ENERGISEN OLON EVÄÄT - PÄIVÄ 10

Terve ruokasuhde

On tilastoja ja arvioita, joiden mukaan:

kun nainen on 45-vuotias, hän on kokeillut 61 dieettiä, ohjelmaa, detoxia, puhdistusta, ateriasuunnitelmaa, laihdutuskuuria jne.

keskimäärin nainen viettää 31 vuotta elämästään koettaen muuttaa ja muokata omaa kehoaan

vain 4% länsimaisista naisista pitää itseään kauniina

75% naisista on yrittänyt kontrolloida painoaan olemalla dieetillä

22% naisista on “usein” tai “aina” dieetillä

95% dieeteistä epäonnistuu ja paino palaa takaisin 1-5 vuoden aikana

Nämä ovat arvioita eivätkä varmasti pidä paikkaansa jokaisen kohdalla, mutta kun luet listaa, tunnistatko sieltä jotakin tuttua omalla kohdallasi tai ehkä tiedät ystävän, johon jokin näistä sopisi?

Luvut ovat hurjia ja silti - valitettavasti - voivat hyvinkin pitää paikkaansa. Ja siinähän ei ole mitään järkeä!

Viime viikolla, kun mietimme itselle asetettuja rajoituksia, taustalla niissä on ajatus, että ei ole hyviä tai huonoja ruokia. Kaikkea voi ja saa syödä.

Kaikkea ei kannata syödä koko ajan, varsinkaan suuria määriä, mutta jos jo lähtökohtaisesti asettaa itselleen rajoituksen, että jokin on kiellettyä, ovat seuraukset juuri yo. listan kaltaiset. Dieettejä, kontrollointia, epäonnistumisen tunnetta, ajatus, että on mahduttava johonkin tiettyyn ulkonäkömuottiin ja että vain rajoitusten kautta seuraisi tuloksia.

Se ei kuitenkaan ole totta. Kun antaa itselleen luvan syödä mitä vain ja kun alkaa kuulostella mitä oma kroppa oikeasti haluaa ja kaipaa, alkaa löytyä tasapaino syömisiin. Toisin kuin voisi kuvitella, kun antaa itselleen luvan syödä mitä vain, syömiset EIVÄT karkaa käsistä, vaan sen myötä on mahdollista rakentaa terve suhde ruokavalioon ja oppia vähitellen kunnioittamaan omaa kehoa.

Usein kuulee puhuttavan, että tulisi rakastaa itseään ja omaa kehoaan, mutta jos on vuosia ollut dieettien ja rajoitusten pyörteissä, se voi kuulostaa vieraalta tai liian isolta hyppäykseltä siihen, mitä tuntee nyt.

Mutta miltä kuulostaisi KUNNIOITUS omaa kehoa kohtaan?

Kunnioitus omaa kehoa kohtaa, tarkoittaa sitä, että siitä pidetään huolta, kuunnellaan sitä ja toteutetaan sen tarpeita. Kunnioitus omaa kehoa kohtaan toteutuu esimerkiksi kuuntelemalla kehon lähettämiä viestejä: huono olo, vatsan turvotus, väsymys, ylipaino JA reagoimalla niihin tekemällä muutoksia nykyisiin syömistapoihin. Kehon lähettämät viestit ohjaavat tekemään jotain toisin.

Välttämättä kaikkeen ei voi itse vaikuttaa, eikä ruokavaliolla voi korjata kaikkea, mutta paljon hyvää voi tehdä itselle ja omalle keholle sopivalla ruokavaliolla. Lisäksi se, mihin aina voi vaikuttaa, on omat ajatukset.

Sitä kautta voidaan ymmärtää, että

paino ei määritä omaa arvoa

ei tarvitse laihduttaa vain siksi, että mahtuisi samaan muottiin kuin muut

laihtuakseen ei tarvitse syödä niukasti

syömisiä ei tarvitse ansaita liikkumalla

herkuttelua ei tarvitse rajoittaa vain viikonloppuun…

ja mitä kaikkia pään sisäisiä rajoituksia meillä onkaan.

Kehon kunnioitusta on se, että oppii luottamaan omaan kehoonsa ja suhtautuu siihen kuin ystävänä, josta pidetään huolta.

ei siksi, että arvosi on siitä kiinni, vaan siksi että olet oman rakkaan kehosi kumppani

ei siksi, että terveyttä edistäviä tapoja “pitäisi” omaksua, vaan siksi, että haluat itsellesi hyvää

Kun saamme käännettyä omia ajatuksia niin, että suhde ruokaa kohtaan on neutraali ja samalla opimme arvostusta ja kunnioitusta omaa kehoa kohtaan, moni asia alkaa sujua: emme joudu tunnesyömisen kierteeseen, ajattele, ettei itsekuri riitä, mieti, että taas lipsahdin tai repsahdin ruokavaliosta…

vaan osaamme nauttia ruoasta, syödä sopivasti ja tehdä hyviä valintoja, ilman itsemme moittimista mieliteoista ja suurimman osan osan ajasta syömme ruokaa, joka saa voimaan hyvin.

Ota nyt työkirja esille ja tee sieltä tähän liittyvät tehtävät (s. 20)!

Miten aiot pitää kehostasi kunnioittavalla tavalla huolta?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Kuningatarvalmennus OY

Copyright © Elisa Mattila

Pin It on Pinterest