Turvallinen ja toimiva alakropan huippuliike vahvistaa reidet ja pakarat

Kun kaipaat hyvää liikettä kasvattamaan kuntoasi monipuolisesti, ei tarvita TV-shopista tuttuja vatsalihaslaitteita eikä tasapainoilua jumppapallon päällä samalla hauiskääntöjä tehden…

Vanha kunnon kyykky tekee sinusta vahvan, polttaa rasvaa, parantaa liikkuvuutta ja antaa potkua ja pyöreyttä alakropan lihaksille. Mikä mahtava liike!

Jos yleensä kyykkyä tehdessä polvet kipeytyvät, on suuri todennäköisyys, että pienillä asennon korjauksilla ja tekniikan hienosäädöllä, ongelmat poistuvat. Kyykky on nimittäin mahdollista tehdä turvallisesti ja polviystävällisesti.

Vuosia sitten kärsin itsekin aina siitä, että omat polveni kipeytyivät hyvin herkästi. Kun kävin kuntosalilla tai jumppatunnilla, minulla oli aina polvisuojat ja silti kyykkäykset tuntuivat polvissa ikävästi. Kipeytymiseen vaikuttivat osaltaan niin heikot lihakset, nuoruuden tennisharrastuksen muistot kuin huono tekniikkakin, mutta mikä parasta, ajan myötä olen päässyt eroon niin suojuksista kuin kivuistakin. Hyvä tekniikka ja lihasten vahvistuminen ovat tehneet tehtävänsä!

Kyykyn hyödyt

Kyykkyjä ajatellaan yleensä vain alakropan treeninä ja totta onkin, että se tehoaa etupäässä etu- ja takareisiin, pakaroihin ja pohkeisiin, mutta kun liike tehdään oikein, saa harjoitusta myös keskivartalo.

Kyykky ei anna vain kauniita kesäshortsijalkoja, vaan kyykkäämistä kannattaa harrastaa myös sen vuoksi, että sillä on suora siirtovaikutus muuhun elämään.

Kun hallitset hyvän tekniikan, säästyt monilta selkäkivuilta kantaessasi tai nostaessasi tavaroita tai kun kyykistyt ottamaan jotakin lattialta. Kyykyllä on näppinsä pelissä myös hyvän tasapainon ja kehonhallinnan kanssa.

Jos istut paljon paikoillasi, kyykky on hyvää vastapainoa. Kyseinen liike parantaa verenkiertoa alakropassa ja auttaa lisäämään liikkuvuutta istumisen jäykistämiin jalkoihin.

Kuinka syvälle pitäisi kyykätä?

Monet alkuperäiskansat ovat aikoinaan syöneet syvässä kyykyssä ja muistelepa millaisessa asennossa pienet lapset ovat kyykistyessään. Takapuoli lähes hipoo maata, vai mitä?

Kyykky on siis hyvinkin luonnollinen liike. Monet meistä vain jäykistyvät iän tai erilaisten vammojen myötä.

Ihanteellista olisi, jos pääsisit kyykkyyn, jossa sääri ja reisi muodostavat 90-asteen kulman tai reisi on alle polven tason. Jos tämä ei nyt onnistu, älä ota siitä stressiä. Pienikin kyykky on parempi kuin ei kyykkyä ollenkaan.

Kun lähdet kyykkäämään, kiinnitä ensin huomiota ao. videolla annettuihin tekniikkavinkkeihin ja lähde syventämään kyykkyä vähitellen.

Jos polvissa on nivelrikkoa tai lonkka ei ole kunnossa, älä edes yritä 90-asteen kulmaa – ainakaan aluksi. Voi olla, että liikkuvuuden lisääntyessä, kyykkykin syvenee. Tarkoitus ei ole saada aikaan irvistyksiä ja tuskanhuokailuja, vaan vahvistaa tärkeitä lihaksia.

Tee kyykkytreeni

Katso nyt ao. kyykyn tekniikkavideo ja tee sitten vauhdikas kyykkytreeni!

Muista nämä tekniikkavinkit:

 • ota lantion levyinen haara-asento
 • käännä polvia ja varpaita hiukan ulospäin, kuin levittäisit lattiaa allasi
 • kun lähdet kyykkyyn, työnnä takapuolta taaksepäin, kuin istuisit tuolille
 • pidä ylävartalo ja rintakehä pystyssä ja pää ylhäällä, kuin menisit hissillä alas ja ylös
 • jännitä myös hieman vatsalihaksia äläkä päästä selkää notkolle

Lämmittely

2 kierrosta

 • 10 x jalkojen heilautuksia eteen ja taakse
 • 10 x jalkojen heilautuksia vasemmalta oikealla
 • 3 x kyykky (hitaasti, tekniikkaa hioen)

Treeni

8 minuuttia

Tämä treeni kestää kahdeksan minuuttia. Tee sen aikana niin monta kierrosta kuin ehdit seuraavia liikkeitä: 16 vuorikiipeilijää (8/jalka), kahdeksan kyykkyä ja neljä lapapunnerrusta. Pidä hengähdystaukoja tarpeen mukaan!

Tsemppiä treeniin! :)

Olisi kiva kuulla tunnelmia treenin jälkeen; pistäthän siis viestiä alle: miten meni?

P.S. Jos kaipaat lisää kyykkytreeniä, lue täältä seinäkyykyistä!

10 Comments

 1. Ihan huipputreeni! Syke nousi kivasti ja hikikin lähti liikkeelle. Lapapunnerrus oli minulle ihan uusi juttu – otan varmasti sen käyttöön tästä eteenpäin. Kiitos taas loistavasta treenistä!

  1. Mahtavaa! :) Jep, lapapunnerrus on ihan huippu. Se availee tehokkaasti hartioita ja yläselkää.

 2. Mukava treeni ja lyhyt yksinkertainen ohjelma alensi hyvin aloittamiskynnystä. Syke nousi ja tuli lämmin. Kiitokset Elisa ?

 3. Olipa tehokas treeni ja yksinkertainen. Tälläisiä on kiva tehdä ☺

 4. Nyt vasta pääsin testaamaan :) Hyvä ja tehokas treeni. Kiitos !

Kommentointi on suljettu.