Miten ravintovalmentaja syo

Hyvinvointivalmentajan tunnustuksia ja kuulumisia Italiasta

Viime lauantaina heräsin hyvien yöunien jälkeen päättäväisenä. Otin kainaloon upouuden vihkon ja linnoittauduin sohvalle. Oli aika haaveilla, suunnitella ja antaa ajatusten virrata.

Kirjoitin ylös ajatuksia yritykseeni liittyen ja tein suunnitelmia tulevaisuuden varalle: mitä teen seuraavaksi, miltä haluan, että työni näyttää ja tuntuu.

Tällä kertaa hyödynsin Disneyn käyttämää luovuusprosessia, jossa ensin ideoidaan ilman rajoituksia, sitten tarkastellaan ideoita realistisesti ja arvioidaan mikä on oikeasti mahdollista.

Kahden tunnin ja viiden sivun jälkeen havahduin sohvalta. Kasassa oli joukko uusia, innostavia ideoita sekä uskomattoman hyvä ja rentoutunut mieli. Pohdiskelu ja ajatusten kirjaaminen ylös nimittäin ovat tapoja, joilla itse lataan omia akkujani ja rauhoitan joskus ylikierroksilla pyöriviä aivoparkoja. Samalla kertaa nousee ihana innostus ja energia tulevaa kohtaan.

Yksi juttu, mikä kirjoittaessa nousi esiin, oli se, että en ole aikoihin kertonut juuri mitään itsestäni tai omasta elämästäni. Tiedän, että lopulta kyse ei ole lainkaan minusta (ja siksi jaankin hyvin vähän mitään henkilökohtaista), vaan siitä kuinka voin olla avuksi, mutta ehkäpä oma tarinani tai kuulumiseni voivat antaa inspiraatiota tai uusia ajatuksia.

Siispä, tällä kertaa pieni päivitys siitä, mitä tänne kuuluu, kuka täällä oikein kirjoittaa ja miltä hyvinvointivalmentajan elämä näyttää.

Terveisiä Italiasta

Yleisesti ottaen oma elämäni näyttää tällä hetkellä hyvin erilaiselta kuin mitä se oli kymmenen vuotta sitten. Silloin oli päivätyö toimistossa, jatkuva väsymys, kiire ja stressi sekä ikuinen laihdutuskuuri.

Nyt on vahva ote terveellisestä, minulle sopivasta ruokavaliosta, työ, joka saa sydämen sykkimään ja keinoja pitää keho ja mieli hyvinvoivina.

Oma elämäni näyttää nyt myös hyvin erilaiselta kuin mitä se oli reilu pari vuotta sitten. Silloin haaveissa ja suunnitelmissa oli täysin erilainen tulevaisuus, mutta elämällä olikin hihassaan jotain ihan muuta. Tuli stoppi ja täyskäännös ja oli kuljettava pitkä matka ennen kuin löytyi taas ilo ja valo.

Juuri nyt elämä on täynnä uutta. Tammikuussa myin asuntoni Suomessa ja muutin poikaystäväni luo Italiaan (samalle seudulle, jossa Viikko kuningattarena -hyvinvointiloma järjestetään).

Ilmassa on paljon hämmennystä, jännitystä ja ihmettelyä. Uusi kulttuuri, kieli, tavat ja tottumukset. Kuinka tänne sopeutuu? Mistä löytyvät ne “omat ihmiset”? Miten elämä lähtee kulkemaan?

Samalla iloitsen siitä, että tätä työtä voi tehdä mistä vain! Verkon välityksellä on helppo olla yhteydessä Suomeen ja asiakkaisiini. Vielä viikko sitten sisällä oli oltava kahdet villasukat ja kaksi villapaitaa päällekkäin, kun vanha kivitalo puhkui kylmän kosteaa ilmaa, mutta nyt täällä alkaa jo olla ihanan keväistä ja pihapuuhun on ilmestynyt vaaleanpunaisia kukkia.

Hyvinvointivalmentajan elämää

Mielestäni hyvinvointi koostuu kolmesta osa-alueesta, joista puhun myös Hyvän olon kuningatar -kirjassani ja verkkokursseillani:

 1. fyysinen kunto, liikunta ja lepo
 2. terveellinen ruokavalio
 3. ajatukset ja henkinen hyvinvointi

Näitä kaikkia tarvitaan siihen, että oikeasti on hyvä olla, sisältä ja ulkoa, päästä varpaisiin.

Tässä ajatuksia siitä, mitä nämä osa-alueet minulle tarkoittavat eli miten liikun, mitä syön ja miten hoidan henkistä hyvinvointiani.

Heräänkö joka aamu kuudelta meditoimaan ja juomaan vihermehua? Enkö koskaan sorru herkkuihin? Elänkö niin kuin opetan? Miltä hyvinvointivalmentajan elämä oikeasti näyttää?

Miten liikun?

Liikunta on aina ollut tärkeä osa elämääni ja jos välistä jää muutama päivä, kun en pääse liikkumaan, huomaan, että pipoa alkaa kiristää…

Pienempänä harrastin tennistä ja pituushyppyä, sitten oli aikakausi aerobiciä ja kuntosalia, seuraavaksi vauhdikkaat vuodet Crossfitiä ja kotitreenejä.

Viikko-ohjelmani näyttää suurin piirtein tältä: 2 x lenkki, 2 x punttisali, 1 x kotijumppa.

Käyn pari kertaa viikossa lenkillä, välillä hölkäten, välillä kävellen. Lenkkeily ei itselleni ole tavoitteellista, vaan ennen kaikkea aivojen tuuletusta – aina ilman musiikkia, luonnon ääniä kuunnellen.

Lisäksi viikko-ohjelmaan kuuluu kotijumppaa sekä treenejä paikallisella kuntosalilla. Viime kuussa tein pitkästä aikaa Kuningattaren korsetti -kurssini vatsalihastreenejä samaa matkaa kurssilaisten kanssa ja parhaillaan suunnittelen uusia jumppavideoita tuleville kursseille. Pidän kotitreeneistä, mutta koska työkavereinani ovat lähinnä tietokone ja minä itse, on kiva työpäivän jälkeen lähteä salille “ihmisten ilmoille”.

Kehityksen paikka liikuntarutiineissani liittyy venyttelyyn ja lihashuoltoon. Takareiteni ovat jatkuvasti jumissa istumisesta ja – myönnetään – venyttelyn puutteesta.

Olen tosi huono tekemään pitkiä venyttelysarjoja. Sen sijaan olen tosi hyvä tekemään pieniä dynaamisia venyttelyjä pitkin päivää: lonkankoukistajavenytykset teetä keittäessä, hartioiden pyörityksiä sähköpostien lomassa ja muutamat pakaravenytykset kirjoitusinspiraatiota hakiessa piristävät ja virkistävät kummasti!

Miten syön?

Olen vuosien aikana oppinut kuuntelemaan kehoani ja päässyt melko hyvään tasapainoon liikunnan ja ruoan määrän suhteen. En ikinä punnitse mitään tai laske kaloreita, vaan kuulostelen, koska on nälkä ja miten paljon napa vetää.

Esimerkiksi aiemmin kuljin kävellen tai pyörällä joka paikkaan, mutta nykyisestä asuinpaikasta ei harmikseni pääse kovin moneen suuntaan ilman autoa, jolloin arkiliikuntaa tulee vähemmän kuin ennen. Syömisten määrää on näin ollen joutunut miettimään uudelleen.

Lähes aina aamuni alkavat smoothiella ja pidän huolta siitä, että joka aterialla on kasviksia jossakin muodossa, mieluummin enemmän kuin vähemmän. Täällä Italiassa olen muuten löytänyt uuden ihastuksen: keitetyn pinaatin! Muutama kourallinen pinaattia kiehautetaan kattilassa, valutetaan ja sen jälkeen pyöräytetään pannulla valkosipulin ja oliiviöljyn kanssa. Mausteeksi hieman suolaa ja vaikka sitruunaakin. Nam!

Muuten, kaikki ruokakuvat, joita jaan esim. Instagram-sivuillani ovat “elävästä elämästä” eli itselle valmistettua simppeliä ja nopeaa arkiruokaa.

Oma vatsani ja suolistoni eivät ole niitä kaikkein helpoimpia tapauksia ja syömisiä joutuu usein miettimään vatsan hyvinvoinnin kantilta. Toisaalta ajattelen, että se on myös onni, sillä terveellisestä ruokavaliosta on pakko pitää kiinni, muutoin vaikutukset tuntee heti sisuksissaan.

Haasteena omassa ruokavaliossani on, että tykkään kovasti makeasta. Ymmärrän siis paremmin kuin hyvin kaikkia herkkuhampaan kolotuksen kourissa kärsiviä kanssasisaria! Vanhat kunnon keinot, kuten säännölliset ateriat ja stressinhallinta onneksi tepsivät ja lisäksi ihanat terveelliset herkut (esim. raakasuklaa) pitävät makeahampaan hallinnassa.

Vinkkinä muuten, että L-glutamiini (luotaistuotekaupoista), joka hoitaa suoliston limakalvoa, auttaa myös hillitsemään makeanhimoa!

Miten hoidan henkistä hyvinvointiani?

Hoidan pääkoppaa ja sisäistä hyvää oloa kahdella tapaa: levolla ja uusilla ajatuksilla.

Kunnon yöunista pidän kiinni kynsin ja hampain. Jos joskus herään yöllä pohtimaan keskeneräisiä asioita, silloin tiedän, että on aika hidastaa tahtia, jotta stressikertoimet eivät pääse kohoamaan.

Lepoa ja vastapainoa tietokoneen nakutukselle ovat kävelylenkit, hitaat aamut, jolloin hiljennyn sohvalle mietiskelemään teekupin kanssa ja iltaisin hyvän mielen sarjojen tai elokuvien katsominen Netflixistä. Välillä harrastan myös kymmenen minuutin päiväunia ja lähes joka päivä kirjoitan ajatuksiani ylös paperille. Mikä ihana rauha laskeutuukaan, kun päässä pyörivät mietteet saa vuodatettua muistiin!

Kehitän itseäni ja hankin uusia ajatuksia lukemalla selfhelp-kirjoja. Nyt menossa on Gabrielle Bernsteinin uusin kirja Judgement Detox. Myös kokatessa taustalla pyörii usein jokin valmennusvideo, kaksi kärpästä yhdellä iskulla!

Kirjoista ja kursseista ammennan ajatuksia omille kursseilleni ja jokapäiväiseen elämään. Tiedän, että se millaista tietoa aivoille syöttää, vaikuttaa hurjasti siihen millaisia ajatuksia päässä pyörii. Siksi on koetan aina löytää positiivisia, innostavia ja inspiroivia tietolähteitä ajatusteni tueksi.

Tällaisia kuulumisia täältä. Ihanaa viikkoa! Ensi viikolla taas jotain muuta! :)

11 Comments

 1. Onnea sinulle muutosta Italiaan … varmaan ihanaa aikaa.😁😍 Hei mulla on ollut pitkään kipu tila alaselässä ,en oikein löydä venytystä perus venytys ei oikein auta. Oikea puoli on todella kipuileva . Aita juoksija venytys ei onnistu tai vuorikiipeily liike . Pitkään istuminen ,selällään makaaminen tulee kipua. Joskus pitkä kävely tekee samoin. Lääkäri on todella viimeinen vaihtoehto. Kiitos kun lähetät jumppa /ruokavinkkejä. Jos sinulla on joku hyvä venytys tai vahvitus liike alaselälle niin kiitos etukäteen.🤗😊

  1. Hei Tuula, vaikka et lääkärille olekaan innokas menemään, suosittelisin, että kävisit esim. osteopaatin luona. Joskus selkä voi mennä sellaiseen lukkoon, että sitä ei itse venyttelyillä saa aukaistua, vaan tarvitaan apua ammattilaiselta, joka voi hoitaa selän nikamia takaisin kuntoon. Sen jälkeen on helpompi esim. venyttelyillä ja jumpalla pitää huolta selän kunnosta!

   1. Ok. Täytyy varata aika. Kiitos vastauksesta.

 2. Hei.
  Onnea sinulle, että päätit mennä asumaan sinne ihanaan Italiaan. Toivon, että kaikki siellä onnistuu!
  Itse myös mietimme muuttoa Gran Kanarialle tai Tenerifalle, mutta ei se mene niin helposti, ensiksi pidäs opiskella kieltä ja sitten etsiä asuntoa ja töitä.
  Olisin kiidollinen, jos minäki saisin alaselälle ja lantioseudulle hyviä harjoituksia. Selällään ollessaan, erittyisesti lattialla kaikki ok, mutta istuessa ja töissä päiväkodissa jos tulee pitkältä seisoa ulkona, sitten väsyy hirveästi selkä. Ystävällisin terveisin

  1. Kiitos! Kielen osaaminen on kyllä tärkeää, itsekin aloitin juuri italian opinnot. Toivottavasti haaveesi Kanarialle muutosta toteutuu!

   Kurkkaapa liikkeet, joita olen listannut tässä artikkelissa: https://www.elisamattila.com/vahvistaa-keskivartaloa-ehkaista-alaselkakipuja-liikunta/. Kirjoitin juuri edelliseen kommenttiin, että joskus käynti fyssarilla, osteopaatilla tai kiropraktikolla voi olla paikallaan avaamaan kehon kiristystiloja. Sen jälkeen selän hoito omin neuvoin sujuu taas helpommin!

   1. Hei.
    Kiitos paljon ja mukavaa kevättä!

    Ystävällisin terveisin
    Enni

 3. Moikka Elisa <3 Ihanaa aikaa siellä Italiassa sinulle .Ja mukavaa kevättä myös .Kiitos kaikista vinkeistä ..Tulen taas seuraavaan kurssiin mukaan .Piristää aina nämä ihanat viestit… KIITOS

 4. Hei. Olipa kiva lukea uudesta elämästäsi Italiassa huikeissa maisemissa. Varmasti inspiroituu monista asioista uudella tavalla. Kaikkea hyvää elämääsi😊. Kiitos tähän astisista neuvoista ja vinkeistä..niistä on ollut paljon apua.

Kommentointi on suljettu.