ENERGISEN OLON EVÄÄT - PÄIVÄ 4

 Avain muutokseen on, että siihen löytyy oikea motivaatio ja syy, joiden avulla muutoksia jaksaa tehdä joka päivä säännöllisesti. Toisin sanoen tarvitaan innostava tavoite.

Kun ilmoittauduit kurssille, mielessäsi oli mitä luultavimmin jo syy sille, miksi lähdit mukaan. Jokin asia, minkä haluat muuttuvan tai lopputulos, jota tavoittelet. Tavoitteiden asettamisen ja toteuttamisen kanssa on kuitenkin aina syytä olla tarkkana; nimittäin, kun mielessä on tavoite, mieli halajaa sen toteutumista heti paikalla ja siinä piilee ansa.

Jos lähtee liian vauhdilla liikkeelle tavoittelemaan tavoitetta tai tekee liikaa muutoksia kerralla, on iso todennäköisyys sille, että väsähtää kaikkeen uuteen ja palaa takaisin vanhaan. Ja silloin tavoite tietysti jää saavuttamatta ja tehdyistä muutoksista jää käyttöön joko ei mitään tai hyvin vähän.

Siksi parempi tapa olisikin tehdä muutoksia maltillisesti, korkeintaan yksi per viikko tai 1-2 per kuukausi. Kun yksi muutos tulee selkärangasta, voit siirtyä seuraavaan.

Jos tällainen tahti tuntuu tuskastuttavan hitaalta, ei huolta. Se ei välttämättä kuitenkaan ole hitaampi tapa päästä tavoitteeseen kuin kaikki-tai-ei-mitään-malli. Vähitellen tehden muutoksia tapahtuu koko ajan ja ne mitä luultavimmin pysyvät.

No, miten tavoitteen saavuttaminen sitten onnistuu? Miettimällä jo valmiiksi, mitä taitoja ja tapoja tarvitaan, jotta tavoite voi toteutua ja asettamalla ne muutosmatkalle.

  1. Mieti siis ensin tavoite: mitä haluat muuttaa ja miksi.
  2. Mieti sen jälkeen, mistä kaikesta muutos koostuu eli millaisia taitoja sen toteuttamiseen tarvitaan.
  3. Pilko taidot vielä pienempiin paloihin, konkreettisiin tapoihin, jotka johdattavat kohti tavoitetta.
  4. Aseta tavat muutosmatkalle.

Esimerkiksi tähän tapaan:

Aseta tavat sitten muutosmatkalle eli suunnittele jo valmiiksi, missä tahdissa ja järjestyksessä otat niitä käyttöön. Muutos ei siis ole jokin kaukainen haave, joka tuntuu vaikealta saavuttaa, vaan se on pienempien, konkreettisten taitojen ja tapojen summa.

Jatka harjoittelua säännöllisesti ja muista, että pienetkin edistysaskeleet johdattavat eteenpäin. Vaikka tekisit joka päivä vain yhden prosentin paremmin tai eri lailla kuin eilen tai yhden pienen pienen muutoksen joka päivä, 365 päivää vuodessa, lopputuloksena on merkittävä muutos.

Vinkki tavoitteen asettamiseen!

Keskity ennemmin toimintaan kuin tulokseen eli siihen, mitä voit itse tehdä. Jos esimerkiksi tavoitteena on painonpudotus, se ei tapahdu kaikilla samaan tahtiin, etkä välttämättä voi kontrolloida, että 3 kk päästä painan 10 kg vähemmän kuin nyt. Sen sijaan voit vaikuttaa siihen, mitä teet tänään, tällä viikolla ja tässä kuussa. Minkä muutoksen teet ruokailuihin, miten liikut, miten hallitset stressiä jne.?

Sitten ei muuta kuin muutosmatkalle! Ota ensimmäinen tapa käyttöön jo tänään!

Tehtävät löytyvät työkirjan sivuilta 8-11.

Alkaako tavoitteesi hahmottua?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Kuningatarvalmennus OY

Copyright © Elisa Mattila

Pin It on Pinterest