ENERGISEN OLON EVÄÄT - PÄIVÄ 3

Kurssin tarkoituksena on, että muutat jotakin siinä mitä syöt, miten paljon syöt, miten syöt, miksi syöt, mitä ajattelet ja tunnet, kun puhe on ruoasta - tai jotakin näiden yhdistelmää.

Itse ruoka on siis vain yksi osanen palapeliä.

Harvoin kyse on myöskään vain tiedosta ja siitä, että et osaisi tehdä muutoksia. Sen sijaan iso osa muutoksen haasteista liittyy tunteisiin, tapoihin ja käytäntöön. Siihen, mitä voisi tehdä eri tavalla kuin aiemmin, mitä mahtuu arkeen, miten muuttaa omia ajatuksia ruokaa kohtaan ja rakentaa uusia, hyviä tapoja.

Muutos on taito. Ei siis pelkkää faktaa proteiineista ja hiilihydraateista, vaan psykologiaa; ajatusten ja tapojen muokkaamista. Tätä harjoittelemme koko kurssin ajan.

Miten sitten onnistut muutoksessa? Pitämällä mielessä nämä neljä muutoksen pilaria:

  1. Jatka harjoittelua säännöllisesti. Voi olla, että olet harjoitellut nykyisiä syömistapoja ja ajatusmalleja vuosia tai vuosikymmeniä, joten anna muutokselle aikaa. Säännöllinen, päivittäinen toiminta tekee muutoksen.
  2. Pienetkin askeleet vievät eteenpäin. Muutoksen ei tarvitse tapahtua niin, että räjäytät kaiken uusiksi, vaan pienet valinnat merkitsevät: vaalea vilja täysjyvään, haarukallinen enemmän kasviksia joka lautaselle, pienempi pussi karkkia perjantai-illan herkuksi jne.
  3. Olet itse oman kehosi ja arkesi ekspertti. Ei tarvitse eikä kannata noudattaa valmiita, tiukkoja sääntöjä, vaan opetella kuuntelemaan itseä. Kukaan muu ei voi varmasti tietää, mikä toimii sinun arjessa ja mikä tuntuu hyvältä sinun kehossasi.
  4. Ole korva tarkkana muutoksia tehdessä. Sen sijaan, että kuljet automaattivaihteella ja teet niin kuin on aina tehty ja syöt niin kuin on aina syöty, huomioi ja kysy itseltäsi säännöllisin väliajoin, mikä toimii ja mikä ei. Toimiiko tämä minun arjessani? Miksi syön näin? Mitä voisin tehdä paremmin? Arvioi, miten menee ja tee tarvittaessa korjausliikkeitä.

Terveelliselle ruokavaliolle ei ole yhtä oikeaa ratkaisua. Siksi muutos on muokattava itselle sopivaksi.

Siispä sen sijaan, että viikon ajan noudattaisi täydellisesti valmista ravintosuunnitelmaa ja sitten tulisi täydellinen lipsahdus takaisin vanhaan, kestävä muutos syntyy pienin parannuksin. Huomaa pienetkin saavutukset matkan varrella, vaikka et vielä olisikaan päässyt tavoitteeseen asti ja anna itsellesi lupa olla riittävän hyvä jo nyt.

Kurssin aikana käymme läpi askelia, jotka kuljettavat eteenpäin muutoksen polulla.

Kurkkaa tänään työkirjasta tehtävä koskien tilan tekemistä muutokselle (s. 8). Huomenna jatkamme tavoitteen asettamisen parissa.

Mikä jo toimii ruokavaliossasi ja mikä ei vielä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Kuningatarvalmennus OY

Copyright © Elisa Mattila

Pin It on Pinterest