ENERGISEN OLON EVÄÄT - PÄIVÄ 8

Mikä on tärkeää?

Tänään mietitään omia arvoja ja prioriteetteja.

Mitä ne tarkoittavat?

Jos kysyn, mikä on tärkeää elämässäsi. Mitä vastaat? Ehkä luettelet läheiset, perhe, työ, koti, terveys...

Entä tiedätkö tilanteen: tekisi mieli tehdä jumppa tai lenkki, mutta väsyttää eikä ole aikaa sekä päiväunille että treenille. Kumman silloin valitset?

Ensimmäiset ovat arvoja eli meille tärkeitä asioita ja toiset prioriteetteja eli asioita, jotka laitamme tärkeysjärjestyksessä korkealle.

Arvot ovat asioita, jotka ovat meille merkityksellisiä ja tärkeitä. Ne ovat omia sisäisiä sääntöjämme ja sitä mihin uskomme. Prioriteetit ovat asioita, jotka nostat tärkeysjärjestyksessä aina korkealle ja joille järjestät aina aikaa.

Huomaa, että mietittäessä arvoja ja prioriteetteja, ei ole oikeaa eikä väärää vastausta. Se mikä on sinulle tärkeää juuri nyt, asia on niin. Tarkoituksena on huomata ja selvittää mitä ne ovat, koska siitä seuraa selkeys.

Selvittämällä arvoja ja prioriteetteja voidaan saadaan selville, mistä johtuvat mahdolliset haasteet hyvinvoinnissa ja miksi et ole päässyt tavoitteeseesi. Onko kyse omista tavoista tai huomaamattomistakin ristiriidoista omissa ajatuksissa sen suhteen, mitä tavoittelet ja minkä kuitenkin pistät aina etusijalle?

Ensimmäiseksi on tärkeä huomata, löydythän arvojärjestyksen listalta myös itse sekä oma terveys ja hyvinvointi? Miten korkealla ne ovat? Joskus oma napa ja oma hyvinvointi unohtuvat arkikiireessä ja lipsahtavat tärkeysjärjestyksessä kauas kärjestä. Silloin ei ole ihme, jos omat hyvinvointitavoitteet eivät meinaa toteutua.

Mitä muita ristiriitoja arvoissa ja prioriteeteissa voisi olla?

Esimerkiksi, jos haluaisit syödä terveellisesti, mutta samalla olet väsynyt ja stressaantunut, nousee tärkeysjärjestyksessä korkeammalle itsensä palkitseminen kiireisestä päivästä tai lohdutus väsymykseen herkkuruoan muodossa.

Tai vaikka haluaisit kiinnittää huomiota omaan hyvinvointiin ja ruokavalioon, mutta laitat kuitenkin aina muiden tarpeet ja toiveet etusijalle, niin että itsestä huolehtimiselle ei jää aikaa ja/tai arkiruoka ei tue omia hyvinvointitavoitteita.

Tai jos aina löydät itsesi sohvalta herkuttelemasti vaikka “piti tehdä parempia valintoja” tai jos tuntuu että ei ole aikaa kokata terveellistä ruokaa, vastaus voi löytyä arvoista ja prioriteeteista. Terveelliset elämäntavat ehkä kuuluvat arvoihin, mutta eivät ole niin korkealla tärkeysjärjestyksessä kuin mukavuus ja elämästä nauttiminen, mikä voi näkyä herkutteluna.

Kun omat arvot ja prioriteetit ovat selvillä, niitä voidaan käyttää apuna, jotta päästään omaan tavoitteeseen.

Ne asiat, jotka ovat tärkeitä ja merkityksellisiä sekä tärkeysjärjestyksessä korkealla, ovat asioita, joita tulee tehtyä. Jos listoilta ei löydy sinua itseäsi tai terveellisiä elintapoja, voi miettiä, millaista muutosta omissa ajatuksissa tai toiminnassa vaatisi, jotta ne pääsisivät mukaan listalle.

Tee siis päivän harjoitukset työkirjasta (s. 13) ja listaa omia arvoja ja prioriteetteja. Sen jälkeen on voit miettiä, kuljettavatko ne sinua kohti sitä tavoitetta, jonka asetit viime viikolla. Jos eivät, minkä pitäisi muuttua, mitä voisi lisätä listalle, mitä muuttaa ja mitä ehkä poistaa? Katso harjoitukset työkirjasta!

Välillä tulee vastaan haastavia tilanteita: haluaisi syödä terveellisesti, mutta syystä tai toisesta aika, voimat tai elämäntilanne eivät sitä salli ja hyvät aikomukset eivät toteudu, vaikka ne olisivat kuinka korkealla arvoissa. Se on ymmärrettävää, kaikki ei ole aina itsestä ja omasta halusta kiinni. Usein on kuitenkin jotain mitä pystyy tekemään ja mihin pystyy vaikuttamaan. Silloin voi olla apua suunnitelmasta, jonka pääset tekemään huomenna.

 

Löydät arvoihin ja prioriteetteihin liittyvän tehtävän työkirjan sivulta 16.

Millaisia arvoja ja prioriteetteja sinulla on?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Kuningatarvalmennus OY

Copyright © Elisa Mattila

Pin It on Pinterest