Miten kemikaalit vaikuttavat kropan toimintaan?

Mietipä kuinka monta erilaista purkkia ja purnukkaa kotoasi löytyy: meikkejä, ihonhoitotuotteita, hiustenhoitotuotteita, deodorantti, hajuvesi, hiuslakka, rasvoja, pesuaineita, puhdistusaineita… Kun kurkkaat näiden purnukoiden tuoteselosteita, pienen purkin kylkeen on lähes poikkeuksetta saatu mahdutettua pienellä präntillä pienen romaanin mittainen lista erilaisia aineksia, joista ko. tuote on tehty.

Kun lasketaan yhteen kaikki päivän aikana käytetyistä ihon- ja kodinhoitotuotteista löytyvät kemikaalit, erään tutkimuksen mukaan naiset altistuvat keskimäärin 515:lle kemikaalille päivittäin. Melkoinen keitos erilaisia myrkkyjä!

Kuluneiden 70 vuoden aikana on kehitetty ja päästetty ympäristöön jopa 100 000 uutta kemikaalia. Näistä vain pienen osan terveysvaikutukset on testattu ihmisillä.

EU:lla on yhteinen kosmetiikkalainsäädäntö, jonka mukaan kosmetiikkatuotteiden on oltava turvallisia normaalissa käytössä, eivätkä ne saa aiheuttaa vaaraa kuluttajan terveydelle, mutta kuitenkaan kaikkien kemikaalien vaikutusta tai varsinkaan yhteisvaikutusta ei tiedetä: miten paljon niistä jää kroppaan haitta-aineita, mitä ne tekevät ja millaisia oireita ne aiheuttavat pitkällä aikajänteellä. Esimerkiksi tuholaismyrkkyä, jonka käyttö kiellettiin USA:ssa jo v. 1972, löytyy edelleen niin maaperästä kuin vastasyntyneiden vauvojen verestä!

On myös tutkimuksia, jotka osoittavat, että monet näistä kemikaaleista heikentävät terveyttämme ja vaikuttavat erityisesti hormoneihimme, näin ollen sotkien kropan luonnollisen tasapainon. Hormonitoimintaan vaikuttavia kemikaaleja löytyy mm. muovisista ruoka-astioista, lannoitteista ja tuholaismyrkyistä, vaatteiden, autojen ja huonekalujen pinnotteissa ja päivittäiskosmetiikassa.

Hormonihäiriöitä aiheuttavista kemikaaleista, kehon luonnollisia hormoneja matkivista tai niiden toimintaa häiritsevistä kemikaaleista ei vielä ole tarpeeksi tutkimustietoa, siksi niiden kanssa kannattaakin olla tarkkana. Tällaisia kemikaaleja ovat esimerkiksi ftalaatit, bisfenoli A, parabeeni ja erilaiset hajusteet.

 • Ftalaatteja löytyy pääosin muoveista. Osan ftalaateista on tutkimuksissa havaittu häiritsevän elimistön normaalia hormonitoimintaa, esim. heikentäen hedelmällisyyttä ja lisäten allergioita ja astmaa. Haitalliset yhdisteet irtoavat muoveista varsinkin kuumennettaessa (Vinkki: älä laita muoviastioita mikroaaltouuniin!).
 • Parabeeneja on parfyymeissä, partavesissä, ilmanraikastimissa, ihonhoitotuotteissa, shampoissa, jne. Niitä käytetään yleisesti parantamaan säilyvyyttä ja lisäämään tuoksua. Elimistöön jouduttuaan parabeeni matkii estrogeenia ja voi näin ollen häiritä kehon normaalia hormonitoimintaa.
 • Sana “hajuste” käsittää useita tuhansia kemikaaleja. Hajusteiden yhdisteet voivat olla merkittäviä tekijöitä allergioiden, ihotulehdusten ja hengitysvaikeuksien synnyssä.
 • Bisfenoli A:ta käytetään ruokapakkauksissa, säilyketölkeissä ja virvoitusjuomapulloissa ja voi irrota korkeissa lämpötiloissa. Bisfenoli A on mm. liitetty hormonitoiminnan, lisäntymisjärjestelmän ja immuunijärjestelmän häiriöihin.
 • Meikeistä ja kosmetiikasta on myös löydetty raskasmetallijäämiä. Esimerkiksi luomiväreistä kobolttia ja nikkeliä ja huulipunista lyijyä. Toki kerta-annokset ovat pieniä, mutta vuosien mittaan määrät kumuloituvat (mieti, miten paljon huulipunaa olet "syönyt" elämäsi aikana).

    Näin voit vaikuttaa omaan kemikaalikuormaasi 

    • Tee muutos vähitellen. Ei ole tarpeen heittää kerralla pois koko meikkipussin sisältöä ja luopua suosikkihajuveden käytöstä, vaan yhden loppuessa voi tilalle hankkia parempilaatuisen.
    • Lue tuoteselosteita. Varaa kauppareissulle suurennuslasi mukaan ja tarkastele, mitä kaikkea tuote pitää sisällään. Vältä ainakin pahimmat parabeeni-karikot!
    • Älä hengitä hiuslakkaa tai muita suihkeita. Pidä silmät ja suu visusti kiinni, kun suihkutat.
    • Käytä hajusteettomia versioita. Hajustekomponentteja on useita tuhansia, eikä ole takeita, miten ne vaikuttavat yhdessä tai erikseen.
    • Suosi luonnollisia raaka-aineita. Hyvien raaka-aineiden suosiminen ruokavaliossa tekee hyvää sisäisesti ja ulkoisesti. Kun syö hyvin, ihokin hehkuu, eikä välttämättä ole tarvetta paksulle pakkelikerrokselle!
    • Pidä meikittömiä päiviä. Oletko kuullut 5:2 dieetistä, jossa viitenä päivänä viikosta syödään normaalisti ja kaksi päivää paastotaan? Uusi versio tästä ruokavaliosta liittyy ihon hyvinvointiin ja kemikaalikuorman vähentämiseen. Ajatuksena on viettää kaksi päivää viikosta ilman meikkiä ja näin vähentää merkittävästi ihoon kohdistuva kemikaalikuormaa. Meikittömyyden kerrotaan myös auttavan ihon solujen uusiutumista, mikä puolestaan edesauttaa ihon pysymistä nuorekkaana, hehkuvana ja rypyttömänä.
    • Älä laita muoviastioita mikroaaltouuniin. Et tiedä, mitä yhdisteitä niistä irtoaa. Lämmitä mieluummin lasi- tai keramiikka-astiassa. Muovin käyttöä kannattaa muutoinkin vähentää, juo mieluummin lasipullosta, säilö ruokasi keraamisissa astioissa ja osta ruokaa, jossa on käytetty mahdollisimman vähän pakkausmateriaaleja.
    • Suosi luomua. Näin vältyt saamasta lannoitteenjäämiä tai muita tehotuotannossa käytettyjä myrkkyjä kehoosi.
    • Vältä alumiinitölkkejä. Niistä voi liueta yhdisteitä ruokaan. Jos ostat tonnikalaa, osta sitä mieluummin vedessä kuin öljyssä ja lisää öljy itse.
    • Pese ja kuori kasvikset! Kuoriminen vähentää torjunta-ainealtistuksen puoleen, tosin samalla häviää osa ravinteista. Nyrkkisääntönä, ulkomaiset kannattaa kuoria (varsinkin, jos pinta on kiiltävä, vahamainen), kotimaiset voi syödä kuorineen.
    • Tee puhdistus! Puhdistus pari kertaa vuodessa auttaa pääsemään eroon kuona-aineista ja kemikaalinjäämistä ja normalisoimaan kehon toimintaa.

               Tee se itse

               Kauneudenhoito onnistuu myös kotikonstein lisäaineettomasti ja luonnollisesti!

               • käytä oliivi-, manteli- tai avokadoöljyä tai muuta mietoa öljyä meikinpoistoon
               • älä heitä sokeria kokonaan pois, voit kuoria sillä ihoasi: sekoita ripaus sokeria oliiviöljyn tai suihkugeelin kanssa ja anna iholle omatekoinen kauneuskäsittely
               • voit myös käyttää merisuolaa tai käytettyjä kahvinpuruja vartalonkuorintaan; sekoita ne pariin ruokalusikalliseen oliiviöljyä!
               • käytä kylmäpuristettua kookosöljyä vartalovoiteena ja huulirasvana
               • huuhtele hiukset omenaviinietikalla hoitoaineen sijaan (auttaa selvittämään takkutukan!)

               …tai hanki luonnonkosmetiikkaa

               Luonnonkosmetiikka tarkoittaa luonnollisista ainesosista valmistettua kosmetiikkaa, jossa ei käytetä synteettisiä hajusteita, väriaineita, säilöntäaineita, maaöljyjohdannaisia tai sulfaatteja. Usein sertifioitu luonnonkosmetiikassa suositaan myös luomulaatua.
               Jos olet herkkä hajusteille, on parasta valita hajusteeton versio, sillä luonnollisetkin tuoksut saattavat ärsyttää herkkää ihoa.

               Seuraavat merkit ovat sellaisia, joita olen itse käyttänyt ja voin hyvillä mielin suositella (en hyödy suosittelusta mitenkään). Kaikkia näitä löytyy esimerkiksi  tai tuotteiden omilta sivuilta (myös hyvin varustelluista tavarataloista ja/tai luontaistuotekaupoista saattaa löytyä).

                          Tutkimuksia ja lähteitä

                          Jos aihepiiri kiinnostaa vieläkin enemmän, tässä sinulle iltalukemista!

                          Suurin osa lähteistä on englanninkielisiä, listan lopussa myös pari suomenkielistä.

                                      Mitä tietoa otat tästä tietopaketista käytäntöön?

                                      Vastaa

                                      Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


                                      Kuningatarvalmennus OY

                                      Copyright © Elisa Mattila

                                      Pin It on Pinterest