Millaista on monipuolinen liikunta?

Monipuolinen liikunta tekee hyvää!

Olet varmaankin kuullut tämän lauseen moneen kertaan, mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa?

Jos tykkää käydä leppoisilla kävelylenkeillä – hyvä!
Jos tykkää käydä salilla nostelemassa puntteja – jes!
Jos tykkää tanssitunneista, pyöräilystä, joogasta, hikijumpasta tai pallopeleistä – hienoa!

Kaikki liikunta tekee hyvää, mutta yksi laji ei välttämättä pelkästään riitä pitämään huolta kehosta kokonaisvaltaisesti ja monipuolisesti. Hyvä yleiskunto koostuu nimittäin monesta osasesta.

Millaista on monipuolinen liikunta?

Monipuolinen liikunta on:

  1. Kestävyyskuntoa kohottavaa eli reipasta liikettä, jonka aikana pystyy kuitenkin helposti puhumaan (esimerkiksi kävely, pyöräily, uinti tai hyötyliikunta). Se mm. parantaa sydämen pumppaustehoa ja keuhkojen kapasiteettia, alentaa verenpainetta sekä 2-tyypin diabeteksen ja metabolisen oireyhtymän riskiä.
  2. Lihaskuntoa kehittävää eli liikettä, joka rasittaa ja vahvistaa lihaksia ja luustoa (esim. (kehon)painoharjoittelu, porraskävely, pallopelit tai raskaat pihatyöt). Se mm. parantaa fyysistä toimintakykyä, vahvistaa tuki- ja liikuntaelimistöä, vähentää kehon rasvakudoksen määrää, parantaa sokeriaineenvaihduntaa ja lisää energiankulutusta.
  3. Sykettä nostavaa eli liikettä, joka pistää kunnolla hengästyttämään (esim. juoksu, ryhmäliikunta tai tanssi). Se mm. tekee hyvää sydämelle, hapenottokyvylle ja voi edistää rasvanpolttoa vielä harjoituksen loputtuakin.
  4. Palauttavaa eli liikettä, joka rauhoittaa ja edistää em. treeneistä toipumista (esim. venyttely, jooga, kävely). Se edistää kehon notkeutta ja liikkuvuutta, ylläpitää ja kasvattaa liikeratoja ja auttaa pitämään lihakset ja nivelet toimintakunnossa.
Edellä listatut lajiesimerkit riippuvat muuten vauhdista ja intensiteetistä. Esimerkiksi jooga voi olla joko lihaskuntoa kehittävää tai palauttavaa, lihaskuntoharjoittelukin voi olla sykettä nostavaa tai ryhmäliikunta kestävyyskuntoa kohottavaa.

Monipuolisuutta lisää myös se, että ohjelmassa olisi vetoja ja työntöjä, kiertoja, tasapainoilua, nostoliikkeitä sekä askelia eteen, taakse ja sivuille.

Miten saada monipuolinen liikunta mukaan arkeen?

No miten nämä kaikki saa mahtumaan mukaan arkeen? Varsinkin, jos aikataulut eivät anna myöden monen eri lajin harrastamiselle.

Yksi toimiva vaihtoehto on vaihdella mahdollisuuksien mukaan nykyisen liikunnan tempoa, kestoa ja tyyliä: joskus vauhdikkaammin, toisinaan rauhassa ja pidempään.

Jos vaikka tykkäät leppoisista kävelylenkeistä, kävele välillä reippaampaa tahtia niin, että hengästyt kunnolla, pysähdy toisinaan lenkkipolun varteen tekemään lihaskuntoliikkeitä ja tasapainoiluharjoituksia ja lenkin jälkeen tietysti venyttelyt päälle. Pienilläkin muutoksilla harjoituksiin saa monipuolisuutta!

Monipuolista liikuntaa yhdellä kurssilla

Monipuolinen liikunta toteutuu myös Kuningattaren kuntosali -kurssilla. Kyseessä on kolmen kuukauden mittainen motivaatiopaketti energiseen oloon!

Kurssilla kehitetään lihaskuntoa, nostetaan sykettä ja kohotetaan kestävyyskuntoa vaihtelevien kotitreenien avulla – palauttavaa kehonhuoltoa ja venyttelyä unohtamatta.

Tule mukaan Kuningattaren kuntosalille!

Kuningattaren kuntosali on kurssi, joka kannustaa, innostaa ja motivoi liikkumaan.

Kurssin arkeen sopivat treenit auttavat saavuttamaan tavoitteet, pistävät vauhtia aineenvaihduntaan, kiinteyttävät ja saavat hehkumaan itsevarmana.

Treenien avulla voit päästellä höyryjä ja nostaa energiaa tai laskea stressiä ja rentoutua.

Lisäksi kuukausittaiset ohjelmat auttavat mm. kuuntelemaan kehoa paremmin ja sitä kautta löytämään itselle ihanteellisimman ruokavalion, opettelemaan uusia tapoja ja lisäämään kiitollisuutta ja onnellisuutta elämään.

Liity nyt kurssille

>> Ilmoittaudu mukaan täältä! <<