Viisi yleisintä painon jumittajaa

Onko sinulle koskaan käynyt näin:

Olet tehnyt vakaan päätöksen: nyt riittää tämä housujen kiristys ja alkaa se painonpudotus!

Hyvillä mielin heti maanantaina käyt jumpassa tai lenkillä ja sen jälkeen paistat annoksen kanaa ja kasviksia. Hyvää ja terveellistä!

Kaupassakin kävelet pää pystyssä ja päättäväisesti karkkihyllyn ohi edes vilkaisematta sinne päin.

Sama meno jatkuu koko viikon. Olo tuntuu hyvältä, olet ylpeä itsestäsi ja siitä, että vihdoin pystyt tähän.

Seuraavana maanantaina astut päättäväisenä vaa’alle valmiina näkemään uurastuksesi tulokset.

Mutta mitä ihmettä! Hämmästyneenä astut vaa’alle kolme kertaa varmistaaksesi, että lukema on varmasti oikein ja vaihdat vielä patteritkin mokomaan rakkineeseen.

Lukema on 300 grammaa ENEMMÄN kuin viikko sitten! Ei voi olla totta!

Mistä painon jumittaminen kiikastaa?

Joskus voi tuntua siltä, että vaikka mitä tekisi, puntarin viisari ei värähdäkään. Tai jos värähtää, niin ihan väärään suuntaan. Tai voi olla, että hyvän alun jälkeen tuleekin stoppi.

Mistä kiikastaa?

Koska emme kaikki ole samasta muotista, syitä voi olla lähes yhtä monta kuin laihduttajiakin. On kuitenkin muutamia yleisiä karikoita, joihin homma monesti tyssää.

Siksi olen koonnut alle painonpudotuksen tarkistuslistan eli viisi yleisintä painon jumittajaa.

Tarkistuslistaa selatessasi, muistathan, että painonpudotuksen ei tarvitse tarkoittaa tiukkaa dieettiä tai äärimmäisyyksin vietyä ruokavalion hienosäätämistä. Parhaimmillaan oikea, terveellinen ruokavalio on tasapainoinen, maistuu hyvältä ja tekee hyvää juuri sinulle.

Onnistuminen voi olla ihan pienestä kiinni.

Painonpudotuksen tarkistuslista

1. Tarkista, että perusteet ovat kunnossa

Terveellisen elämän aakkoset pitävät sisällään muutaman perusasian, jotka on hyvä laittaa kuntoon ihan aluksi. Tarkista siis ensin, että nämä ovat reilassa:

  • juothan pari litraa vettä päivässä
  • syöthän kasviksia joka aterialla
  • liikuthan säännöllisesti vähintään muutaman kerran viikossa (niin, että välillä syke nousee ja tulee kunnolla hiki)
  • nukuthan 7-9 tuntia yössä

2. Syöt liikaa tai liian usein

Painonpudotuksessa sekä ruoan määrällä että laadulla on merkitystä. Vaikka kilojen karistamisen ei missään nimessä tarvitse tarkoittaa nälkäkuuria, jos syöt enemmän kuin kulutat, se pistää stopin painonpudotukselle.

Vaikka söisit aterioita tasaisesti pitkin päivää, on muutama seikka, jotka voivat nostaa päivittäisen kalorimäärän liian korkeaksi: liian suuret annokset tai liian tiheään syödyt välipalat.

Liian suuret annokset

Vaikka terveellistä ja laadukasta ruokaa voi popsia huolettomammin kuin vähäravinteista ja tiheäenergistä pika- höttö- tai täyteruokaa, on terveellistäkin ruokaa mahdollista syödä liikaa. Siksi annoskoot kannattaa pitää kuosissa.

Ota käyttöön vaikka pienempi lautanen, se pienentää annostasi automaattisesti (myös Hyvinvointistartilla opetellaan helppo sääntö hyvään annoskokoon).

Liian tiheään syödyt välipalat

Vaikka olisitkin jättänyt karkit, keksit, patukat ja muut epäterveelliset välipalat välistä, voivat terveellisetkin valinnat viedä ojasta allikkoon, jos niitä napostelee liian usein. Esimerkiksi hedelmät ja pähkinät ovat mahtavan hyviä välipaloja, mutta jos niitä kuluu päivittäin rasia- ja kourakaupalla, kertyy niistä helposti melkoinen kasa kaloreita.

  • Syö pähkinöitä päivittäin korkeintaan pieni kourallinen (sellainen, joka mahtuu suljettuun kämmeneen), ei koko pussia.
  • Syö hedelmiä korkeintaan pari tai kolme annosta per päivä. Annos = yksi iso hedelmä (esim. appelsiini), kaksi pientä hedelmää (esim. mandariini) tai pieni kourallinen ihan pieniä hedelmiä (esim. viinirypäle).
  • Pilko välillä välipalaksi parsa- ja kukkakaalia tai napostele porkkanaa. Myös rasiallinen mustikoita tai puolukoita tuo kivaa vaihtelua välipalavalikoimaan.

3. Syöt liian vähän tai liian harvoin

Siinä missä liika on liikaa, ei liian vähänkään ole hyvä.

Kun tavoitteena on sanoa heippa ylimääräisille kiloille, on houkutuksena jättää syömiset liian vähiin. Mitä vähemmän syö, sitä enemmän laihtuu, eikö niin? No, ei oikeastaan. Tällä keinolla et ehkä liho, mutta et kyllä laihdukaan.

Jos kroppa ei saa tarvitsemiaan ravintoaineita, tunnet olosi nuutuneeksi, kuntoiluun ei riitä puhtia, kroppa käy säästöliekillä ja kilot ovat ja pysyvät. Pitkällä tähtäyksellä liian vähät syömiset voivat pahimmillaan johtaa puutostiloihin tai terveysongelmiin kuten aineenvaihdunnan hidastumiseen ja ongelmiin kilpirauhasen kanssa.

Koita siis löytää hyvä tasapaino!
  • Hiilihydraattien vähentäminen toimii useimmille hyvänä painonpudotuksen käynnistäjänä, mutta liian vähät hiilihydraatit saavat olon väsyneeksi.
  • Säännöllisen proteiiniannoksen avulla riittää energiaa liikkua ja nälkä pysyy loitolla pitkään.
  • Rasva ei ole pahasta eikä stoppaa painonpudotusta, sen lisääminen voi sen sijaan pistää rasvanpolton käyntiin.

Kun syöt terveellistä ruokaa säännöllisin välein pidät vatsan tyytyväisenä. Liian pienet ateriat liian harvoin saavat mahan kurnimaan ja nälän sellaisiin sfääreihin, ettei sitä taltuta mikään!

4. Syöt tunteisiin

Käykö koskaan näin:

  • illanvieton yhteydessä tulee naposteltua koko ajan jotakin, koska pienet suolapalat ja makeat on aseteltu juuri nenäsi eteen
  • kylässä tulee otettua kahvipöydästä joka sorttia, koska kakut on leivottu sinun vierailuasi varten
  • illalla väsyttää, joten tulee syötyä kaikenlaista pientä ruoan valmistumista odotellessa
  • töissä on hiljainen hetki ja kellon viisarit tuntuvat pysähtyneen, tulee haettua suklaapatukka kanttiinista

Ei se mitään, et ole tämän asian kanssa yksin.

Moni meistä syö, koska on hauskaa, tylsää, ikävää tai aina on syöty tässä tilanteessa.

Kaikkein paras taktiikka olisi syödä silloin, kun on nälkä, ei siksi, että tekee kovasti mieli.

Se on tietysti helpommin sanottu kuin tehty, koska tilanne vie mennessään ja vasta jälkeenpäin tulee mietittyä, mitä sinne suuhun tulikaan laitettua. Ruoan hotkiminen, syöminen huvin vuoksi tai popsiminen ilman ajatusta ja kunnollista pureskelua on kuitenkin takuuvarma keino kasvattaa vyötärönympärystä.

Yksi hyvä keino torjua tunnesyömistä on harjoitella hidasta syömistä.

Malta siis mielesi, laske välillä haarukka lautaselle ja mutusta ruokaa kaikessa rauhassa. Näin terveellisen aterian syöminen on entistä suurempi nautinto, kun maistat kaikki maut, tuoksut ja rakenteen.

Samalla huomaat, että epäterveellinen ruokakaan ei enää maistu niin hyvältä, jolloin sitä tulee automaatisesti syötyä vähemmän.

5. Stressaat liikaa painonpudotusprojektistasi

Jos arkeesi kuuluu monenlaista hulinaa, koko ajan on menossa paljon kaikkea töissä ja kotona ja sen lisäksi pitäisi jaksaa syödä hyvin ja käydä kuntoilemassa, stressihän siitä seuraa!

Stressi puolestaan on myrkkyä painonpudotukselle.

Hampaita kiristellystä ja vaa’alla ramppaamisesta ei seuraa mitään hyvää. Kun opit ottamaan rennosti ja sulauttamaan terveelliset elämäntavat kiinteäksi osaksi arkeasi, silloin alkaa tapahtua.

  • tee joka päivä jotakin pientä: jos et ehdi jumppaan, kävele edes parit portaat ylös ja alas
  • harrasta sellaista liikuntaa, josta nautit
  • anna muutokselle aikaa: eikö niin, että pysyvät tulokset ovat parempia kuin pikavoitot?
  • seuraa painoasi korkeintaan parin viikon välein: usein vaatteet ovat parempi mittari painonpudotukselle kuin puntari

On toki mahdollista, että painon jumittamisen taustalla on jotakin hormonaalista tai sellaista, joka vaatii lääkärin hoitoa. Kannattaa kääntyä lääkärin puoleen, jos mikään edellämainituista ei soita kelloa!

Mitä tehdä seuraavaksi?

  1. Vedä syvään happea.
  2. Tarkista, mikä yllämainituista voisi olla syypää painon jumittamiseen sinun kohdallasi.
  3. Jatka eteenpäin pää pystyssä, rennoin mielin ja hymyssä suin, terveellisestä ruoasta nauttien, kaikki hyvässä tasapainossa.

Onnistut kyllä!

Jos koit artikkelin hyödylliseksi, painathan alla olevia tykkäysnappeja!

Jätäthän myös alle kommentin: mikä näistä kuulostaa tutulta ja mitä voisit tehdä asian korjaamiseksi?

15 Comments

  1. Tiheään nautitut ” välipalat” pähkinät ja veden puutteellinen juonti, yö unet 5-6 tuntua

      1. Tosi hyviä asioita nostettu esille. Omalla kohdalla tunnistan ainakin liian isot annokset ja hotkimisen. Olen miettinyt lautasen pienentämistä, mutta en ole sitä tehnyt, kun nykyisinkin tuntuu että pitää ottaa vielä lisää ruokaa. Tosin lautasellani on paljon kasviksia ja vähemmän itse perusruokaa, mutta iso määrä on minulle jotenkin se juttu. En yleensä tule täyteen siinä syödessäni vaan vasta vähän ajan kuluttua tulee täysinäinen olo. Vaikka tunnistan tämän, silti en useinkaan malta jäädä odottamaan tuota tunnetta. Tämän lisäksi polvi- ja jalkaongelmien takia olen joutunut vähentämään liikuntaani paljon. ennen liikuin n. 5 krt/vkossa, nykyisin se jää 2-3 kertaan ja liikunta on paljon, paljon kevyempää kuin ennen. Hienoja ja tärkeitä asioita Elisa tuot meidän tietoon. Kiitos siitä sinulle.

      2. Kiitos Merja! Hyvä, että tunnistat nuo kehityskohteet. Kokeilepa joku kerta syödä normaalia hitaammin, oikein hidastellen ja jokaista palasta kunnolla pureskellen. Opetteluahan se vaatii, mutta kun malttaa mielensä, pienenevät annoskoot automaattisesti!

  2. Minä syön liian vähän,korvien välissä on niin vahvana iskostettu ”syö vähemmän kuin kulutat”lause .Mistä voi tietää paljonko kcal pitäisi syödä laihtuakseen.Netti antaa niin ison haarukan 1200-1790 kcal välille.Mitenkäs liikunta kcal pitää huomioida.

    1. Jos kaloreita lähtee laskemaan, voi helposti joutua aikamoiseen viidakkoon: niiden laskeminen on aikaa vievää ja hankalaa puuhaa, pakettien kyljessä ilmoitetut määrät ovat yleensä vain viitearvoja, koska maaperä, sadonkorjuuaika, varastointiaika ym. tekijät, samoin kuin valmistustapa vaikuttavat kaloripitoisuuteen ja ravinnejakaumaan, lisäksi ei voi varmuudella tietää, miten mikäkin ruoka-aine imeytyy kropassa eli paljonko siitä loppujen lopuksi käytetään hyväksi.. huh!

      Ehdotankin, että unohdat koko homman ja keskityt selvittämään energiatarvetta muilla keinoin:

      – jos on nälkä syö! ;)
      – kun valitsee mahdollisimman tuoretta ja ravinteikasta ruokaa, kropan omat kylläisyyssignaalit toimivat paremmin
      – kohdan 4 taktiikka hitaasta syömisestä on hyvä tapa haarukoida sopivia annoskokoja, kroppa kertoo, kun olet syönyt tarpeeksi
      – kun syö kunnon aterioita tasaisin väliajoin pitkin päivää, on helpompi pitää annoskoot sopivina

  3. 2 viikkoa ryhtiliikettä takana ja paino vain jumittaa. Ruokapäiväkirja (rehellinen sellainen) kertoo kyllä mitä suuhun menee ja aktiivisuusranneke paljastaa liikunnan ja liikkumattomuuden. Tunnustan juovani ehkä liian vähän vettä ja stressaan omasta peilikuvasta sekä puntarista. Nykyään koen huonoa omaatuntoa melkein jokaisesta suupalasta vaikka se ei olisikaan epäterveellinen. Painon pudotus on haastavinta just siellä korvien välissä. Sinnekin tarvitsis jonkinlaisen treenin. ?

    1. Moi Petra, kuulostaa siltä, että olet asian ytimessä: iso osa painopudotusta on todellakin korvien välissä!

      Hyvillä mielin, hyviä valintoja tehden kaikki sujuu helpommin. Ymmärrän kyllä, että alkaa harmittaa, kun yritys on hyvä, mutta mitään ei tunnu tapahtuvan, mutta muista, että terveellistä ruokaa voi aina syödä hyvällä omallatunnolla, se tekee sinulle hyvää!

      Mitä jos lähtisit liikkeelle siitä veden juomisesta? Jos seuraavat viikot jatkaisi muiden syömisten kanssa niin kuin nytkin ja lisäisi joka päivään muutaman vesilasillisen enemmän?

      Tsemppiä! :)

      1. Vettä lipitellen siis kohti pysyvää hoikistumista. Sen olen kyllä oppinut että en ole sen onnellisempi hoikempana kuin hieman paksumpana. Onni tulee jostain muualta. Mut eihän se toki haittaa jos kroppa näyttää ihan kivalta.

  4. Minun tulisi saada kehosta 2,7kiloa rasvaa pois ja saada lihasmassaa 1,7kiloa tilalle.Tällöin kehonkoostumuksesi olisi ihanteellinen.

  5. Mulla on juuri tuo tilanne…
    Tarkistuslista katsottu. En näin äkkiseltään tunnista yhtään ongelmaa. Silti olo ei ole hyvä, jotain pitäisi tehdä. Alkaa usko loppua…

    1. Jos kaikki tuntuu olevan ruokavalion kanssa reilassa, mutta silti paino jumittaa, taustalla voi olla jokin hormonaalinen tekijä, kropan tulehdustila tai jokin muu häiriö, joka hidastuttaa aineenvaihduntaa. Kannattanee käydä lääkärin juttusilla tarkistuttamassa asia! Tsemppiä Soile!

  6. Hei, loppukesästä osallistuin hyvinvointi-valmennukseen, joka kesti viikon, tavoitteena virkeämpi olo ja kunnon kohotus. Innostuin myös viljattomasta ja maidottomasta ruokavaliosta, jolla sain vatsavaivat kuriin. Hyvinvointistartin ihanien ruokaohjeiden ja ruoan laadun paranemisen ansiosta, myös painoni on pudonnut tasaista tahtia. Nyt jo yli kolme kiloa kevyempänä ja vireystasoni on noussut, jaksan todellakin nykyisin keskittyä ruoan laatuun ja valmistukseen paremmin kuin ennen, kun palkintona on loistava olo! Kiitos Elisa!

Kommentointi on suljettu.