ENERGISEN OLON EVÄÄT - PÄIVÄ 15

Muutosta tukeva ympäristö

Kaikki sujuisi hienosti ja olisi helppo syödä terveellisesti, ilman mielitekoja, jos ruoat olisi valmiina nenän edessä oikeaan aikaan, ei olisi arkikiirettä, työkiirettä, väsymystä, muita perheenjäseniä, jotka nyrpistävät nenäänsä parsakaalille tai työkaveria, joka tarjoaa pullaa tai karkkia, työpaikan ruokalassa olisi aina tarjolla superhyvää ja terveellistä ruokaa tai aina työpäivän aikana olisi mahdollisuus pysähtyä syömään kunnon ateria...

Mutta eihän se niin mene! Harva elää sellaisessa kuplassa, missä ihan kaikkeen omassa ympäristössä voisi vaikuttaa.

Toisaalta voi ajatella että nämä ovat ongelmia ongelmien perään, mutta toisaalta ne kuuluvat elämään. Niiden kanssa on opittava luovimaan ja siedettävä myös sitä, että kaikki ei ole täydellistä eikä aina mene suunnitelmien mukaan.

Jos hyvinvoinnin polulla kulkeminen tuntuu siltä kuin kulkisi korkeassa heinikossa koittaen raivata tietä eteenpäin tai vaikeakulkuisella polulla, jossa kivenlohkareita, kuoppia, kaatuneita puita, oksanpätkiä, ylämäkiä ja kaikkia mahdollisia esteitä tiellä, on syytä miettiä, miten tietä voisi tasoitta. Onko mahdollista raivata tieltä edes osa esteistä pois, jotta kulkeminen olisi helpompaa?

Kaikkeen omassa ympäristössä ei pysty itse vaikuttamaan, mutta johonkin aina voi.

Viikolla 2 tehtiin viikkosuunnitelma, muistatko vielä? Myös silloin kirjattiin haasteen paikkoja ja mietittiin, miten niistä pääsisi yli. Voit kaivaa omat muistiinpanosi esiin ja miettiä oletko onnistunut ratkaisemaan haasteita vai onko vielä arjessa paikkoja, jotka eivät suju, jotka meinaavat suistaa raiteilta tai joihin meinaa kompastua? Miten niitä voisi ratkaista, miten tasoittaa tietä?

Jos koti- tai työympäristö ei tue muutosta, voi olla hankala päästä eteenpäin. Nyt kun olet päättänyt syödä terveellisesti ja tehdä muutoksia omiin syömistapoihisi, miten omaan ympäristöön voisi vaikuttaa niin, että se edistäisi ja tukisi muutosten tekemistä?

Fyysinen ympäristö (koti, työpaikka, lähistö, paikat, joissa vietät paljon aikaa)

  • Ovatko keittiön kaapit täynnä herkkuja vai löytyykö myös terveellistä syömistä (esimerkiksi hetkiin, kun makeanhammasta kolottaa)?
  • Onko pöydällä näkyvillä karkkikippo tai muuta naposteltavaa (voiko sen laittaa pois näkyviltä, jotta on helpompi syödä herkkuja sillon, kun päättää syödä niitä eikä huomaamatta, koska ne ovat tarjolla nenän edessä)?
  • Onko kotona hedelmiä tai kasviksia helposti saatavilla?
  • Onko töissä mukana välipalaa, jotta ei tule kauhea nälkä ennen kuin saa illalla ruokaa pöytään?
  • Onko lounaspaikassa tarjolla terveellistä ruokaa?
  • Onko ruokailun aikana TV päällä tai kännykkä kädessä (jolloin itse ruokailuun ei kiinnitä huomiota ja tulee syötyä huomaamatta liikaa tai liian nopeasti)?
  • Mihin muuhun ympäristössäsi voit itse vaikuttaa?

        Ihmiset ympärilläsi (perhe, sukulaiset, ystävät)

        Tukevatko ihmiset ympärilläsi muutostasi?

        Jos tuntuu, että ihmiset ympärilläsi eivät tue muutostasi tai pyrkimyksiäsi syödä terveellisesti, selvitä ensin, tietääkö he, minkä takia teet muutoksia? Oletko kertonut heille, miksi sinulle on tärkeää, että syödään terveellisesti, säännöllisesti ja monipuolisesti? Tietävätkö he tavoitteesi?

        On hyväksyttävää tai suotavaakin tehdä itsestä ja omista tarpeista numero, eikä aina antaa periksi sille, mitä muut haluavat. Jos muutokset ovat sinulle tärkeäitä, on löydyttävä keino tai kompromissi, niin että niiden tekeminen onnistuu.

        Jos silti et saa tukea, muista aina, että toisten ihmisten käytökseen on vaikea vaikuttaa. Toisia ei voi muuttaa elleivät he itse halua muuttua, mutta se, mihin voi aina vaikuttaa, on oma käytös, omat ajatukset ja oma suhtautuminen asioihin. Muiden syyttäminen tai syyllistäminen ei auta (“Miksi aina tuot suklaata kotiin?“), vaan on otettava vastuu ja päätettävä itse, milloin syöt ja mitä,

        Jos haluat syödä ruokaa, jota muut eivät suostu syömään, löytyisikö jokin kompromissi: ruokaa, joka maistuu kaikille, joskus syödään mitä yksi haluaa, joskus mitä toinen jne.?

        Ota työkirja esille ja tee päivän tehtävät! Kiinnitä huomio koti- ja työympäristöön: miten voit muuttaa niitä niin, että ne tukevat muutostasi paremmin? Miten voit poistaa polulta edes pari kiveä ja siten tasoittaa tietä, niin että hyvinvoinnin polkua on helpompi kulkea?

         

        Tee harjoitus työkirjan sivulta 27.

        Onko tielläsi esteitä, keksitkö miten päästä helpommin eteenpäin?

        Vastaa

        Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


        Kuningatarvalmennus OY

        Copyright © Elisa Mattila

        Pin It on Pinterest