Kolme askelta tapojen muuttamisen tangoon

Jos painonhallinta olisi helppoa, unelmatilanteessa painosi olisi prikulleen sitä mitä haluat, eikä se tuottaisi minkäänlaisia ongelmia. Elämässäsi olisi balanssi, jota mitkään arjen vastoinkäymiset eivät hetkauttaisi, treeni maistuisi ja ylimääräiset kilot pysyisivät poissa!

Mutta miksi niin usein hienosti alkaneen alun jälkeen painonpudotus tyssääkin kuin seinään?

Tässä artikkelissa kollegani Jaana Mikkonen, life coach, hyvinvointivalmentaja ja personal trainer paneutuu painonpudotuksen psykologiaan. Jaana on tapojen muuttamisen asiantuntija ja toiminut jo vuosia hyvinvointialalla.

Automaattiset aivot apuna ja esteenä tapojen muutoksessa

Aivotutkimukset kertovat, että jotta meidän aivomme toimisivat mahdollisimman optimaalisella tavalla, ne pyrkivät säästämään energiaa luomalla automaatioita. Näin arki on sujuvaa, eikä useimpia toimintoja tarvitse pohtia. Mieti esimerkiksi aamuasi. Teet asiat tietyssä järjestyksessä tutulla rutiinilla ja aikataululla. Jos jotain poikkeavaa tapahtuu, isolla todennäköisyydellä stressaannut ja myöhästyt aikataulustasi.

Itse asiassa koko päiväsi muodostuu näistä automaatioista. Oletko huomannut, että kuljet kaupassa täsmälleen samaa reittiä joka kerta? Poimit ne samat tutut tuotteet joista valmistat samoja arkiruokia pienin vaihteluin. Entä tiedostatko enää, mitä reittiä kannattaisi ajaa töihin vai teetkö valinnan ajattelematta sitä sen kummemmin?

Tämähän on todella järkevää ja tuo elämääsi turvallisuutta ja sujuvuutta.

Ongelma tässä on se, että aivomme eivät arvioi automaatioita muodostaessaan, ovatko nämä rutiinit meille pitkällä tähtäimellä hyväksi. Ja kaiken lisäksi, aivomme ovat oppineet palkitsemaan itseään tietyistä tavoista, joihin liittyy mielihyvää. Esimerkiksi, kun näet kaupan hyllyllä suklaapatukan, huomaat että suuhusi herahtaa vettä. Silloin aivosi ovat jo palkinneet sinut automaation toteuttamisesta, eli patukan siirtämisestä ostoskoriin ja tässä hetkessä onkin miltei mahdotonta vastustaa kiusausta. Vaatisi sinulta todella paljon energiaa alkaa toimimaan mielihaluasi ja jo käynnistynyttä automaatiota vastaan.

Käytännössä siis, kun alat tekemään elämässäsi isoa muutosta, taistelet itseäsi ja sinun aivojesi luomia automaatioita vastaan päivän aikana useita kertoja ja se kuluttaa valtavasti energiaa. Niin paljon, että mielesi väsähtää ennen pitkää. Tuntuu, että illalla kotimatkalla tai viimeistään parin viikon päästä dieetin aloittamisesta kaikki tahdonvoima on jo kulutettu ja olet humpsahtanut takaisin vanhoihin tapoihin.

Alat uskoa, että sinusta ei vain ole koko hommaan. Auts! Kuulostaako vähän liiankin tutulta?

Tiedän, tämä on niin tuttua minullekin. Sitä tietää miten pitäisi toimia, mutta jotenkin vain tuleekin palanneeksi vanhaan tuttuun. Onneksi minulla on nykyisin selkeät työkalut tarttua näihin tilanteisiin ja tehdä elämästäni huomattavasti helpompaa. Ja myös sinun elämästäsi!

Kolme askelta tapojen muuttamiseen

Ensimmäinen askel muutokseen on tietoisuus.

Tarkastele omaa elämääsi. Mitkä tavat palvelevat sinua ja mitkä joutavat jäädä taakse? Katsomalla tapojasi juuri nyt, voit ennustaa tulevaisuuttasi. Jos et nyt muuta mitään, miltä tulevaisuutesi näyttää? Jos mielikuva ei hymyilytä, on aika aloittaa muutos.

Toinen askel on etsiä yksi tapa, jolla on eniten merkitystä hyvinvointiisi.

Yksi avaintapa, joka tarjoaa sinulle onnistumisen tunteita ja alkaa vaikuttaa elämäsi muihinkin osa-alueisiin. Tutkimusten mukaan, yhdessä muutoksessa onnistuminen vaikuttaa elämässäsi monille osa-alueille ja opetat samalla aivoillesi, miten uusia tapoja muodostetaan. Sinun kannattaa valita tapa, jossa uskot onnistuvasi ja sitoutua sen muuttamiseen. Varaa myös muutokseen aikaa ja tee suunnitelma niihin hetkiin, kun muutoksen tekeminen tuntuu vaikealta.

Kolmas askel on lähteä mukaan ensi viikon maanantaina 24.10.16 alkavalle tapojen muuttamisen mentaalivalmennusverkkokurssille, jossa saat vihdoin kaikki ne onnistumisen avaimet, jotka auttavat sinut todelliseen muutokseen.

Olen kehittänyt aivotutkimukseen perustuvan helpon ja käytännöllisen LOOP-menetelmän tapojen muuttamiseen, jonka opetan sinulle kurssilla. Opit askel askeleelta tekemään pysyvän muutoksen ja hallitsemaan mielitekojasi. Ei enää repsahduksia ja sitä seuraavia morkkiksia, vaan kestäviä tuloksia! Näet vihdoin millainen sinä olet parhaimmillasi; energisenä, peilikuvaasi tyytyväisenä ja kevyempänä itsenäsi.

Verkkokurssi käynnistyy nyt ensimmäistä kertaa ja tällä pilottikurssilla saat erityisen paljon tukea ja voit esittää toivomuksia ja ehdotuksia.

Kurssin tavoitteena on tehdä muutoksesta mahdollisimman helppoa ja sovittaa muutos sinun arkeesi. Kurssi kestää 10 viikkoa, jona aikana saat kannustavaa tukea sekä ryhmältä että minulta. Kurssiin sisältyy myös seurantajakso ja pysyvä tukiryhmä. Tule mukaan huikeaan onnistujien ryhmään! Aika onnistua on NYT! Tarvitaan vain PÄÄTÖS, että sinä haluat onnistua! Ei “sitten kun”, ei huomenna, vaan juuri NYT!

>> Katso lisätietoja ja liity mukaan nyt!