Neljä hyvän olon ohjetta uudelle vuodelle

Tammikuussa – ja varsinkin parin viime vuoden jälkeen – halu aloittaa uusi vuosi puhtaalta pöydältä on kova.

Nyt voisi taas tehdä lupauksia, asettaa tavoitteita, aloittaa laihdutuksen, tehdä päätöksen elämäntapamuutoksesta ja päättää, että nyt alkaa liikunta, terveellinen syöminen ja hyvinvointi. Uusi vuosi, uusi minä!

Lehdistä ja netistä löytyykin kasapäin neuvoja, joiden turvin voi kiiruhtaa dieetille ja käynnistää liikunnan täydellä teholla.

Mutta samaan aikaan, kun mainostetaan erilaisia kuureja, on noussut vastarintaliike, joka toitottaa, että älä laihduta, vaan hyväksy itsesi sellaisena kuin olet.

Ristiriitaista, vai mitä! Mitä tässä oikein pitäisi tehdä?

Laihduttaa vai ei?

Mielestäni asioiden ei tarvitse olla mustavalkoisia.

 • Saat laihduttaa tai tehdä muutoksia elintapoihisi, jos haluat, eikä sitä tarvitse selitellä tai perustella. Jos fyysinen olo ei ole hyvä, saa keventää, ilman että se automaattisesti tarkoittaisi huonoa itsetuntoa. Miten sen tekee, onkin sitten eri asia. Vähitellen tehtävät pienet muutokset toimivat kuitenkin lähes aina paremmin kuin pikakuurit.
 • Saat tehdä uuden vuoden lupauksia ja asettaa tavoitteita, jos haluat. Parjatut lupaukset eivät aina ole tuhoon tuomittuja, vaan voivat auttaa pääsemään hyvään vauhtiin muutosten kanssa.
 • Saat myös olla tekemättä muutoksia ja lupauksia! Ei tarvitse tehdä lupauksia tai laihduttaa vain siksi, että on tammikuu tai siksi, että joku muu niin sanoo. Tee niin kuin itse parhaaksi näet.

Teet niin tai näin, kannustan joka tapauksessa pitämään mielessä seuraavat muistisäännöt.

Uuden vuoden hyvän olon ohjeet

 1. Kun liikut, liiku kunnioituksesta, arvostuksesta ja hyväksynnästä omaa kehoasi kohtaan – ei syyllisyydestä tai pakosta käsin. Liiku siksi, että haluat pitää itsestäsi parasta mahdollista huolta – ei siksi, että peilikuva ärsyttää.
 2. Voit asettaa tavoitteita, mutta tiettyjen määrien ja aikojen sijaan, keskity mieluummin tekemiseen. Ennemmin kuin -10 kg kahdessa kuukaudessa, laita tavoitteeksi liikkua vähintään kolme kertaa viikossa, lisätä kasviksia joka aterialle, vähentää sokeria ym. johon voit itse vaikuttaa.
 3. Voit laihduttaa, mutta älä siksi että haluat tuloksia nyt ja heti. Dieetti voi tuottaa nopeita tuloksia, jotka sitten häviävät yhtä nopeasti kuurin loputtua. Siksi on aina parempi tehdä vähitellen sellaisia muutoksia, jotka eivät häviä, kun tulee loma, flunssa tai arkikiire. Elämän ei tarvitse olla kilpajuoksua kohti tiettyä tavoitetta eikä kuuria toisensa perään.
 4. Elämää ei tarvitse suorittaa eikä tehdä sen mukaan, mitä joku muu sanoo, että pitäisi tai ei pitäisi tehdä. Tärkeintä on, että voit seistä omien päätöstesi takana.

Kerro, teitkö uudenvuodenlupauksia?

9 Comments

 1. Tavallaan tein uudenvuoden lupauksen; lupasin pitää huolta itsestäni ja nauttia elämästä :) Itseasiassa olen jo alkanut siihen jokunen aika sitten. Nyt lupaan lähinnä jatkaa sitä ja tsempata itseäni lisää oman näköiseen elämään.

 2. Minä teen aina lupaukseni 1.4.
  Ihan vain siksi, että on aprillipäivä ja muutenkin keväällä jaksaa paremmin tehdä muutoksia kilpaa auringon kanssa.

 3. Tein taas jokavuotisen lupaukseni: en tänäkään vuonna aloita tupakointia. Tuo lupaus on pitänyt. En ole koskaan tupakoinut.😂
  Nuo neljä hyvän olon ohjetta täytyy kans ottaa omaksi🤔

 4. Aloin jo joulun jälkeen muuttaa elintapojani niin,että jätin sokerin pois ja se on (ihme kyllä) pitänyt jo 2 viikkoa.Turvotus on lähtenyt,kiloista viis,kun niitä ei muutenkaan ole kovin paljon.Ajattelen terveyttäni.Ja aiheuttaahan sokeri(vehnäjauhon ym.lisäksi)hiljaista tulehdusta,joka taas on riskitekijä monissa sairauksissa.Vehnää myös yritän välttää.Liikkuminen on aina kuulunut arkeeni.

 5. Aloitin syksyllä itsestäni huolehtimisen ja tavoitteeni on jatkaa elämää ajatuksella ¨minä ensi¨. Ei itsekkäästi vaan minua kunnioittaen. Aikaisemmin muiden hyvinvointi ja halut ovat aina olleet etusijalla.
  Toistaiseksi olen pärjännyt hyvin ja toivon saman jatkuvan ainakin tämän vuoden, jonka jälkeen tämä voisi olla jo uusi elämäntapa :)

Kommentointi on suljettu.