Yksinkertainen venyttelyliike verryttää lonkan ja alaselän

Istumisen haitoista on varoiteltu jo pidemmän: “Istuminen on hengenvaarallista”, “Istumisen terveyshaitat verrattavissa tupakointiin ja ylipainoon”, kirkuvat otsikot. Jopa sosiaali- ja terveysministeriö heräsi asiaan ja julkaisi viime kesänä kansalliset suositukset istumisen haittojen vähentämiseksi.

Sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteen mukaan keskivertosuomalainen istuu tai makaa valveillaoloajastaan yhdeksän tuntia joka päivä. Jos tekee istumatyötä, matkaa autossa työmaalle ja takaisin ja vielä illallakin tulee istuskeltua tai löhöiltyä, voisin kuvitella, että istuttuja tunteja kertyy helposti enemmänkin.

On siis todellakin syytä tehdä korjausliikkeitä! Säännöllistä liikuntaa, verryttelyä ja venyttelyä kaivataan!

Treenit, hyötyliikunta, istumisasennon vaihtelu säännöllisin väliajoin, seisominen puheluiden aikana, mainostaukojumppa ja portaiden valinta hissin sijaan ovat kaikki varteenotettavia vaihtoehtoja lisätä arkiaktiivisuutta.

Yksi mainio tapa nollata istumisen vaaroja on venyttely. Varsinkin lonkankoukistajiin kohdistuvat venytykset tekevät terää.

Mikä lonkankoukistaja?

Lonkankoukistajat ovat lonkan etuosassa, nivusten tienoilla sijaitseva lihasryhmä, jonka tehtävänä on – yllätys yllätys – lonkan koukistaminen! Kun nostat polvia kohti rintaa (esim. portaita kävellessä) tai teet vaikkapa istumaannousuja, ovat lonkankoukistajat silloin hommissa.

Sen sijaan kun istut, lonkankoukistajasi ovat toimettomina, mikä ajan mittaan johtaa siihen, että ne lyhenevät, kiristyvät ja heikkenevät. Ei hyvä!

Lonkankoukistajat ovat ainoa lihasryhmä, joka yhdistää ylä-, ala- ja keskivartalon. Jos lonkankoukistajat eivät voi hyvin, se voi vaikuttaa moneen muuhun osaan kropassasi.

Heikot lonkankoukistajat vaikuttavat kropan asentoon ja esim. jumpatessa liikeradat voivat kärsiä. Kireät lonkankoukistajat puolestaan voivat vetää lantiota väärään asentoon, joka voi ilmetä mm. alaselkäkipuina. Auts!

Mikä avuksi kireisiin lonkankoukistajiin?

Mikä siis avuksi?

Jos päivän mittaan tulee istuttua paljon töissä, autossa ja kotisohvalla, ei liikunta ei välttämättä yksistään riitä pitämään lonkankoukistajia tyytyväisenä.

Jos istumisen jumittamilla lihaksilla ryntää lenkille lähes lämmittelemättä, voivat lonkankoukistajajumit oireilla polvivaivoina, selkäkipuina tai jopa niskan jomotuksena.

Ministeriönkin suosittelema arkiaktiivisuus on hyvä tapa ehkäistä oireita. Lisäksi jumituksia sulattamaan tarvitaan venyttelyä.

Venyttely torjuu istumisen haittoja

Jos lonkan seudulla jumittaa ja päivän aikana tulee istuttua tuntikaupalla, kokeilepa tätä tehokasta venytystä!

 

tehokas lonkankoukistajavenytys

 1. käy lattialle selinmakuulle ja koukista jalkasi
 2. levitä kädet sivuille, kämmenet alaspäin
 3. koukista oikeaa jalkaa niin, että oikea kantapää tulee vasemman polven päälle
 4. kallista alakroppaasi vasemmalle niin, että saat oikean jalkapohjasi maahan
 5. käännä katse oikealle
 6. paina oikeaa polvea poispäin vartalostasi
 7. pysy venytyksessä minuutti
 8. vaihda jalat toisinpäin ja venytä toinen minuutti

Toista päivittäin!

Yhdessä venyttely, liikunta ja tauot istumisesta auttavat pitämään lonkankoukistajasi tyytyväisinä. Hyvä ensimmäinen askel päivittäiseen liikuntaan on lähteä mukaan viikon mittaiseen Hyvinvointistarttiin: pirteät treenit, verryttelyt ja venyttelyt lempeiden ruokavalio-ohjeiden kera tuovat liikettä ja puhtia päiviin!

Jätä alle kommentti: miltä venytys tuntui?

26 Comments

 1. Ihana liike. Ajan tilataksia Helsingissä. Särkylääkkeillä 600 mg ibuprofenilla olen toisinaan joutunut helpottamaan olotilaani.
  Kiitos tästä oivallisen hyödyllisestä venytysliikkeestä :)

  1. Hyvä kuulla, että liikkeestä oli apua! Venyttelyt kannattaa ottaa jokapäiväiseksi rutiiniksi, jotta saat elvytettyä istumisen puuduttamia lihaksia.

 2. Tehokas liike varsinkin näin aamutuimaan! Kiitos vinkistä!

Kommentointi on suljettu.