Sinä ansaitset arvostusta ja rakkautta – itseltäsi

Tänään haastan sinut ajatusleikkiin.

Tämä leikki on oikeastaan totista totta ja voi parhaassa tapauksessa saada aikaan uskomattomia ahaa-elämyksiä ja positiivisia muutoksia niin ajatuksiisi, tunteisiisi kuin toimintaasikin.

Oletko mukana?

Homman nimi on se, että tänään (ja mielellään koko loppuviikon, loppuvuoden tai vaikka loppuelämän ajan) koetat saada itsesi kiinni lausumistasi tai päässäsi pyörivistä huonoista, negatiivisista tai itsellesi haitallisista sanoista ja ajatuksista.

Ei missään nimessä helppoa, mutta todella hyödyllistä!

Ei enää vähättelyä, vaan pelkkää arvostusta

Jostain kumman syystä lähes joka ikinen meistä aika ajoin vähättelee, arvostelee, kritisoi, tuskailee, ajattelee tai puhuu negatiiviseen sävyyn itsestään.

 • kyseessä voi olla aamulla peilin edessä tummien silmänalusten ja sojottavan tukan kauhistelu
 • tuskanhikinen puhina sovituskopissa, kun mikään vaate ei taaskaan mahdu päälle
 • itsensä ruoskiminen siitä, että viikonloppuna tuli taas syötyä enemmän kuin piti
 • omien taitojen ja saavutusten vähättely, kun mikään ei ikinä tunnu onnistuvan
 • oman mielipiteen sanomatta jättäminen siinä harhaluulossa, että ketään ei kuitenkaan kiinnosta

Jos mikä tahansa näistä kuulostaa tutulta, haluan sanoa sinulle kolme sanaa:

Lopeta se heti!

On korkea aika tehdä täyskäännös.

Vaikka itselle lausutuissa moitteissa piilisikin totuuden siemen, onnistuu muutoksen tekeminen paljon paremmin aivan toisenlaisella taktiikalla.

Kun syytösten ja vähättelyn sijaan kehut, arvostat, rakastat ja osoitat tervettä myötätuntoa itseäsi kohtaan, huomaat kuinka elämäsi muuttuu paremmaksi aivan pikavauhdilla.

Kun muutat sanasi, muutat todellisuutesi

Negatiiviset tai vähättelevät ajatukset kumpuavat menneisyydestämme. Jokin tapahtuma, jonkun ihmisen käytös, jokin vastoinkäyminen tai muu merkittävä kohta elämässäsi, on muovannut tapaa, jolla suhtaudut itseesi tai ympäröivään maailmaan. Jokaisella meistä on omat tarinamme ja oma historiamme.

Haastavinta näissä tarinoissa on se, että usein ne ovat automaattisia, tiedostamattomia ajatusmalleja. Ei sitä edes huomaa, että aina tulee sanottua tai ajateltua tietyllä tapaa. Jos näihin kriittisiin ja negatiivisiin ajatuksiin jää jumiin, ne pitävät vahvassa otteessa ja estävät sinua tuntemasta itseäsi hyväksi ja arvokkaaksi.

Tarkoituksena ei välttämättä ole ryhtyä yltiöpositiiviseksi, vaan ennemminkin harjoitella sitä, että havaitsee, millaista keskustelua käy itsensä kanssa ja mitä tapahtuu, kun haitallinen ajatus iskee tajuntaan.

Antaako sille vallan, jääkö huonoon tunteeseen vellomaan vai onko asiaa mahdollista tarkastella objektiivisesti: onko se oikeasti totta?

Se miten puhut itsellesi ja mitä ajattelet itsestäsi luo todellisuutesi. Kun muutat sanasi, muutat todellisuutesi.

Mietipä menestyneitä urheilijoita. Luuletko, että Usain Bolt miettii ennen starttia, että “Mitenhän tässä kisassa tänään käy?” tai että “Toivottavasti juoksu onnistuu.”

Ei. Hän uskoo itseensä 110-prosenttisesti. Hän uskoo ja luottaa siihen, että hän on maailman paras ja että hän pystyy mihin vain.

Siispä, sen sijaan, että kauhistelet sitä peikkoa, joka katsoo peilistä aamuisin, suhtaudu peilikuvaasi lempeän ymmärtäväisesti, sivele kasvoille virkistävää voidetta, iske silmää peilikuvalle ja päätä että seuraavana yönä menet hieman aiemmin nukkumaan.

Sen sijaan, että haukut itseäsi laiskaksi ja saamattomaksi, kun liikunta on taas jäänyt vähemmälle tai moitit itseäsi heikosta itsekurista, kun taas kerran repsahdit karkkipussiin, päätä, että hitto vie, sinun kehosi ansaitsee parempaa kohtelua. Pistä saman tien kalenteriin seuraava liikuntakerta ja kirjoita kauppalistaan iso kasa kasviksia ja hedelmiä.

Sen sijaan, että vähättelet saavutuksiasi tai taitojasi, käytä rohkeasti superlatiiveja ja uskalla kehua itseäsi! Tiedäthän, että olet hyvä juuri noin! Ja jos haluat muutosta nykytilaan, se onnistuu kyllä. Ei niin, että mietit: ”Toivottavasti onnistun tällä kertaa”, vaan uskoen, luottaen ja itseäsi kannustaen, rakastaen ja arvosten.

Sitten se aluksi mainitsemani haaste. Näin se menee:

 1. Seuraa käytöstäsi, ajatuksiasi ja sanojasi.
 2. Aina kun saat itsesi kiinni sanomasta jotakin kriittistä, negatiivista tai vähättelevää itsestäsi, sano “Stop”!
 3. Keksi tilalle parempi, lempeämpi, voimaannuttavampi ja arvostavampi lause tai vaihtoehtoinen toimintatapa.
 4. Toista, toista ja toista hyviä lauseita, kunnes uskot niihin.

Muutos ei tapahdu yhdessä yössä, mutta kun muutat ajatuksiasi, muutat vähitellen todellisuutesi.

Usko itseesi! Olet arvokas, osaat ja pystyt.

15 Comments

 1. Kiitos taas?kiva kun tulee tätä henkistäkin treeniä. Sitä niin unohtaa tämän puolen..joten muistutus oli tarpeellinen. Ps. Hymy, vesilasi, liikunta- ja kiitollisuudenhetki aamuisin jäivät pysyväksi tavaksi…toimii?

  1. Henkisen hauiksen kasvattaminen on vähintään yhtä tärkeää kuin fyysisenkin :)

   Kuulostavatpa hyviltä nuo aamusi! Eihän siitä voi seurata muuta kuin mahtava päivä :)

   1. Tämä juttu oli parasta, mitä olen kuullut aikoihin. Minä käyttäydyn just noin. Minua kehutaan, mutta olen itselleni aina kaikkea muuta kuin oikeudenmukainen. Kiitos!

 2. Kiitos?
  Tässäpä opettelemista?
  Olin jo 2 pv Lahdessa MM-kisoissa ja katselin urheilijoiden ilmeitä??
  Positiiviset ilmeet ja koko olemus huokui jo hyvää itsevarmuutta ja se näkyi saavutuksissa.
  Etukäteen ”hävinneille” ilmeille kävi…..
  Huomenna kannustamaan ja tarkkailemaan koko loppuviikoksi ja itselle oppia ottamaan…
  Ihanaa talven jatkoa kaikille??

 3. Piristi päivää.
  Ajatuksilla on uskomattoman suuri vaikutus. Kiitos!

 4. Kiitos kaunis, nämä sanat tulivat juuri oikeaan hetkeen kun mieli alamaissa. Muistaa taas että olen paras minä joka on.

 5. Olen kova ruoskimaan itseäni jokaikisestä asiasta, joka ei onnistu tai jos peilikuva ei miellytä.
  Tästä eteenpäin yritän ajatella itsestäni positiivisemmin, kiitos! <3

  Eikös se vaikuta myös negatiivisesti muihin ihmisiin, kun ruoskii ja moittii itseään? Kun rakastaa ja arvostaa itseään niin silloin vasta pystyy aidosti rakastamaan ja arvostamaan muita ihmisiä.

  1. Olet niin asian ytimessä kuin olla voi. Kun sinulla on hyvä olla itsesi kanssa, se näkyy ja kuuluu myös ulospäin. Siispä harjoittelemaan! :)

 6. Kauniit sanat tai oman itsensä saatikka sitten kropan arvostus on tiukilla jatkuvan sairastelun vuoksi. ? Tuskastuminen, kun ei pääse liikkumaan ja paino nousee on päällimmäinen tunne!
  Mut tää on hyvä muistutus, et ei jää velloo surkeuteen… On tärkeämpiäkin asioita kun paino!

  Voihan sitä alkaa kehumaan miten hyvin kestää kuumetta tai kuinka kauniisti posket hehkuu lämmöstä ? ?
  Kiitos Elisa näistä teksteistä, ne saa ajattelemaan asioita! ❤️

  1. Ilman muuta nykytilanne vaikuttaa eikä itsensä arvostaminen ja kehuminen aina ole helppoa, mutta huomaatko, miten heti aloit ideoida vaihtoehtoisia tapoja suhtautua asioihin! Lähetän täältä lämpimiä ajatuksia ja hyvää mieltä! :)

 7. Kiitos Elisa ihanista vinkeistä ..Tuli tarpeeseen.Pitää muistaa kehua itseä varmaan toimii <3 Hyvää laskiaistiistain jatkoa sinulle ..

Kommentointi on suljettu.