ENERGISEN OLON EVÄÄT - PÄIVÄ 17

Ruokajatkumo

Usein lajittelemme syömisiä hyviin ja huonoihin ruokiin. Hyvää on parsakaali, huonoa pulla, hyvää mustikka, huonoa pizza jne.

Ja siitähän seuraa monenlaista harmia! Kun sitten sattuukin syömään “huonoa” ruokaa, siitä voi seurata huono mieli, morkkis, itsensä moittimista ja “ruotuun palaamista”, joka voi tarkoittaa ihan liian tiukkaa dieettiä, josta on helppo taas lipsahtaa uudestaan syömään “huonoja ruokia”..

Tosiasiassa kuitenkin huonoa ruokaa ovat vain nämä:

Jos ruokaa voisi ajatella ilman jaotteluja, kieltoja tai sääntöjä, mikä helpotus se olisikaan! Suhtautuminen ruokaan ilolla ja nautinnolla, mutta neutraalisti on helpommin sanottu kuin tehty, mutta sitä kannattaa harjoitella ja siihen kannattaa pyrkiä.

Se, että ruokaa ei jaottele hyviin ja huonoihin ei tarkoita sitä, että kaikkea ruokaa kannattaisi syödä jatkuvasti ja isoja määriä. 

Toki haluamme itsellemme kaikkein parasta ja siksi kannattaa syödä mahdollisimman hyvää ja ravintorikasta ruokaa. Terveelliseen ruokavalioon mahtuu kuitenkin välillä mukaan myös herkkuja, joita voi syödä hyvällä omallatunnolla. Se, että ruoassa on sokeria, paljon kaloreita tai vähän ravintoaineita ei tee siitä automaattisesti huonoa, mutta kehon hyvinvoinnin kannalta parempiakin vaihtoehtoja on tarjolla.

Mitä tahansa syödään, aina kannattaa pyrkiä tekemään parannuksia vähitellen. Parannuksia voi tehdä jatkumona eli ei tarvitse hypätä kerralla ääripäästä toiseen, vaan pienissä erissä, mahdollisuuksien mukaan tehdä muutoksia omiin aterioihin.

Huomenna käymme läpi esimerkkejä, mitä ruokajatkumo voisi tarkoittaa joka aterialla, mutta mieti jo tänään,

  • Tunnistatko paikkoja, jolloin olet jaotellut ruokia hyviin ja huonoihin?
  • Millainen mieli “huonon” ruoan syömisestä seurasi?
  • Miltä tuntuisi ajatus, että ei olisi hyviä eikä huonoja ruokia? Pelottavalta, vapauttavalta, oudolta, luonnolliselta…?

  Työkirja sivu 31.

  Miltä tuntuisi ajatus ettei olisi hyviä ja huonoja ruokia?

  Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


  Kuningatarvalmennus OY

  Copyright © Elisa Mattila

  Pin It on Pinterest