ENERGISEN OLON EVÄÄT - PÄIVÄ 12

Ruoan laatu

Terveelliseen ruokavalioon kuuluu se, että syödään laadukasta ruokaa. Mitä laadukkuus oikeastaan tarkoittaa? Millaista ruokaa kannattaa syödä?

Laadukas ruoka tarkoittaa sitä, että saa mahdollisimman paljon hyvää siitä, mitä syö.

Tärkein syy syödä on antaa elimistölle energiaa sekä ravintoaineita, vitamiineja ja kivennäisaineita. Ja mielellään mahdollisimman paljon!

Pohjimmiltaan elimistö tarvitsee ruoasta energiaa toimiakseen. Ei ole kuitenkaan sama, mistä lähteestä kalorit tulevat. Jos syömme saman määrän kaloreita pussillisesta karkkia tai pussillisesta hedelmiä, elimistö kyllä käyttää niistä saadut kalorit yhtä lailla energiaksi, mutta hedelmistä se saa lisäksi elintärkeitä ravintoaineita, kuituja, vitamiineja, kivennäisaineita, ravintoaineita, fytoravinteita ja antioksidantteja. Näiden avulla elimet, solut, luut, lihakset, iho, hiukset, kaikki kehossa voivat hyvin.

Näitä tärkeitä ainesosia saamme, kun syömme laadukasta ruokaa.

Viime viikolla listatut proteiinin-, rasvan- ja hiilihydraattien lähteet sekä kaikki vihannekset, juurekset, marjat ja hedelmät ovat laadukasta ravintoa, joka saa elimistön hyrisemään tyytyväisenä. Laadukasta ruokaa on pääosin vähän prosessoitu, lähellä alkuperäistä muotoaan oleva ruoka.

Esimerkiksi jos verrataan itse tehtyjä lihapullia kaupan valmiisiin einespyöryköihin. Itse tehdessä aineksiksi tulee jauhelihaa, kananmunaa ja sipulia, ehkä tomaattimurskaa tai porkkanaraastetta ja mahdollisesti maitoa ja jauhoja sekä suolaa. Koska lihapullat on tarkoitettu proteiininlähteeksi, niiden lihapitoisuus pysyy korkeana. Sen sijaan kaupan lihapullissa ainesosalista voi olla huomattavasti pidempi ja joukossa voi olla monenlaisia täyteaineita ja lisäaineita ja yllättävän alhainenkin lihapitoisuus. Myös suolan ja sokerin määrään on syytä kiinnittää huomiota valmiita tuotteita käytettäessä.

Samaan tapaan voi miettiä jokaista makroravinnekategoriaa: miten valita parempia proteiineja, parempia rasvoja ja parempia hiilihydraatteja sekä lisäksi parempia juomia ja varmistaa, että syöhän tarpeeksi ja laajan kirjon erilaisia kasviksia. Muista, että kaikkea ei tarvitse muuttaa kerralla, vaan yksi kerrallaan voi tehdä parempia ja laadukkaampia valintoja.

Esimerkiksi tähän tapaan:

Proteiinit

itse tehdyt lihapullat tai kasvispihvit vs. kaupan pihvit ja pyörykät

itse maustetut kana tai kala vs. valmiiksimarinoidut tuotteet

Hiilihydraatit

täysjyväleipä vs. vaalea leipä

ranskalaiset perunat vs. itse öljyssä kastetut ja uunissa paistetut perunaviipaleet

sokeripitoinen omenamehu vs. omena

Rasvat

valmiit leivonnaiset, joissa kovetettua kasvirasvaa vs. itse leivotut

paljon eläinrasvaa tai voita (näitäkin tarvitaan) vs. tyydyttymättömien rasvojen suosiminen, esim. siemeniä tai oliiviöljyä salaatin päälle

Juomat

sokeripitoiset tai keinotekoisia makeutusaineita sisältävät vs. vesi, tuorepuristettu hedelmämehu tai sitruunalla/yrteillä/marjoilla maustettu kivennäisvesi

  Mitä parempia valintoja voit tehdä, sitä enemmän kroppa tykkää! Se ei tarkoita sitä, että aina ja joka aterialla pitäisi syödä vain ” puhdasta ruokaa”, mutta kiinnitä huomiota valintoihisi ja tee pieniä parannuksia, pieniä muutoksia.

  Tarkista tuoteselosteita

  Tuoteselosteiden lukeminen ja eri tuotteiden vertailu kannattaa! Kun kurkkaat välillä tuoteselosteita, vältyt pahimmilta lisäaineansoilta. Mitä tuoteselosteista kannattaa katsoa?

  mikä ainesosa tulee listalla ensimmäisenä (sitä on tuotteessa eniten, esim. appelsiinimehussa haluat siinä olevan eniten appelsiinia, leivässä täysjyväjauhoja, lihapullissa jauhelihaa jne.)

  onko ainesosalistalla paljon “ylimääräistä” (tietyt lisäaineet parantavat esim. säilyvyyttä, mutta jos tuoteseloste vilisee E-koodeja ja hyvin vähän itse ruokaa, parempikin vaihtoehto on luultavasti saatavilla)

  suolan ja sokerin määrä (valitse mieluiten vähäsuolainen ja -sokerinen tai sokeriton tuote)

   Ensi viikolla jatkamme pienien parannusten tekemistä ruokajatkumon merkeissä, mutta tällä viikolla ota jo työn alle yksi muutos. Mieti omaa ruokavaliotasi, käy läpi proteiinin, hiilihydraatin ja rasvojen lähteitä sekä juomia ja valitse yksi kategoria, yksi ruoka tai ruoka-aine, minkä suhteen voisit tehdä laadukkaamman valinnan.

    Päivän tehtävä löytyy työkirjan sivuilta 22-23.

   Mistä ruoasta voisit valita laadukkaamman version?

   Vastaa

   Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


   Kuningatarvalmennus OY

   Copyright © Elisa Mattila

   Pin It on Pinterest