Tahdonvoima-loppumaton-luonnonvara

Viisi tehokasta tapaa saada lisää tahdonvoimaa

Tahdonvoima on kuuma peruna varsinkin painonpudotuksesta puhuttaessa. Miksi kummassa sitä on aina ihan liian vähän??

Tahdonvoimalla tarkoitetaan yleensä päättäväisyyttä, itsekuria, sisua ja vaikka-läpi-harmaan-kiven-mentaliteettia. Sitä, jota on aina maanantaisin aimo annos takataskussa, mutta viikon loppuun mennessä hupenee jäljettömiin.

Kun piti syödä terveellisesti, mutta työkaveri tarjosi karkkia tai oli tarkoitus lähteä lenkille, mutta sitten ei jaksanutkaan, syypää löytyy jäljettömiin kadonneesta itsekurista.

Kuinka siis ottaa niskalenkki itsekurin puutteesta ja hankkia lisää tahdonvoimaa? Tarvitaanko kuria ja järjestystä vai jotakin ihan muuta? Ja hupeneeko tahdonvoima väistämättä ennen pitkää vai voisiko siitä jalostaa uusiutuvan luonnonvaran, josta ammentaa lisää tarpeen tullen?

Tässä viisi tapaa, joiden avulla saat lisää tahdonvoimaa.

Viisi tapaa lisätä tahdonvoimaa

1. Käytä sitä

Olet saattanut kuulla puhuttavan, että tahdonvoimaa on päivittäin käytössä vain rajallinen määrä ja mitä enemmän sitä käyttää, sitä enemmän itsekurivarasto hupenee. Näin ollen, jos esim. koko päivän on pinnistellyt salaatin voimin, ei enää iltasella riitä tahtoa pysyä kaukana herkuista.

Päivän hyvä uutinen on se, että nuo puheet eivät pidä paikkaansa! Tahdonvoimaa on nimittäin mahdollista kerätä lisää… yllätys yllätys… käyttämällä sitä!

Uusimpien tutkimusten mukaan tahdonvoimaa karttuu lisää sitä mukaa, kun sitä käytetään. Se on vähän niin kuin lihas, joka vahvistuu harjoituksen ja onnistumisten myötä. Mitä enemmän sitä treenaa ja mitä enemmän onnistumiskokemuksia saa, sitä suuremmalla todennäköisyydellä tahdonvoimaa riittää seuraavallakin kerralla.

Kuvittele tilannetta, jossa tahdonvoimasi yleensä häviää kuin tuhka tuuleen.

Jos esimerkiksi sukulaisen synttärikesteiltä ei yleensä lähdetä kotiin ennen kuin kahvipöydästä on maistettu jokaista laatua ja vielä santsikierroskin tehty, millainen olo siitä tulisikaan, jos palaisi kutsuilta kotiin vain yhden kakkupalan syöneenä?

Yleensä ensimmäiset suupalat ovat ne kaikkein parhaimmat ja yhden kakkupalan jälkeen lopputuloksena on tyydytetty makeanhammas ja voittajaolo.

Vastaavista pahoista paikoista selviäminen tuo lisätsemppiä ja sisua jatkaa eteenpäin: jos klaaraat tämän, selviät mistä vain!

Mitä enemmän tahdonvoimaa käytetään, sitä paremmin seuraavat tahdonvoimaa vaativat tehtävät onnistuvat. Menestys seuraa menestystä.

Tahdonvoimanvahvistusharjoituksia ei kannata aloittaa Ruotsinlaivan buffetpöydässä, vaan pienin askelin. Jätä työkaverin tarjoama suklaapala ottamatta tai sulje silmät kaupan pullahyllyn kohdalla. Tee yksi harjoitus joka päivä!

2. Helpota sen hommia

Yksi asia on sataprosenttisen varma: jos kotonasi on epäterveellistä ruokaa, tulet syöneeksi sen ennen pitkää. Tai jos et syö sitä itse, perheenjäsenesi, ystäväsi tai kaukainen sukulaisesi syö sen. Tämä on fakta.

Vaikka tahdonvoima vahvistuu käytön myötä, ei sitä tarvitse koetella turhan päiten. Helpota omaa oloasi järjestämällä ympäristösi niin, ettei tahdonvoimaa edes tarvitse koetella.

Jos et voi vastustaa kaapista kuuluvaa keksin kutsua, ei se tarkoita sitä, että olisit epäonnistunut, vaan sitä, että keksiä ei olisi pitänyt säilyttää kaapissa alun alkaenkaan.

Siivoa siis keittiösi turhista vierasvaroista ja hanki tilalle vain terveellistä syötävää. Pimeässä syysillassa ei kuitenkaan tule lähdettyä kauppareissulle, vaikka tekisikin mieli karkkia.

Pakastemarjoista ja banaanista saa loihdittua maistuvan jälkiruoka-annoksen ja yllätysvieraatkin mitä luultavimmin ilahtuvat, kun katat pöytään tuoretta hedelmäsalaattia ainaisen pullapitkon sijaan.

Muokkaa siis oma ympäristösi tukemaan tavoitteitasi.

Toinenkin asia on nimittäin sataprosenttisen varmaa: jos kotonasi on TERVEELLISTÄ ruokaa, mitä luultavimmin tulet syöneeksi sen ennen pitkää. Tai jos et syö sitä itse, perheenjäsenesi, ystäväsi tai kaukainen sukulaisesi syö sen. Mahtavaa!

3. Ole sille lempeä

Kun puhutaan painonpudotuksesta, keppi ja porkkana tai kaikki-tai-ei-mitään-mentaliteetti ovat harvoin hyviä pitkän tähtäimen suunnitelmia.

Lempeydellä ja positiivisilla ajatuksilla puolestaan on kauaskantoiset seuraukset.

Sen sijaan, että moittii itseään ainaisista lipsahduksista ja itsekurin puutteesta, kannattaa keskittyä siihen, mikä menee hyvin ja milloin on onnistunut tekemään hyviä valintoja. Niitäkin hetkiä löytyy ihan varmasti!

Kun omaan toimintaan suhtautuu kannustavan lempeästi, on paljon helpompi päästä yli haasteista. Joskus riittää, kun pysähtyy miettimään, miksi oikeastaan edes tekee mieli sitä kakkua tai keksiä, onko sitä pakko saada juuri nyt vai voisiko tehdä parempia valintoja.

Myös omiin sanavalintoihin on hyvä kiinnittää huomiota.

 • En saisi syödä tätä kakkupalaa.
 • Tämä kakku on kiellettyä.
 • Lipsahdin taas syömään kakkua.

eivät kehitä tahdonvoimaa eivätkä paranna itsekuria.

Sano mieluummin: Voisin syödä palan kakkua, jos haluaisin, mutta tällä kertaa jätän väliin.

4. Harhauta sitä

60-luvulla tehtiin tutkimus, jossa joukolle lapsia annettiin vaahtokarkki. Lapset saivat joko syödä sen heti tai odottaa vartin, jonka jälkeen he saisivat kaksi vaahtokarkkia. Melkoinen koettelemus!

Tutkimuksesta seurasi kaksi mielenkiintoista asiaa:

Ensinnäkin, vaikka se tekikin tiukkaa, osa lapsista onnistui sinnittelemään 15 minuuttia ja ansaitsi tuplakarkit. Heidän taktiikkansa oli harhautus: he pitivät silmiä kiinni, pureskelivat kynsiään ja koittivat keskittää huomionsa johonkin ihan muuhun kuin pöydällä majailevaan vaahtokarkkiin.

Harhautus-tekniikkaa kannattaa kokeilla silloin, kun herkuista on vaikea pitää näppejään erossa. Jos keksipaketti tuntuu kutsuvan sinua keittiön kaapista, lähde vaikka lenkille, siivoa tai tee jotakin ihan muuta, joka harhauttaa ajatuksesi.

Kun maltat odottaa vähän aikaa, palkintona ei ole tuplamäärä herkkuja, vaan se, että niitä ei kohta enää teekään mieli!

Toiseksi, kun kokeeseen osallistuneisiin lapsiin otettiin vuosien jälkeen yhteyttä, tulos oli hämmästyttävä: ne lapset, jotka selviytyivät kokeesta kahden vaahtokarkin arvoisesti, olivat myös menestyneet elämässä itsekurin puutteesta kärsineitä paremmin. Tahdonvoimaa osoittaneet lapset (silloin jo aikuiset) olivat terveempiä, onnellisempia ja taloudellisestikin menestyneempiä kuin ensimmäiseen vaahtokarkkiin sortuneet.

Siinäpä hyvä syy harjoittaa tahdonvoimaa, vai mitä!

Voit katsoa vaahtokarkkitestiä tältä videolta:

5. Pidä kontrolli itselläsi

Mieti sellaista tilannetta, jossa olet täysin kotonasi ja tiedät tarkalleen mitä tehdä, ilman hapuiluja. Osaisit homman vaikka silmät kiinni. Millainen tunne se on?

Mitä luultavimmin olosi on vakaa ja vahva, homma on hanskassa ja kaikki kontrollissasi, eikö vain?

Viides ja viimeinen tapa lisätä tahdonvoimaa, liittyykin juuri kontrolliin.

Jos perheenjäsenesi tuo karkkia kotiin vastusteluistasi huolimatta, et ehkä voi vaikuttaa siihen. Tai jos lapsesi on innokas leipuri, pakkohan niitä luomuksia on maistaa. Elämässä on paljon tilanteita, joihin et voi vaikuttaa ja niiden kanssa on toimittava tilanteen mukaan.

Vastaavasti on paljon tilanteita, jotka OVAT hallinnassasi ja joihin VOIT vaikuttaa.

Kontrollia voi testata todennäköisyydellä.

Otetaan esimerkiksi liikunta. Millä todennäköisyydellä voit sitoutua siihen, että harrastat liikuntaa neljä kertaa viikossa? Jos todennäköisyys on mielestäsi n. 50%, alenna tavoitetta hieman. Mieti, millä todennäköisyydellä voit sitoutua liikkumaan kolme kertaa viikossa. Jos todennäköisyys on nyt 70%, alenna tavoitetta vieläkin hieman lisää. Jos voit sanoa, että liikunta kaksi kertaa viikossa onnistuu 90% todennäköisyydellä, siinä on tavoitteesi!

Mitä luottavaisempi olet sen suhteen, että pysyt tavoitteessasi, sitä korkeampana tahdonvoimasi pysyy, koska tiedät jo etukäteen, että onnistut!

Mieti siis, mitkä ovat hyvinvoinnin, liikunnan ja terveellisen ruokavalion suhteen seikkoja, joihin voit itse vaikuttaa ja tee niitä mahdollisimman paljon.

Näytä sille tahdonvoimalle kuka on kuka!

Tässä vielä kertauksena viisi tapaa lisää tahdonvoimaa:

1. Käytä sitä
2. Helpota sen hommia
3. Ole sille lempeä
4. Harhauta sitä
5. Pidä kontrolli itselläsi

Minkä tahdonvoimanvahvistustekniikan voisit ottaa heti käyttöön?

10 Comments

 1. Kiitos Elisa jälleen ihanasta ja todella konkreettisia neuvoja antavasta artikkelista! Sähköposti pursuaa viestejä mutta saadessani sinun viestin luen sen aina heti tilaisuuden tullen:)
  Olet ihanan positiivinen-mukavaa loppuviikkoa!

  1. Voi ihanaa, kiitos Jaana! Jos mielessäsi on muuten toiveita blogipostausten aiheiksi, pistä vaan tulemaan! :)

 2. Kiitos Elisa
  Hyvä blogi ja vinkit välillä katoavan itsekurin löytämiseksi ja voimissa pitämiseksi. Just nyt pimeässä marraskuussa tsemppiäsi tarvitaan

 3. Osui ja upposi! Monen monta kertaa olen miettinyt juuri tuota miten tahdonvoima aina häviää juuri kun sitä tarvittaisiin. Nämä keinot tulevat käyttöön saman tien. Kiitos Elisa ?

 4. Tämä osui ja upposi! Mahtava kirjoitus.
  Motivaatio on kateissa ja usko itseen välillä horjuu.
  Kiitos mahtavista rohkaisuista!

  1. Lähetän täältä matkaan valtaisan annoksen tsemppiä!

   Kannattaa aloittaa jollakin ihan pikkiriikkisellä asialla, joka tuo hyvän olon. Sen jälkeen seuraavan ja sitä seuraavan askeleen ottaminen on taas asteen helpompaa ja vähitellen motivaatio kasvaa.

 5. Kiitos Eliisa :) Tuli tarpeeseen..On alkanut lipsua tuo tahdon voima ja painonpudotus tavoite ..Kiitos tosi paljon.. Qn aika palata ruotuun.. Herkut alkoi liikaa houkutella ja tuli syötyäkin niitä liikaa.. joten paino jämähti samaan lukemaan..Nyt otan taas uuden asenteen.. Ihanaa päivää myös sinulle <3

  1. Uudenlainen asenne ja lähestymistapa kuulostaa tosi hyvältä! Laita vaikka joka päivälle yksi pieni tavoite, joka on helppo toteuttaa. Tsemppiä päivääsi! :)

Kommentointi on suljettu.