoilun lopullisesti?

Painonhallinan kanssa ei tarvitse tuskailla yksin. Jotta pyörät saa kunnolla pyörimään, saa ja pitääkin pyytää apua.

Vatsalihasten omassa Kuningattaren korsetti -verkkokurssissa ja vuodenvaihteessa ilmestyvässä lempeässä Hyvän olon kuningatar -kirjassa painonhallintaa harjoitellaan kokonaisvaltaisen kukoistavan kuningatar-olon myötä.

Painoa ei pudoteta hampaat irvessä ja maha kurnien, vaan jos sille on tarvetta, se tapahtuu ikään kuin mukavana sivutuotteena.

Jojoilua vastaan käytössä on tehokkaat aseet:

  • kurssin ruokavalio hellii vatsaa ja suolistoa ja reseptivihko vilisee värikkäitä ja flavonoidipitoisia ruokia
  • kurssilla ei noudateta tiukkaa tai tarkkaa dieettiä, vaan luodaan hyvä pohja terveelliselle ruokavaliolle ja keskitytään siihen, kuinka syömiset pysyvät hallussa
  • kirjassa ruokavaliota pidetään raiteilla harjoitusten avulla, jotka avaavat silmiä sille, miksi tulee syötyä niin kuin syö, miten välttää sudenkuopat ja miten syödä paremmin, pysyvästi

Hei kuningatar, tule mukaan!

Lähde nyt mukaan kuningatarten maailmaan ja hyödynnä ennakkotilaajan etu:

Lempeä uutuuskirja Hyvän olon kuningatar ja suosittu kiinteän keskivartalon verkkokurssi Kuningattaren korsetti yhdessä ihanassa paketissa!

>> Katso lisätiedot ja liity mukaan! <<