ENERGISEN OLON EVÄÄT - PÄIVÄ 13

Kehon kuuntelu

Viime viikolla käynnistelimme kehon kuuntelun harjoittelua opettelemalla kehon kunnioittamista. Tällä viikolla jatketaan harjoituksia.

Kehon kuuntelu terminä tai ajatuksena voi herättää monenlaisia mielikuvia. Etenkin, jos kuuluu ennemmin järki- kuin tunneihmisiin tai perustaa ajatukset ennemmin tietoon kuin käytäntöön, voi olla, että kehon kuuntelu kuulostaa epämääräiseltä, ei-konkreettiselta, ehkä humpuukiltakin.

Oikeasti kyse ei ole siitä, että kysyttäisiin vatsalta haluaako se tänään porkkanaa vai pullaa ja kuunnellaan korva tarkkana sen vastausta, vaan taustalla on tiedettä. Kehon kuuntelu liittyy kiinteästi hormoneihin, joilla on tärkeä tehtävä kaikkien elintoimintojen säätelyssä.

Esimerkiksi, kun viime viikolla tehtävänäsi oli miettiä, onko olo aterian jälkeen sopivasti kylläinen ja syötkö vain silloin kun on oikeasti nälkä, liittyy se leptiini- ja greliini-hormoneihin, jotka säätelevät nälkää ja kylläisyyttä ilmoittaen milloin on aika syödä (näläntunne, vatsan kurninta) ja milloin elimistö on saanut tarpeeksi energiaa (olo on kylläinen). Jos emme kuuntele ko. hormonien lähettämiä viestejä ja esimerkiksi syömme, vaikka ei olisi nälkä, emme malta lopettaa, kun olemme kylläisiä tai emme syö, kun oikeasti olisi nälkä, järjestelmä voi mennä sekaisin ja on vaikea hallita syömisiä. Kun taas opettelemme kunnioittamaan kehon viestejä syömällä silloin, kun on nälkä ja lopettamalla, kun olemme kylläisiä, hormonit toimivat paremmin.

Energisen olon lautasmallin ja säännöllisen ateriarytmin mukaisesti syöminen puolestaan auttaa pitämään insuliini-hormonia kurissa pitämällä verensokerin tasaisena. Siitä puolestaan seuraa paljon hyvää: kroppa toimii niin kuin pitääkin, painoa on helpompi hallita, ei tule väsymyskohtauksia ruoan jälkeen ja on vähemmän mielitekoja. Jos taas emme syö tarpeeksi kulutukseen nähden ja lisäksi nukumme liian vähän, nousevat kortisoli-hormonin tasot, mistä taas voi aiheutua monenlaista harmia kehoon.

Kurssin käytännönläheisten ohjeiden taustalla on siis paljon tiedettä ja ne perustuvat kehon fysiologiaan. Kun noudatat käytännön ohjeita, auttaa se elimistöä toimimaan paremmin tasapainossa.

Mitä tarkoittaa kehon kuuntelu?

Edellisellä viikolla opettelit kuuntelemaan kehon lähettämiä viestejä: miltä tuntuu olla sopivasti kylläinen, miltä tuntuu, kun on nälkä ja onko nälkä biologista vai psykologista.

Kehon kuuntelu tarkoittaa siis sitä, että tunnistetaan, milloin on nälkä ja milloin vatsa on sopivasti täynnä. Se tarkoittaa myös sitä, että opitaan tunnistamaan, mitä keho kaipaa - huolimatta siitä, mitä ympärillä tapahtuu.

Ruokavalion suhteen ulkoiset tekijät, eli se mitä ja miten paljon muut syövät, vaikuttavat meihin paljon - halusimme tai emme. Muiden vaikutus voi joko edistää omaa ruokavaliota eli saada sen muuttumaan terveellisempään suuntaan - tai ehkäistä sitä eli viedä sitä huonompaan suuntaan.

Esimerkiksi

  • jos ystävissä on paljon kasvissyöjiä, se voi vaikuttaa omaan ajatusmaailmaan ruoasta ja omiin ruokavalintoihin
  • jos saman ruokapöydän ääressä joku joka syö paljon, voi olla, että itsekin tulee santsattua, vaikka ei olisikaan nälkä
  • jos lounastauolla kaikki muut haluavat mennä tiettyyn ravintolaan, tulee mentyä muiden mukana, vaikka itse tekisi mieli jotakin muutaSamoin sisäiset tekijät, eli omat ajatukset ja tottumukset ruoan suhteen, vaikuttavat. Esimerkiksi
  • jos taustalla on monta laihdutuskuuria, voi olla vaikea tunnistaa nälkää ja opetella syömään enemmän
  • jos on pitkään syönyt vähemmän kuin mitä keho oikeasti tarvitsee, voi olla haastavaa luottaa siihen, että syömisestä kehon tarpeiden mukaan ei heti seuraa painonnousu
  • jos on tottunut jatkuvaan naposteluun, nälkää ja kylläisyyttä ei välttämättä heti tunnista ja on vaikea luottaa siihen, että nälkään ei ole pakko heti reagoida syömällä

       Sisäisistä ja ulkoisista tekijöistä johtuen kehon kuuntelu ei välttämättä aluksi ole ihan helppoa, mutta sitä kannattaa harjoitella.

       Kehon kuuntelun myötä omia syömisiä on helpompi hallita. Kun tunnistaa, mikä tekee itselle hyvää ja millainen syöminen tuntuu hyvältä, löytyy tasapaino, josta on helppo pitää kiinni.

       Ulkoiset tekijät vaikuttavat vähemmän: jos toinen syö paljon, se ei vaikuta omiin ruokailuihin, koska tiedät mikä määrä ruokaa itselle on riittävä. Kehon kuuntelu vähentää myös tunnesyömistä. Kun tiedät, mikä tekee hyvää ja miksi syöt, eivät tunnetilat johda hallitsemattomaan syömiseen.

       Jatka edelleen viime viikon nälkä ja kylläisyysharjoituksia, jotta ne alkavat tulla selkärangasta.

       Tällä viikolla saat pari kehon kuuntelua harjoittavaa tehtävää lisää.

       1. Syö hitaasti ja ajatuksella

        • pidä taukoja, pureskele ruoka kunnolla, keskity ruokailuun
        • huomioi tunteet ja ajatukset ruokaan liittyen
        • hitaasti syöminen lisää syömishetken tuomaa nautintoa, auttaa hallitsemaan annoskokoja, helpottaa kylläisyyden tunnistamista

          2. Tunnista miksi syöt

           • onko juuri nyt nälkä, onko ruoka-aika, syötkö, koska muutkin syövät, syötkö, koska ei ole muuta tekemistä, naposteletko huomaamattasi
           • jos ei ole oikeasti nälkä tai ei ole oikeasti aika syödä (vaikkei olisikaan nälkä), mieti muita ratkaisuja kuin syöminen
           • jos tapanasi on napostella liian usein, pidä välillä tietoisesti taukoa ja syö vasta sitten, kun oikeasti tunnet nälän
           • jos syöminen usein unohtuu eikä nälkää tunnu, pysähdy välillä kuuntelemaan kehoa (laita tarvittaessa muistutus vaikka puhelimeen) ja tunnustelemaan, miltä nälkä tuntuu (nälkä kulkee aaltoina, välillä voimistuen, välillä heikentyen ja jos ateriavälit venyvät, se voi välillä kadota, mutta palaa takaisin, kun sitä malttaa kuunnella)

              3. Nauti syömisestä

               • anna ruokailun tuntua hyvältä ja nauti syömishetkestä
               • ruokailuun liittyviä ohjeita ja sääntöjä miettiessä tai painoa pudottaessa voi syömisen ilo unohtua
               • nautiskele syömisestä, tee hyvää ravintorikasta ruokaa, maistele uusia makuja ja huomaa, miten hyviltä vihannekset ja marjat voivatkaan maistua
               • syömisestä nauttiminen auttaa luomaan tervettä suhdetta syömiseen, parantaa mielialaa ja vähentää stressiä

                  Miksi kehon kuuntelu voittaa valmiin ohjelman noudattamisen?

                  Kehon kuuntelu on lähes vastakohta sille, että noudatetaan valmista ruokavaliota, jossa on tarkkaan määritetty mitä ja miten paljon syödä.

                  On helppo ajatella:

                  “Jihuu! Kun voin noudattaa valmiiksi suunniteltua ruokavaliota, ei tarvitse ajatella ruokaa koko ajan. Joku muu on suunnitellut kaiken puolestani ja ruokailut pysyvät hallinnassa!”

                  Todellisuudessa valmiin ravintosuunnitelman noudattaminen voi kuitenkin tuntua tältä:

                  “Argh! Joka aterian valmistaminen, tarvikkeiden hankkiminen, juuri oikean ruoan ja määrän syöminen oikeaan aikaan stressaa entistä enemmän.”

                  Mitä jos tekeekin ihan muuta ruokaa mieli tai ei ehdi kauppaan, ei ehdi kokata tai jää nälkä? Jos valmista ohjelmaa ei pystykään noudattamaan, voi seurata omantunnon tuskia. Lisäksi, pidemmän päälle se voi käydä raskaaksi ja viedä valinnanvapauden.

                  No miksi sitten ajatuksena tuntuu helpommalta tarttua valmiiseen ohjelmaan kuin kuunnella itseään? Yksi yleinen ajatus taustalla on se, että jos ei noudata valmista ohjelmaa ja syö tietyllä tapaa, ei voi luottaa itseensä. Menettää hallinnan, syö mitä sattuu ja paino nousee.

                  Mitä luultavimmin niin ei kuitenkaan tapahdu. Kun opettelee kuuntelemaan omaa kehoa ja oman kehon tarpeita, ei menetä hallintaa, vaan päin vastoin pystyy ottamaan ohjat omiin käsiinsä. Mitä luultavimmin paino ei nouse ja ennen kaikkea sinulla on hyvä olo omassa kropassasi ja hyvä olla itsesi kanssa.

                  Kehon kuuntelun avulla lisääntyy itsevarmuus ja tunne siitä, että mitä ja miten syö on omissa käsissä. Tarve noudattaa tiukkaa ohjelmaa vähenee, kun tietää, mitä tehdä ja mikä sopii eli kun oppii kuuntelemaan omaa kehoa! Ja miten sitä voi oppia? Tekemällä viime viikon ja tämän viikon harjoituksia työkirjan sivulta 24!

                  Onko kehon kuuntelu sinulle jo tuttua vai alatko nyt opetella?

                  Vastaa

                  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


                  Kuningatarvalmennus OY

                  Copyright © Elisa Mattila

                  Pin It on Pinterest