Miksi puhdistus on tarpeen?

Puhdistusta voidaan verrata kodin suursiivoukseen.

Mietipä omaa kotiasi. Mitä luultavimmin kotisi on päällisin puolin siisti, tavarat järjestyksessä, eikä turhia roskapusseja tai muuta roinaa ole näkyvissä. Jos kuitenkin alkaisit tehdä suursiivousta, voisin lyödä vetoa, että kaapeista, laatikoista, hyllyiltä ja huoneen nurkista löytyisi monenlaista, vuosien saatossa kertynyttä turhaa tavaraa ja lopputuloksena olisi aika monta pussillista tavaraa poisheitettäväksi.

Näin on myös kehossasi. Kroppasi on kerännyt vuosia monenlaista kuonaa itseensä:

 • lannoitteenjäämiä ruoasta
 • saasteita ympäristöstä
 • muoveista irtoavia haitallisia yhdisteitä
 • kemikaaleja meikeistä, ihonhoitotuotteista ja siivousaineista

   Erään tutkimuksen mukaan, naiset altistuvat päivittäin yli 500:lle kemikaalille!

   Ulkoapäin tulevien toksiinien lisäksi kiire, stressi, epäterveellinen ruokavalio ja jopa negatiiviset ajatukset rasittavat ja myrkyttävät kehoa ja mieltä.

   Kropalla on toki oma, tehokas järjestelmä mm. myrkkyjen ja kemikaalien poistamiseksi. Maksasi on varsinainen työhevonen, joka tekee tälläkin hetkellä kovasti töitä pitääkseen kehon puhtaana ylimääräisistä kemikaaleista, jäämistä ja myrkyistä. Sitä ei kuitenkaan ole suunniteltu vastaanottamaan alati kasvavaa määrää torjunta-aineita, lisäaineita, saasteita, kemikaaleja, stressiä, muovihiukkasia jne. Tästä todisteena ovat lisääntyneet sairaudet, heilahtelut hormoneissa, lisääntymishäiriöt ja muut haasteen kehon toiminnassa.

   Mitä enemmän siis altistumme torjunta-aineille, lisäaineille, saasteille, kemikaaleille ja stressille, sitä kovemmalle koetukselle keho joutuu.

   Siksi tekee hyvää aika ajoin avittaa kropan töitä ja antaa sille ja myös mielelle ikään kuin loma ja tehdä suursiivous!

   Tämän kurssin tarkoituksena on olla ikään kuin loma ja hengähdystauko kropalle ja mielelle, eikä sitä tule sekoittaa mehupaastoon tai muihin, vähäkalorisuudessaan jopa vaarallisiin, detox-ohjelmiin.

   Niukkakalorisissa mehupaastoissa on (ainakin) kaksi ongelmaa:

   1. Terveen suoliston ylläpitoon tarvitaan kuituja, joiden määrä jää vihanneksista ja hedelmistä puristetuissa mehuissa vähäiseksi. Vaikka saatkin tuoreesta mehusta vitamiineja ja kivennäisaineita, sen valmistusprosessi hukkaa tärkeät kuidut.
   2. Nestemäisen aterian syönnin jälkeen nälän tunne iskee nopeammin kiinteään ateriaan verrattuna, joka taas johtaa helposti liialliseen syömiseen.

   Siksi tämä puhdistuskurssi on suunniteltu niin, että et pode nälkää, eivätkä seuraavat kymmenen päivää tunnu uhraukselta tai kärvistelyltä. Sen sijaan nautit ravinteikkaista ruoista ja puhdistuksen aiheuttamasta virkeydestä.

   Miten kroppaa sitten autetaan tekemään suursiivous? Suosimalla ruokia, jotka auttavat kehoa puhdistumaan ja poistamalla ruokavaliosta ainesosat, jotka heikentävät hyvää oloa ja vatsan toimintaa, mutta myös kiinnittämällä huomiota mieltä myrkyttäviin ajatuksiin ja toimiin.

   Kaikkea ulkoapäin tulevaa ei voi kontrolloida (esimerkiksi saasteet). Siksi onkin tärkeää ottaa vastuu siitä, mihin voit vaikuttaa eli miten ravita kehoa ja mieltä sisältäpäin.

   Häädetään siis lautaselta pois ainekset jotka yleisimmin vaikuttavat ihoon, hiuksiin, kynsiin, painoon ja mielialaan, aiheuttavat ongelmia ruoansulatuksessa ja kertyvät kroppaan kuona-aineiksi ja häädetään pois mielestä ne pahikset, jotka saavat sinut ärtyneeksi, väsyneeksi ja kiukkuiseksi, pilaavat päiväsi ja happamoittavat mielen ja kehon.

   Miksi juuri tällainen ruokavalio?

   Kurssin kolmen ensimmäisen päivän aikana muutama yleisimmin haasteita aiheuttava ruoka-aine poistetaan ruokavaliosta asteittain: punainen liha, alkoholi, viljat, maitotuotteet, sokeri ja kofeiini.

   Miksi juuri nämä kuusi?

   Mikään yksittäinen ainesosa ei suoraviivaisesti ole huono, vaan voi kuulua kohtuudella ruokavalioosi jatkossakin, mutta nämä kuusi ovat aineksia, jotka yleisimmin pistävät kapuloita rattaisiin hyvän olon tiellä.

   Tämä kuusikko mm. vaikuttavaa hormoneihisi, happamoittaa kehoasi ja ehkäisee tehokasta puhdistusta.

   Mm. hormonit kortisoli, kilpirauhashormoni, testosteroni, estrogeeni, kasvuhormoni, leptiini ja insuliini ovat kropan pieniä “viestinviejiä”, jotka vaikuttavat mm. aineenvaihduntaan, verensokerinsäätelyyn, nälän ja kylläisyyden tunteeseen.

   Ne ovat kuitenkin herkkiä ja niiden välinen tasapaino ja hyvinvointi voi järkkyä väärillä ravintovalinnoilla, elintavoilla, kemikaalien ja/tai stressin vaikutuksesta. Mikäli hormonit joutuvat epätasapainoon, syntyy kroppaan ikään kuin oikosulku, jolloin mm. aineenvaihdunta voi hidastua, olo tuntua väsyneeltä tai vatsan ja suoliston kunto heikentyä, mikä puolestaan voi johtaa kilojen kertymiseen, uupuneeseen olotilaan tai tukkoiseen ja turvonneeseen oloon.

   Lievittämällä stressiä ja poistamalla ruokavaliosta tiettyjä ruokia avitetaan kropan hormonitasapainon palauttamista. Tutkimusten mukaan esimerkiksi punaisen lihan ja alkoholin poistaminen ruokavaliosta voi tasapainottaa estrogeeni-hormonia.

   Punainen liha

   Punaisen lihan poistaminen ruokavaliosta puhdistuksen ajaksi helpottaa ruoansulatusjärjestelmän työtä ja antaa suolistollesi hieman lomaa. Vaaleat lihat sulavat helpommin.

   Toinen syy punaisen lihan välttelyyn tämän kurssin ajan on sen kehoa happamoittava vaikutus. Kroppa toimii ja voi parhaiten hieman emäksisenä, mikä tarkoittaa esimerkiksi kasvisten suosimista ja hapanten ruokien (kuten punaisen lihan ja sokerin) vähentämistä. Liika happamuus mm. vaikeuttaa suoliston toimintaa.

   Kolmas tekijä liittyy estrogeeni-hormoniin. Nykyisin yhä useampi kärsii estrogeenidominanssista. Naisilla tämä tarkoittaa liikaa estrogeenia suhteessa keltarauhashormoniin, mikä voi johtaa mm. painon lisääntymiseen ja autoimmuuni-ongelmiin (esim. suolistolliset ongelmat ja tulehdukset). Miehillä se viittaa liikaan estrogeeniin suhteessa testosteroniin, joka aiheuttaa mm. rintojen ja jenkkakahvojen kasvua ja kohonneen sydäntautiriskin. Punaisen lihan ja alkoholin poistaminen ruokavaliosta auttaa palauttamaan oikeaa balanssia.

   (Myös kemikaalit voivat vaikuttaa estrogeenin, näistä saat lisää tietoa myöhemmin.)

   Syö punaisen lihan sijaan kanaa, kalkkunaa, kalaa (myös lohta!), kananmunaa ja mereneläviä sekä kasvikunnan proteiininlähteitä. Valitsethan mahdollisimman hyvää laatua! Kaikkein mieluiten luomulaatuista siipikarjaa ja villiä kalaa.

   Voit palauttaa laadukkaan punaisen lihan takaisin ruokavalioosi tämän kurssin jälkeen. Laadukkaassa punaisessa lihassa on nimittäin myös paljon hyvää, mm. proteiinia, rasvoja, B- ja D-vitamiinia sekä rautaa.

   Alkoholi

   Valomerkki tulee jo kurssin ensimmäisenä päivänä, kun alkoholi pistetään pannaan.

   Lakko koskee viiniä, olutta, likööriä... kaikkea alkoholipitoista. Vältä myös ruoan kanssa konjakkikastikkeita ym.

   Alkoholi on pohjimmiltaan sokeria ja näin ollen saat siitä tyhjiä kaloreita (kyllä, myös siitä kuivasta valkoviinistä ja siideristä), se kuivattaa ihoa ja kehoa, vähentää ihon kimmoisuutta, kuormittaa maksaa, vaikuttaa hormonitasapainoon ja verensokerinsäätelyyn, se voi pahentaa vaihdevuosi- ja PMS-oireita ja heikentää yöunta. Vaikka pienellä määrällä luomupunaviinia saattaakin olla positiivisia vaikutuksia (antioksidantti resveratrolia saa muuten myös tuoreista viinirypäleistä!!), tämän kurssin ajaksi laitetaan korkki kiinni.

   Alkoholin poistaminen ruokavaliosta kurssin ajaksi tukee maksan toimintaa ja on ehdoton edellytys puhdistumiselle. Yhdessä punaisen lihan kanssa se auttaa tasapainottamaan kropan estrogeenitasoja.

   Viljat

   Kurssin toisesta päivästä eteenpäin vältellään viljoja.

   Moni tuntee varsinkin vehnäleivän, gluteeniviljojen ja muiden viljatuotteiden vaikutukset sisuskaluissaan: housujen nappi kiristää, olo on turvonnut ja epämukava; myös väsymystä ja jopa päänsärkyä on ilmassa.

   Ravintotieteessä väitellään tällä hetkellä siitä, johtuvatko viljojen aiheuttamat ongelmat niiden sisältämästä gluteenista, ns. fodmap-hiilihydraateista vai kenties viljonen sisältämästä ATI-proteiinista. Oli ongelmallinen ainesosa mikä tahansa (tai jokin muu, jota ei vielä ole saatu selville), on selvää, että tauon pitäminen auttaa vähentämään suoliston ärsytys- ja tulehdustilaa ja antaa sillekin pienen loman.

   Pienen tauon jälkeen suolisto voi paremmin ja oma viljatuotteidensietokyky on helpompi havaita. Voi esimerkiksi olla, että kurssin jälkeen huomaat vatsasi pitävän esim. tattarista ja täysjyväkaurasta, mutta ei lainkaan vehnästä.

   Mikäli elimistön normaali hiilihydraattien sietokyky on alentunut, viljojen poistaminen ruokavaliosta auttaa myös tasapainottamaan leptiini- ja insuliini-hormonien toimintaa. Vihannekset ja marjat pitävät verensokerin vehnäleipää tasaisempana.

   Huom! Myös kastikkeissa, valmiskeitoissa ja mausteissa voi piileskellä esim. vehnää, joten tuoteselosteita kannattaa tutkia tarkkaan. Hyviä hiilihydraatin ja kuitujen lähteitä kurssin ajan ovat kasvisten, marjojen ja hedelmien lisäksi riisi, kvinoa, bataatti, peruna sekä siemenet ja pähkinät. Ravinto-oppaasta löydät hyviä vinkkejä viljatuotteiden tilalle.

   Maitotuotteet

   Näppylöitä naamassa? Tukkoinen nenä? Ilmavaivoja?

   Varsinkin pohjoismaalaiset naiset ovat geneettisesti alttiimpia sairastumaan laktoosi-intoleranssiin. Vaikka ei kärsisikään laktoosi-intoleranssista, maidon kaseiini ja/tai laktoosi ovat monelle ongelmallisia. Yleisiä maitotuotteiden aiheuttamia oireita ovat iho-ongelmat, kuten akne tai muut näppylät, tukkoinen nenä ja hengitystiet sekä ilmavaivat ja ruoansulatusongelmat. Ihan kuin tässä ei vielä olisi tarpeeksi, maitotuotteiden on myös todettu edistävän insuliiniresistenssin syntymistä ja happamoittavan kehoa.

   Toiset eivät siedä maitotuotteita lainkaan, joillekin vuohen tai lampaanmaito tai kypsytetyt juustot tai hapanmaitotuotteet silloin tällöin eivät aiheuta ongelmia. Selvyyden vuoksi kaikki maitotuotteet (maito, juusto, jugurtti, kerma, rahka, raejuusto…) poistetaan ruokavaliosta tämän puhdistuksen ajaksi. Samoin kuin viljojen kohdalla, kurssin jälkeen voit testata mikä määrä ja minkä laatuista maitotuotetta sinulle sopii.

   Kelpoja korvikkeita ovat kookos-, manteli- ja riisimaito. Ruoanlaitossa voit käyttää pieniä määriä voita. Jos käytät proteiinijauheita, valitse mieluummin riisiproteiini kuin hera. Kalsiumia saat syömällä runsaasti vihreitä kasviksia, siemeniä, manteleita ja kalaa.

   Kofeiini

   Kofeiini antaa tilapäistä virtaa, voi pienissä määrin olla hyödyllinen ja toimia antioksidanttina, mutta se myös nostaa stressihormoni kortisolia, joka taas nostaa insuliinia, jonka liikatuotanto pistää sokeriaineenvaihdunnan sekaisin. Kroonisesti kohonnut kortisoli myös lisää ryppyjä ihoon ja makkaroita vyötärön ympärille, happamoittaa kehoa ja estää syvää, uudistavaa unta. Siksi se on kieltolistalla puhdistuksen ajan.

   Ehkä kiroat minua tällä hetkellä alimpaan maanrakoon: “Uskallapas tulla minun ja kahvikuppini väliin!”

   Mutta mitä jos kofeiinittoman jakson seurauksena olisivatkin paremmat yöunet, parempi keskittymiskyky, parempi mieli, parempi tunne vatsassa ja kenties vähemmän stressiä?

   Etkö ole vielä vakuuttunut? Tässä lisää syitä:

   • Kofeiini hidastaa veren virtausta aivoihin. Ja kun aivot eivät saa tarpeeksi verta, ajatus takkuaa ja muisti pätkii.
   • Kofeiini vaikuttaa sisäiseen kelloosi ja heikentää yöunia. Tiedäthän, että uni on avainasemassa aivojen ja ihon kunnon sekä yleisesti koko kropan hyvinvoinnin, palautumisen ja painonhallinnan suhteen.
   • Kofeiini on diureetti, joka kuivattaa kehoasi. Jollet kompensoi nestehukkaa runsaalla vedenjuonnilla, olet pian kauttaaltaan yhtä ryppyinen kuin sormenpäät uintiretken jälkeen.
   • Kofeiini vaikuttaa kortisolihormoniin. Kun kortisoli ei ole tasapainossa, on vaarana, että heräilet aamuyöstä. Se voi myös saada ylimääräisen pelastusrenkaan varastoitumaan vatsan ympärille.

     Kahvi, tee ja muut kofeiininlähteet siis tauolle puhdistuksen ajaksi! Kyseessä on loppujen lopuksi vain viisi päivää eikä muutosta tehdä hetkessä, vaan saat muutaman päivän aikaa vieroittautua siitä vähitellen. Näin vältyt pahimmilta päänsäryiltä. Jos pään jomotus meinaa yltyä, voit välillä juoda kupillisen vihreää teetä.

     Saat vinkkejä kofeiinin vähentämiseen päivien 1-3 kurssisivuilta!

     Sokeri

     Maistuuhan se hyvälle, mutta samalla se vanhentaa ihoa, saa verensokerin nousemaan ja laskemaan pikavauhtia, mahdollisesta painonnoususta puhumattakaan. Kun vähennät sokerin kulutusta, huomaat miten paljon paremmin voit ja miten paljon energisempi oikeasti oletkaan.

     Sokerinkulutus on oikotie insuliini- ja leptiiniresistenssiin eli epätasapainoon verensokerin ja kylläisyyden tunteen säätelyssä. Se saa aikaan oikean vuoristoradan kropassasi: sen syöminen nostaa voimakkaasti verensokeria, joka puolestaan aktivoi voimakkaasti insuliinin eritystä, mikä johtaa verensokerin nopeaan laskuun, josta taas seuraa lisää makeanhimoa.

     Liika sokeri häiritsee myös aivojen makea-anturoiden toimintaa eivätkä luonnostaan makeat marjat ja hedelmät enää maistukaan niin hyville ja makeille.

     Makeanhimon hetkellä hyvä idea voikin olla syödä pieni annos hyviä rasvoja (esim. pähkinöitä), joka auttaa pahimman hädän yli.

     Helppo tapa aloittaa sokerin vähentäminen, on poistaa ruokavaliosta “helpot” sokerit eli makeiset, leivonnaiset ja sen sellaiset. Lisäksi lähes järjestäen jokaisessa teollisesti valmistetussa tuotteessa, joka maistuu edes etäisesti makealle, on mukana sokeria. Hedelmäiset, marjaiset, “Sweet & sour” -kastikkeet… sokeria! Niiden kanssa saa olla tarkkana.

     Vaikka jättäisitkin jälkiruoat väliin, ei se tarkoita sitä, että pitäisi kärvistellä täysin ilman makeaa, vaan ainoastaan sitä, että herkut määritellään uudelleen. Katso esimerkiksi reseptiosion välipalat ja kokeile raikasta hedelmäsalaattia tai muita maistuvia vaihtoehtoja!

     Tee siis näin:

     • Vaikka hedelmissä on myös sokeria, voit syödä niitä kohtuudella (2-3/päivä). Suosi kuitenkin vihanneksia ja marjoja!
     • Vältä sokeria, (agave)siirappia ja keinotekoisia makeuttajia kuten aspartaamia. Pieni määrä hunajaa detox-juomassa tai yrttiteessä on ok.
     • Lue tuoteselosteet tarkkaan ja vältä myös kaikkia sokerin peitenimiä: maissisiirappia, glukoosi-fruktoosisiirappia, sukroosia, dekstroosia ja fruktoosia (suoraan hedelmästä tuleva fruktoosi on ok).
     • Jos tarvitset makeuttajaa, kokeile steviaa tai erytritolia.

       Mikä lukemastasi jäi erityisesti mieleen?

       Vastaa

       Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


       Kuningatarvalmennus OY

       Copyright © Elisa Mattila

       Pin It on Pinterest