ENERGISEN OLON EVÄÄT - PÄIVÄ 5

Kurssin tavoitteena on, että päästäisiin vähitellen eroon dieetti-ajattelusta. Toisin sanoen ajatuksista, että ruokavalioon on välillä tehtävä ryhtiliikkeitä, että ainoa tapa laihtua on alkaa dieetille tai että helpoin tapa syödä terveellisesti on noudattaa valmista ravinto-ohjelmaa, jossa kalorit on tarkkaan laskettu.

Päämääränä on päästä siihen, että terveellinen syöminen ja suhde syömiseen olisi mutkatonta ja helppoa, ilman pitkää listaa sääntöjä ja ohjeita siitä, mitä saa tai ei saa syödä.

Osa ruokavalioon ja terveelliseen syömiseen liittyvistä säännöistä on toki hyviä ja fiksuja: juo pari litraa vettä päivässä, syö paljon kasviksia, marjoja, kuituja jne. toimivat ja tekevät meille hyvää. Hyvien sääntöjen lisäksi olemme kuitenkin taitavia keksimään sekä sääntöjä että rajoituksia itse lisää.

Näitä päänsisäisiä rajoituksia asetetaan hyvin aikein, mutta lopulta ne usein aiheuttavat enemmän hallaa kuin hyvää, esimerkiksi tuottamalla turhaa stressiä siitä, mikä on kiellettyä ja sallitua tai sitten ajatuksiin on jäänyt ehkä 10 tai 30 vuotta sitten suositeltuja tapoja syödä, jotka eivät enää uusien tutkimusten valossa pidäkään paikkaansa.

Mikä tahansa sääntö, joka rajoittaa ruokavaliota tai elämää turhaan, ilman että siitä oikeasti olisi merkittävää hyötyä, tekee ruokavaliosta kapean tai saa aikaan huonon mielen tai huonon omantunnon, kannattaa unohtaa. Ne eivät edistä painonpudotusta eivätkä varsinkaan tervettä suhdetta ruokaan.

Mitä tällaisia rajoituksia sitten onkaan?

banaania tai viinirypäleitä ei voi syödä, koska niissä on liikaa kaloreita

kananmunan keltuaista ei voi syödä, koska niissä on liikaa kaloreita ja rasvaa

klo 18 jälkeen ei saa syödä (tai ei saa syödä hiilihydraatteja)

herkut pitää ansaita liikkumalla

jos "repsahtaa" syömään jotain epäterveellistä, on päivä pilalla ja samantien voi syödä ihan mitä sattuu

kananmunia ei saa syödä montaa kertaa viikossa, koska ne nostavat kolesterolia

ruoan tulee olla vähärasvaista

Kaksi ensimmäistä rajoittavat turhaan ruokavaliota. On totta, että jos verrataan hedelmiä vihanneksiin, niissä enemmän kaloreita ja sokeria, mutta se ei silti tarkoita, etteikö niitä voisi tai kannata syödä. Hedelmissä on lisäksi paljon vitamiineja, kivennäisaineita, antioksidantteja, kuituja eli monenlaista hyvää, josta keho tykkää. Tuskin kukaan on lihonnut banaaneja syömällä tai että ei olisi laihtunut, vaikka syökin banaania.. Sama pätee viinirypäleisiin ja kananmunan keltuaisiin.

Kolme seuravaa vääristävät suhdetta ruokailuun ja aiheuttavat huonoa mieltä. Syöminen illalla ei tarkoita, että paino nousee, olet epäonnistunut tai teet jotain väärin. Jos on nälkä, illallakin saa ja voi syödä. Raskas ateria juuri ennen nukkumaanmenoa voi heikentää unen laatua, mutta esimerkiksi tryptofaania sisältävät kananmunat, pähkinät, mantelit, seesamin- ja auringonkukansiemenet iltapalalla voivat parantaa sitä. Samoin herkut kuuluvat osaksi tasapainoista ruokavaliota eikä niitä tarvitse erikseen ansaita eikä kuluttaa pois liikkumalla.

Kaksi viimeistä puolestaan eivät enää pidä paikkaansa. Jos on geneettinen taipumus korkeaan kolesteroliin, silloin kananmunia kannattaa syödä maltillisesti (silti niitä voi syödä useamman viikossa), muutoin on turhaa rajoittaa niiden määrää. Myöskään vähärasvaisuus ei ole enää suositeltavaa, vaan rasvoja kehotetaan syömään ravitsemussuosituksissakin. Rasvan laatuun kannattaa toki kiinnittää huomiota ja syödä sitä monipuolisesti eri lähteistä.

Keksitkö lisää vastaavia sääntöjä ja rajoituksia?

Mitä olet kieltänyt itseltäsi tai minkä syömisestä olet potenut huonoa omaatuntoa?

Onko syy OIKEASTI pätevä?

On hyvä tehdä ero ehdottomuuden ja joustavuuden välillä. Jos rakastat syödä hedelmiä, mutta ajattelet, että niissä on liikaa kaloreita ja tunnet huonoa omaatuntoa kun syöt niitä, ajatus ei palvele ketään. Mitään ei kannata tehdä vain sen takia, että joku sanoo niin, jokin on muotia tai joku muu on saanut tuloksia tekemällä niin. Ei ole yhtä ainoaa tapaa syödä terveellisesti tai yhtä ainoaa tapaa pudottaa painoa.

Kun huomataan itselle asetetut rajoitukset ja sitten päästetään niistä irti, mikä vapaus! Aukeaa mahdollisuus lähteä rakentamaan suhdetta syömisiin uudelta pohjalta. Kaikkein helpoin tapa luoda terve, mutkaton suhde ruokaan, on opetella kuuntelemaan omaa kehoa ja sitä mikä oikeasti toimii itsellä.

Aloita tunnistamalla ne rajoitukset, joita olet laittanut itsellesi ja kysy itseltäsi rajoitukseen liittyen:

Toimiiko tämä oikeasti?

Onko tästä enemmän haittaa vai hyötyä?

Esimerkiksi banaanin syömättä jättäminen - onko sillä oikeasti ollut näkyvä vaikutus?

Työkirjan sivulla 12 on päivän aiheeseen liittyvä tehtävä.

Tunnistitko aikaisempia rajoittavia ajatuksia ruokavaliosi suhteen?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Kuningatarvalmennus OY

Copyright © Elisa Mattila

Pin It on Pinterest